Hlavní obsah

Vánoční večeře jinak: Pusťte se do lososa, salátu s jablky i polévky

Foto: Jakub Jurdič

Luštěninová polévka, odlehčený bramborový salát i citrusový losos – to všechno může být na vaší vánoční tabuli!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

K vánocům patří stromek, výzdoba, vůně purpury ale především dobré jídlo, pití a pohoda. Chcete letošní vánoční menu trochu ozvláštnit? Čtěte dál!

Článek

Smažený kapr s poctivým bramborovým salátem je štědrovečerní tradice, kterou znají už malé děti. Z nějakého důvodu byste chtěli letošní večeři lehce obměnit? Vyzkoušejte naše tři tipy!

Připravili jsme luštěninovou polévku, odlehčenou verzi salátu i lahodného lososa s pořádnou dávkou citrusů.

Luštěninová polévka

Na 4 porce potřebujete:1 l zeleninového vývaru, 1 pikantní klobásu, 150 g čočky, 50 g cizrny, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, sůl, pepř, ocet, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky

Foto: Jakub Jurdič

Polévka je lehce pikantní a opravdu sytá, ozdobit ji mužete pažitkou nebo majoránkouFoto: Jakub Jurdič

Postup: Jíst luštěniny na Vánoce znamená podle českých tradic ochranu rodinného majetku. Připravte si tuhle polévku, a zajistěte si tak finančně úspěšný příští rok!:-)

Čočku a cizrnu namočte do vody a nechte aspoň tři hodiny odležet. Klidně ale můžete luštěniny namočit i den předem. Pak se pusťte do základ polévky. V hrnci rozpalte olej, přidejte na něj cibuli nakrájenou najemno a zvolna opékejte. Petržel a mrkev oškrábejte, nastrouhejte nahrubo a přidejte k cibuli.

Nakonec ke směsi přisypte klobásu na kostičky a opečte ji (když se vám to podaří, snažte se odebrat nějaký vypečený tuk). Pak směs zasypte hladkou moukou, promíchejte a zalejte vývarem a luštěninami i s vodou, ve které se louhovaly. Přiveďte k varu a vařte do měkka. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem, vylisovaným česnekem a octem a můžete podávat.

Bramborový salát s jablky

Na 4 porce potřebujete: 600 g brambor varného typu A, 150 g uzeniny, 3 jarní cibulky, 3 jablka, 150 g zakysané smetany, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, cukr, ½ citronu

Foto: Jakub Jurdič

Místo uzeniny a okurek čerstvá jablka, místo majonézy zakysanka, a odlehčený lahodný salát je na světě!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Brambory očistěte a dejte vařit i se slupkou. Když jsou měkké, oloupejte je a nechte vychladnout. Cibulku nakrájejte na kolečka, uzeninu na co nejmenší kostičky. Jablka zbavte jadřinců, nakrájejte je na kostičky a pokapejte citronem, aby nezhnědla.

Vychladlé brambory nakrájejte na kostičky, přidejte k nim cibulku, uzeninu, jablka a přimíchejte zakysanou smetanu. Podle chuti osolte, opepřete a dochuťte octem a cukrem. Podávejte jako alternativu klasického bramborového salátu (tipy najdete zde) k rybě, řízku nebo vinné klobáse.

Vánoční ryba trochu jinak

Na 4 porce potřebujete: 4 filety z lososa, 200 ml vody, 3 citrony , 2 pomeranče (citrusy nejlépe v BIO kvalitě, jinak důkladně spařené, abyste je zbavili vosku a postřikové chemie), mořská sůl, pepř, 1 chilli paprička, smetana na vaření

Foto: Jakub Jurdič

Losos pečený na citrusech a smetaně je dokonale křehký a šťavnatýFoto: Jakub Jurdič

Postup: Neholdujete typické chuti kapra a raději byste na talíři měli jinou rybu? Zkuste lososa! Do misky nalejte vodu, přidejte do ní kůru z půlky pomeranče a jednoho citronu, šťávu z jednoho pomeranče a dvou citronů a lososa do marinády aspoň na hodinu namočte.

Pak ho vyndejte z marinády, dejte do pekáčku, posypte hrubou mořskou solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Všechny kousky obložte plátky zbylých citrusů, podlejte smetanou a dejte péct kůží dolů na 180 stupňů na 30 minut.

Jaké menu se objeví na vaší štědrovečerní tabuli? Dáváte přednost klasice, nebo originalitě?

Reklama

Načítám