Hlavní obsah

Užívejte si kouzlo okrasných travin. Jak o ně pečovat v průběhu roku?

Foto: wrangler; Shutterstock.com

Foto: wrangler; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okrasné trávy jsou součástí téměř každé zahrady. Není divu, vždyť jsou oblíbeným dekorativním prvkem. Existuje mnoho druhů, takže si vybere každý, navíc nejsou náročné na péči.

Článek

Okrasné traviny se v zahradách „zabydlují“ už dlouhá léta. Jednotlivé druhy se liší výškou, barvou, tvarem listů i dobou rozkvětu, a tím pádem nabízejí mnoho možností využití. Přestože se požadavky na jejich pěstování liší druh od druhu, základní pravidla platí pro všechny. Poradíme vám, jak se o ně máte starat, aby traviny zdobily po většinu roku, a ze zimního spánku se opět probudily do bujné krásy.

Na podzim je nezkracujte

I když je podzim na zahradě zpravidla obdobím úklidu a většinu rostlin zkracujete nebo odstřiháváte jejich odkvetlé části, u okrasných travin na to raději hned zapomeňte. Udělali byste totiž víc škody než užitku. Pokud duté květní stvoly travin zastřihnete, umožníte dešťové vodě, případně i té ze sněhu, aby pronikla přímo do vnitřku rostliny a rovnou ke kořenům. Jenže traviny jsou na kombinaci vlhka a zimy velmi choulostivé. V důsledku by začaly hnít a místo toho, aby na jaře vyrašily, dočkali byste se pouze odumírajících stvolů a listů.

V zimě je svažte

Vysokým travám pomůžete přežít zimu poměrně jednoduše. Stačí kolem trsů navršit mulč z drcené kůry. Jednak je chrání před mrazem a na jaře pak omezí prorůstání plevele. Můžete použít i štěrk či menší oblázky. Vysokým travinám velmi prospěje, když je svážete do snopů podobně jako se dříve vázalo obilí. Efekt bude dvojí: rostliny budou chráněné proti rozlomení a pronikání vlhkosti ke kořenům, navíc poměrně pusté zimní zahradě dodáte zajímavý dekorační prvek. Budou o to zajímavější, až je pokryje poprašek sněhu či námraza.

Foto: Jahina_Photography; Shutterstock.com

Foto: Jahina_Photography; Shutterstock.com

Na jaře je ostříhejte

Jaro je tím správným obdobím, kdy se můžete pustit do úprav, tedy zastřihávání okrasných trav. Ještě než začnou rašit, odstraňte jejich zimní ochranu, to znamená, že ostrými zahradnickými nůžkami seříznete stará stébla nízko u země. V některých případech, třeba na silná stébla rákosových trav, asi budete muset použít i pilku. Zbylé „strniště“ vyčistěte od zbytku starých stébel, spadaného listí a jiných nečistot. Nízké traviny stříhat nemusíte, jen je pečlivě vyčistěte hrabičkami a odstřihněte suché listy a stvoly. Měkké ustřižené části rostlin patří na kompost, hodně silná stébla raději spalte, rozkládala by se příliš dlouho. Pokud teprve o kompostu uvažujete, jistě vám přijde vhod 5 kroků, jak si na zahradě kompost založit.

V léte sázejte

Na přelomu jara a léta, tedy nejlépe od května, nastává ten správný čas na novou výsadbu. Vysazujte jen ty pěkně vyrašené. Vzhledem k tomu, že většina travin raší poněkud později, tak raději vyčkejte. Můžete je vysazovat klidně až do srpna, nicméně počítejte s tím, že trávy musejí před příchodem zimy dobře zakořenit. Pokud kořeny nestihnou dostatečně prorůst, rostliny pravděpodobně uhnijí či zmrznou. Při výsadbě dávejte pozor, abyste dodrželi původní úroveň půdy v kontejneru. Nikdy trávy nevysazujte hlouběji, protože by se netvořily nové výhonky, a časem by pravděpodobně uhynuly. Traviny rostou rychle, a pokud máte novou zahradu, můžete je využít k jejímu rychlému zazelenění. V případě, že se v létě nechystáte nové traviny vysazovat, můžete se jen kochat pohledem na ty stávající, již vzrostlé, pouze doplňujte zálivku podle potřeb jednotlivých druhů.

Tak vidíte, že na pěstování okrasných travin není nic složitého. Za trochu péče se vám odmění dekorativním vzhledem. Už teď se můžete těšit na jejich příjemný šelest ve vánku za vlahých letních večerů. Dejte si k tomu sklenku dobrého vína a relaxujte!

Reklama

Načítám