Hlavní obsah

V hlavní roli mák: vláčný dort, křehké sušenky i nadýchané lívance!

Foto: Jakub Jurdič

Připravte pro své nejbližší vynikající makové dobroty, kterými rozhodně zabodujete!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Rčení „ani za mák“ tu dnes rozhodně nenajdete. Po ochutnání našich lahodných receptů budete zásadně pro mák! Propadněte kouzlu vláčného dortu, křehkých sušenek nebo nadýchaných lívanců!

Článek

Mák. Jedni ho milují, druzí ho nemusí. Je pravda, že pokud na něj nejste zrovna alergičtí, tak jedinou jeho negativní vlastností může být to, že i když vám vykouzlí úsměv na tváři, nemusí tento úsměv zrovna okouzlit okolí :-).

Ale pokud plánujete z nemletých modrošedých semen makovice připravit nějakou dobrotu pro své přátele nebo si chcete pochutnat v kruhu rodinném, můžete se u toho rozhodně vesele usmát, a navíc si na něm s dnešními recepty příjemně pochutnat. Představujeme vám jeho sladkou stránku – neskutečně vláčný makovo-banánový dort, sušenky s voňavou polevou a pekanovými ořechy a nakonec odlehčené lívance s borůvkovou omáčkou.

Lívance vám zaručeně zpříjemní ranní vstávání, sušenky se hodí na jakoukoli party, ale budou slušet například i pomalu blížícím se Vánocům. A makový dort? Můžete ho věnovat jako výborný narozeninový dárek nebo jím odměňte rodinu, a samozřejmě sebe. Tak pojďte udělat sobě a svým blízkým radost!

Makovo-banánový dort s pistáciemi

Na dortovou formu o průměru 20 cm potřebujete: 45 g másla, 125 g krupicového cukru, 190 g zakysané smetany, 1 vejce, 2 zralé rozmačkané banány, 90 g máku, 1 lžíci vanilkového extraktu, 150 g hladké mouky, špetku soli, ½ lžičky jedlé sody, trochu másla na vymazání a máku na vysypání formy, pistácie na ozdobu. Na polevu:180 g Cream cheese (Duko, Lučina, Philadelphia), 45 g másla, 1 vanilkový lusk, 180 g moučkového cukru, trochu mléka na zředění, trochu citronové šťávy na dochucení

Foto: Jakub Jurdič

Makovo-banánový dort vás dostane nejen svou vláčností!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte dohromady máslo, cukr a zakysanou smetanu. Přidejte rozšlehané vejce, rozmačkané banány, vanilkový extrakt a pořádně vše promíchejte. Do směsi prosejte mouku, jedlou sodu a lehce osolte. Na závěr přimíchejte mák. Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte mákem. Nalejte do ní připravenou směs a dejte péct na asi 30–40 minut, dokud špejle nezůstane čistá.

Upečený dort nechte vychladnout a mezitím si připravte polevu. Smíchejte všechny uvedené ingredience, mléko přidejte dle konzistence a citronovou šťávu dle chuti. Než vychladne korpus, dejte připravenou polevu do lednice. Až přijde čas, naneste ji na korpus a posypejte nasekanými pistáciemi.

Tip: Pistácie nemusí sloužit jen jako dekorace na polevě, svým blízkým můžete připravit překvapení a přisypat jich pár i do těsta.

Makové sušenky s polevou a pekanovým ořechem

Na asi 25 sušenek potřebujete: 150 g změklého másla, 125 g krupicového cukru, 1 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 lžíce máku, špetku soli, ½ lžičky prášku do pečiva, 250 g hladké mouky, 25 pekanových ořechů. Na polevu: 180 g moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 lžíce mléka, špetku nastrouhaného muškátového oříšku

Foto: Jakub Jurdič

Makové sušenky ozdobte ořechy, které máte nejraději!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Smíchejte změklé máslo s cukrem. Přidejte rozšlehané vejce, vanilkový extrakt, mák a všechny ingredience pořádně propojte. Přimíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Ze vzniklého těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na chvilku zamrazit, bude se vám s těstem pak lépe pracovat.

Zatímco máte těsto v chladu, předehřejte troubu na 180 stupňů. Po chvíli těsto vyjměte z mrazáku a vyválejte ho mezi dvěma pečicími papíry na asi 0,5 cm. Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 5 cm z něj vykrájejte kolečka, a ta poté s dostatečnými mezerami vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 10–15 minut nebo do zezlátnutí.

V mezičase si připravte polevu, a to smícháním veškerých ingrediencí do hladké konzistence. Připravenou polevu dejte ztuhnout do lednice. Jakmile budou sušenky dozlatova upečené, nechte je vychladnout. Poté na každou z nich naneste vrstvu polevy a do ní zatlačte pekanový ořech. Hotové sušenky před podáváním vychlaďte. Jsou skvělé!

Tip: Místo pekanových ořechů můžete použít jakékoli jiné, vámi oblíbené. Nejen oku budou lahodit také vlašské ořechy nebo loupané mandle.

Makové lívance s borůvkovou omáčkou

Na asi 12 lívanců potřebujete: 3 zralé rozmačkané banány, 4 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci citronové kůry, ½ lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce máku, rostlinný olej na vymazání pánve. Na omáčku: 2 lžíce citronové šťávy, 2 hrnky mražených borůvek, 4 lžíce třtinového cukru, špetku soli, 2 lžičky škrobu

Foto: Jakub Jurdič

S makovými lívanci přelitými borůvkovou omáčkou bude den hned krásnější!Foto: Jakub Jurdič

Postup: V kuchyňském robotu postupně smíchejte všechny ingredience na lívancové těsto, mák přisypejte nakonec. Směs nechte při pokojové teplotě chvíli odstát. Pánev vymažte kapkou oleje a nechte rozehřát. Nalejte malou naběračku těsta na pánev a opečte lívanec z každé strany dozlatova. Postupujte, dokud tímto způsobem nezpracujete celé těsto.

Nyní je čas na přípravu borůvkové omáčky. V pánvi rozehřejte borůvky, jakmile pustí vodu, přidejte k nim cukr, sůl a škrob. Přiveďte směs k varu a přidejte citronovou šťávu. Poté ztlumte plamen a nechte omáčku redukovat. Dle potřeby doslaďte či zakápněte citronovou šťávou. Lívance podávejte přelité horkou omáčkou. Nechte si chutnat!

Tip:Borůvková omáčka k makovým lívancům skvěle pasuje. Avšak omáčkou z lesního ovoce také rozhodně nic nezkazíte. Zapojte do hry i mražené maliny nebo jahody, pokud je máte zrovna doma.

Už víte, jakou z makových dobrot vyzkoušíte?

Reklama

Související témata:

Načítám