Hlavní obsah

Vánoční přání: Ozdobte je kamínky, filcem i třpytivou páskou

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Rádi rozdáváte nebo si vyměňujete s přáteli vánoční přání? Buďte letos originální a vyrobte je podle vlastní fantazie anebo se inspirujte třeba našimi nápady. A přidejte klidně i vtipnou básničku.

Článek

Na výrobu domácích vánočních přání vám bude stačit kousek kartonu, barevné papíry či barevné desky z nějakého časopisu nebo sešitu. Dále si nachystejte zbytky látek nebo dekorativní filc, malé bambulky, třpytivé lepicí kamínky, pohyblivé oči, provázek a stužky... Pokud znáte i barevné lepicí pásky washi tape, klidně je využijte a pusťte se do lepení. Všechny uvedené věci najdete doma nebo seženete v papírnictví či hobbymarketech – při té příležitosti si rovnou kupte i stříbrný a zlatý fix, budou se vám hodit.

Dopis Ježíškovi a jmenovky na stůl i na dárky

Do tvorby ručně vyráběných přáníček můžete zapojit i ratolesti a vyrobit s nimi třeba dopis Ježíškovi. Stejným způsobem vytvoříte i okrasné jmenovky na dárky pod stromeček nebo jimi ozdobte místa pro každého hosta u štědrovečerního stolu.

1. Vánoční přání se stromečkem

Nejprve z dekorativního filcu vystřihněte vánoční stromeček, můžete ho ozdobit drobnými bambulkami a hvězdičkou. Pod stromečkem vypadají hezky i dárky – stačí vystřihnout z filcu čtverečky a obdélníky a fixem domalovat mašličky. Je to jednoduché. Vše nalepte univerzálním lepidlem na barevný karton a přidejte vlastní přání či básničku. Pokud nebudete mít zrovna náladu na veršování, na internetu najdete nepřeberné množství inspirace.

Foto: Jakub Jurdič

Přání vložte do obálky nebo přidejte třeba k dárkuFoto: Jakub Jurdič

2. Papírové vánoční přání s mašlí a flitry

Podle kelímku či hrníčku obkreslete na papír kruh, který bude představovat ozdobičku na stromeček. Přilepte mašličku a vnitřek nazdobte tím, co vám přijde pod ruku. Krásně vypadají například flitry, ale i lepicí kamínky, které vytvoří blýskavý efekt.

Foto: Jakub Jurdič

Stříbrným fixem dopište vzkazFoto: Jakub Jurdič

3. Výroba 3D přání s perníčky

Připravte si papírový obdélník jako základ pro přáníčko, zvolili jsme pro něj typickou vánoční barvu. Pak z hnědého papíru vystřihněte tři stejné postavičky perníčků a dokreslete jim detaily. Poté je všechny přeložte napůl a slepte k sobě za ručičky (podle obrázku). Přeložené postavičky složené do harmoniky přilepte na jednu stranu přáníčka, potom lepidlem potřete vrchní stranu posledního přehnutého perníčku a přání zavřete. Když se rozevře, prostřední panáček jakoby visí ve vzduchu. Tento 3D efekt lze vytvořit i s jinými tvary.

Foto: Jakub Jurdič

Popřejte rodině voňavé VánoceFoto: Jakub Jurdič

4. Jednoduché přání s washi páskami

Pomocí lesklých samolepicích washi pásek lze na přání vytvořit krásný motiv vánočního stromečku. Stačí pásky nalepit od nejdelší po nejkratší směrem vzhůru a zakončit hvězdičkou na vrcholu. Páskou ozdobte klidně i hranu přáníčka. Dovnitř vlepte milou básničku a plochou ozdobičku, která nebude v obálce dělat neplechu.

Foto: Jakub Jurdič

Motiv stromečku můžete vytvořit jak jednobarevný, tak z více pásekFoto: Jakub Jurdič

5. Originální přání se sobem z provázku

Vezměte kousek kartonu a do středu nalepte pohyblivé oči a červený nos z bambulky. Pak si tužkou lehce předkreslete obrys soba. Provázek namočte do tekutého lepidla, které bude po zaschnutí průhledné, a vytvořte z něj soba s parožím. Nechte zaschnout.

Foto: Jakub Jurdič

Paroží můžete ozdobit flitryFoto: Jakub Jurdič

Jaké jsou barevné a stylové trendy pro letošní Vánoce? Inspirujte se jimi při tvorbě vánočních přání a jmenovek. Na Televizeseznam.cz najdete i mnoho videonávodů na to, jak si vyrobit vánoční dekoraci. Další vánoční inspiraci najdete i v našich článcích v rubrice Vánoce.

Reklama

Načítám