Hlavní obsah
3,0
(668)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Šalamounova buchta. Před časem byla populární jako nedělní „buchta ke kafi“. Takže pokud vám ji v mládí pekla babička nebo jenom máte chuť na něco tradičního a přesto rychlého – tady je recept.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
  • 250 g másla
  • 330 g cukru
  • 125 ml vody
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 ks vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce prášku do pečiva
K dokončení
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 5 lžic mandlí
Článek

Postup

01.

Do větší mísy nebo hrnce dejte máslo nakrájené na kostičky, mísu postavte do vodní lázně a pomalu nechte máslo rozpustit. Mezitím můžete vymazat formu a vysypat ji hrubou moukou a předehřát troubu na 180 stupňů.

02.

K máslu, které se rozpouští, přidejte půl hrnku vody, hrnek a půl cukru, kakao a vanilkový extrakt a míchejte, až se všechny suroviny dokonale propojí a vznikne jemná kakaová omáčka. Odstavte, odeberte hrnek hmoty a nechte chvíli stranou.

03.

Ke zbytku přidejte vejce a prošlehejte. Navrch prosejte hrnek a půl polohrubé mouky, přidejte prášek do pečiva a promíchejte – vznikne tekutější těsto. Vlijte ho do připravené formy a pečte asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

04.

Ještě teplou buchtu polijte odloženou kakaovou omáčkou a posypte mletými mandlemi. Nechce chvíli odpočinout a podávejte.

Náš tip: Místo mletých mandlí můžete použít jakékoliv jiné ořechy nebo strouhaný kokos.

Na mládí si můžete zavzpomínat i nad dalšími recepty našich babiček – klasickou třenou bábovkou nebo Božími milostmi.

Reklama

Související témata:

Načítám