Hlavní obsah

V zahradnictví už mají semínka. Víte, jak je vybrat?

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Reklama

Nejlepší čas na nákup semen pro novou zahradnickou sezonu je začátek roku. Teď totiž v zahradnictví najdete nejširší nabídku. Ta nejlepší semínka brzy zmizí. Která to jsou? A podle čeho vybírat?

Článek

Zahradnictví ožívají hned s příchodem nového roku. Pomalu se plní stojany se sáčky skrývajícími vaši letošní úrodu. Abyste sklidili plné koše zeleniny a náruče bylin, věnujte čas výběru semen. Nekupujte sáček jen proto, že pěkně vypadá nebo má na obalu krásnou fotku mrkve. Mnohem důležitější je vybrat takovou odrůdu, která si bude rozumět s půdou ve vaší zahrádce a bude určena pro naše klimatické podmínky.

Raději v lednu než později

Nákup semen raději neodkládejte. Čím blíže k jaru, tím bude nabídka tenčí. Náruživí zahrádkáři totiž obráží krámy už v lednu, kdy na zahradě nemají příliš práce. Navíc s předpěstováním některých sazenic se začíná už v únoru (papriky, rajčata).

Před nákupem semínek si promyslete tří důležité otázky:

  • Co chcete pěstovat? - Tedy druhy zeleniny, případně odrůdy.
  • Kde budete pěstovat? - Jaký je typ půdy a orientace záhonů?
  • Kdy chcete plodinu sklízet. - Půjde o ranou, nebo pozdní zeleninu?
Foto: ArtCookStudio, Shutterstock.com

Na fotku nehleďte, mrkev může vypadat nádherně, ale možná se nehodí k vám na zahraduFoto: ArtCookStudio, Shutterstock.com

Nabídka semen salátů, mrkví, ale třeba i rajčat je široká a odrůd paprik je dokonce 174! Je proto jasné, že žádný konkrétní tip vám dát nemůžeme. Nejlepší je, pokud odrůdu ochutnáte u jiného pěstitele nebo si o ní něco přečtete. Tak třeba salát můžete pěstovat listový, hlávkový nebo římský. Celkem existuje asi 75 druhů salátu. Odrůd mrkví je 55. Určitě rozlišujte mezi karotkou (je sladší a sklidíte ji dříve) a pozdní mrkví určenou spíše ke skladování.

Prozkoumejte odrůdy

Ideální je, pokud si uděláte průzkum na webu, nejlépe přímo na stránkách šlechtitelů osiv. Užitečné budou také tabulky s přehledem termínu výsevu, výsadby nebo sklizně.

Pokud koupíte například ranou odrůdu mrkve, budete ji sklízet zhruba za 90 dní od výsevu. Pozdní ale až za 180 dní. I to je důležité vědět před nákupem semen a při plánování výsevu. Producenti osiva by vám měli také poskytnout informace o případných škůdcích nebo speciálních požadavcích rostlin, třeba na kvalitu půdy.

Každý rok se vyplatí koupit nová semínka. I když se může stát, že vyklíčí i starší, která doma skladujete několikátý rok, úspěch není zaručen. Datum si na sáčku se semínky překontrolujte i v obchodě. Pokud jsou semínka stará nebo prošla špatným skladováním, má to vliv na jejich klíčivost.

Foto: Mona Makela, Shutterstock.com

Semínka neschovávejte, každý rok si kupte nováFoto: Mona Makela, Shutterstock.com

Udělejte si test

Pokud se chystáte nakupovat semínka ve velkém, můžete si vzít jeden sáček na zkoušku a podrobit semínka testu. Na tác položte vlhké papírové ubrousky. Na ně rozprostřete menší množství semínek a přikryjte je dalším vlhkým ubrouskem. Položte tác na světlé a teplé místo. Podle potřeby v následujících dnech osvěžujte vodou (stačí rozprašovač). Drobné klíčky by se měly objevit zhruba za 5 až 8 dnů. Některé rostliny, třeba petržel, potřebují delší čas.

Časově méně náročný je tento test semínek: Nasypte je do sklenice s vlažnou vodou a nechte je asi půl hodiny v klidu. Občas můžete promíchat. Zdravá a klíčivá semínka klesnou na dno, zatímco stará nebo neklíčivá semínka zůstanou na hladině. Zdravá semena nechte osušit a ihned použijte k výsevu.

Pro semínka do semínkoven

Na semínka nemají už několik let monopol pouze zahradnická centra. Vydat se můžete i do takzvaných semínkoven, kde se semena půjčují a sdílejí. Pokud si semínka odnesete, měli byste po sklizni přinést část svých semínek pro ostatní. Do projektu se zapojili například informační centra, muzea, školy nebo knihovny. Sdílení semínek má svá pravidla – semena, která sem lidé nosí, musí být zdravá a řádně označená.

Nevýhodou je, že v semínkovně pravděpodobně nebude tak velký výběr jako v zahradnictví. Plusem však je, že se zde nesmí sdílet například invazní rostliy, kterých byste se na zahradě potom horko těžko zbavovali. Podmínkou je také pěstování rostlin bez chemických přípravků.

Kam a pro jaká semínka si dojdete vy?

Reklama

Načítám