Hlavní obsah

Vánoční tradice královské rodiny: Dodrží je Meghan a Harry?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Za pár dnů usedne královna Alžběta II. v Londýně do vlaku a vypraví se do Norfolku, na panství Sandringham. Tam již tradičně přijíždí týden před Štědrým dnem, aby dohlédla na přípravy, než přijede zbytek rodiny.

Článek

Letos budou u slavnostní tabule chybět tři členové královské rodiny. Zatímco v roce 2017 všechny překvapilo, když královna Alžběta (93) pozvala Meghan (38) na Vánoce do Sandringhamu, letos se to musí obejít bez vévody a vévodkyně ze Sussexu. Společně se synem Archiem nebudou ani v Británii. Svátky prožijí v Los Angeles s Doriou Ragland (63), matkou vévodkyně.

Část veřejnosti se na to dívá pohoršeně, neb má dojem, že tím opět něco porušují. Ve skutečnosti ale žádný příkaz, kde by měli svátky trávit neexistuje. Krom toho Vánoce s rodinou druhého partnera trávil i princ William (37), když byl na Štědrý den s Middletonovými. Za černé ovce rodiny je nikdo nepovažoval. Kdo by také mohl mít někomu za zlé, že chce trávit svátky se svými blízkými?

Pravdou ovšem zůstává, že Kate (37) a William nikdy nebyli od rodiny vévody nikterak daleko, a tak se vždy mohli zúčastnit většiny tradic s Vánocemi v královské rodině spojenými. To Harry (35) s Meghan o většinu z nich letos přijdou. Nebude jim to líto?

Vtipné dárky

Jestli máte problém, že nevíte, jaký dárek koupit třeba babičce nebo tchyni, buďte rádi, že nemusíte shánět prezent britské královně. Vždyť ta všechno má! I z toho důvodu je už tradicí, že si na Štědrý den dávají vtipné či levné dárky. Takže třeba princ Charles (71) dostal od své sestry kožené záchodové prkénko, princ Harry zase obdaroval svoji babičku koupací čepicí se sprostým nápisem a Meghan napoprvé obdarovala královnu pískací hračkou připomínající křečka. A právě o legraci při rozbalování dárků vévoda a vévodkyně ze Sussexu nejspíše přijdou.

Večeře a hry

Přítomni logicky nebudou ani na večeři 24. prosince. Třeba se jim bude stýskat po rodinných příslušnících, ovšem co dost možná rádi oželí, je povinnost dress codu u večeře. Je zvykem, že všichni, kdo usednou u slavnostní tabule, jsou oblečeni podle pravidel black tie. Po večeři je v Sandringhamu zvykem hrát společenské hry, královna má nejraději šarády. Všichni musí být přítomni, dokud se Alžběta nerozhodne jít spát.

Bohoslužba na 1. svátek vánoční

Zatímco Harry s Meghan, Archiem a pravděpodobně i Dorií budou rozbalovat 25. prosince ráno dárky, zbytek královské rodiny bude na cestě na bohoslužbu. Ta trvá 45 minut a celá rodina na ni jde dohromady. Tedy až na královnu, která ke kostelu sv. Magdalény jezdí autem. Je zvykem, že průvod vede nejstarší člen britské královské rodiny. Ačkoli je to stále ještě princ Philip (98), jeho roli už převzal princ Charles. Z pochodu do kostela bývají vždy velice pěkné fotografie. Všichni zde totiž působí opravdu uvolněně a jako rodina. Tak to má být!

Foto: Profimedia.cz

Oblíbená čtveřice britské královské rodiny a před nimi budoucí král, princ Charles. Podle některých informací by na trůn měl usednout za rok a půl, až bude královně 95 let. Ta pak prý chce abdikovatFoto: Profimedia.cz

Fotbal

Na Štědrý den se proti sobě vždy postaví bratři Harry a William. Každý stane na jedné straně fotbalového hřiště v přátelském utkání. Týmy jsou složeny z obyvatel a zaměstnanců Sandringhamu. Jako malí kluci si navíc každý oblékne dres svého oblíbeného týmu. William kope za mančaft Aston Villa, princ Harry za Arsenal. Jen v roce 2015 se sešli v jednom týmu, ale alespoň štulpny si musel starší bratr obléci v barvách svých oblíbenců.

Které zvyky dodrží?

Samozřejmě to ale neznamená totální bojkot britských královských Vánoc a tradic. V současné době Harry s Meghan navštěvují a obdarovávají své zaměstnance, stejně jako Kate a William. Zajisté i oni je ve svém domě Frogmore Cottage obdarovali a uspořádali jim malou oslavu, jako to dělá královna v Buckinghamském paláci. A určitě se od nich dočkáme vánočního přání. Mimochodem – královna posílá do celého světa 750 přání a všechna ručně podepíše. Začíná na tom pracovat již v létě o prázdninách.

Reklama

Načítám