Hlavní obsah

Vaření v karanténě: 24 receptů ze surovin, co máte doma

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Ať už jste trochu přecenili zásobování a vybavili se extrémním množstvím trvanlivých potravin, nebo naopak už nevíte, co vařit, máme pro vás seznam 24 ověřených dobrot, které připravíte z těstovin, rýže, brambor i luštěnin. Dvakrát nemusíte jíst to samé!

Článek

Většina lidí je teď mnohem více doma, a i když je fajn podpořit objednávkou jídla své oblíbené podniky, přece jen asi všichni také častěji vaří. A jestli vám už dochází inspirace, co připravit z trvanlivých potravin, máme pro vás spoustu nápadů!

Těstoviny

Nejzákladnější kápézetkou každého správného zásobitele jsou samozřejmě těstoviny. A co si budeme povídat, jejich rychlá příprava a nekonečná variabilnost je prostě lákavá, lepek nelepek. Zkuste super rychlé i sofistikovanější varianty, třeba na takovou boloňskou omáčku si teď nejspíš konečně najdete čas.

Rýže

Rýži doma nejspíš také nějakou najdete, tak z ní zkuste připravit i něco nového, třeba sushi nebo čínskou kaši kondži. V době karantény určitě přijde vhod také krémové italské rizoto, do kterého můžete spotřebovat v podstatě jakoukoli zeleninu a maso. Nebo zavzpomínejte na školní léta, vytáhněte sklenici kompotu a pusťte se do sladkého nákypu!

Hrách

Žlutý nebo zelený, z obou druhů sušeného hrášku uvaříte neskutečné dobroty. Zapomeňte na hrůzostrašnou hrachovku ze školní jídelny a pusťte se raději do lahodné polévky (skvělá je i v krémové variantě), luxusní kaše s kořenovou zeleninou a citronovou kůrou nebo do krémového kari.

Cizrna

Cizrna je podle nás jednou z nejchutnějších luštěnin, za dobrou cenu ji dostanete i v bio kvalitě a obsahuje spoustu bílkovin, takže dobře zasytí. Pokud teď máte víc času, určitě raději sahejte po té sušené než konzervované. Stačí ji den předem namočit a poté uvařit doměkka, v tlakovém hrnci to netrvá ani hodinku. Dáte si kari, falafel, hummus nebo raději zdravé zobání místo chipsů?

Kroupy

Ať už máte od Vánoc načatý balíček krup od houbového kuby, nebo je pravidelně dáváte do uzené polévky, zkuste s nimi nastavit bramborovou kaši nebo je uvařit jako rizoto, respektive krupoto. Bude krásně krémové a hodí se do něj nejen houby!

Brambory

Pár brambor vyštrachá ve spíži snad většina z nás. Uvaříte z nich sytou polévku, lahodné přílohy i nápaditá jídla a překvapivě dobře fungují také v dezertech!

Jaké suroviny se snažíte mít vždycky doma, abyste z nich mohli v případě nouze uvařit? A když bude opravdu zle, oceníte 3 praktické recepty co dům dal.

Reklama

Načítám