Hlavní obsah

Valašské škračky: Smažená játra s vejci na bramboráku

Hodnocení:
(23)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Tahle krajová specialita se v Beskydech podává jako předkrm. Játra s vajíčkem servírovaná na bramboráku jsou ale tak sytá, že vydají za hlavní jídlo pro hladové muže. Mám je moc ráda, pro sebe však vynechám bramborák a místo něj si dávám nasucho opečený toast a hrst zeleného salátu.

Ingredience pro:
4 porce
Na játra
  • 2 lžičky sádla
  • 1 cibule
  • 400 g drůbežích jater
  • 3 vejce
  • 1 špetka drceného kmínu
  • 1 špetka soli
Na bramboráky
  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sádla
Článek

Postup

Krok 1: Omyjte játra a nakrájejte je na menší kousky. Cibuli nasekejte najemno. Takhle připravené suroviny dejte na malou chvíli stranou a udělejte čtyři větší nebo pár menších bramboráků.

Krok 2: Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Slijte přebytečnou vodu, přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř a rozmíchejte.

Krok 3: Na pánvi rozehřejte sádlo na smažení bramboráků, vlijte těsto a rozetřete ho lžící na tenkou placku. Když bramborák zpevní a zezlátne, otočte ho a osmažte i z druhé strany. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce.

Krok 4: Zatímco se smaží bramboráky, dokončete játra. V druhé pánvi rozehřejte lžičku sádla a zpěňte na ní cibulku. Přidejte játra a kmín a asi deset minut je opékejte, až jsou uvnitř hotová a voda, kterou pustila, se vyvaří.

Krok 5: V hrníčku rozkvedlejte vejce se solí. Vlijte na játra a krátkou chvíli ještě míchejte na plotně, až vajíčka ztuhnou a obalí játrovou směs.

Krok 6: Na bramboráky rozdělte játra, posypte čerstvou petrželkou a ihned podávejte.

Znáte tradiční škračky, nebo je to pro vás novinka?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama