Hlavní obsah

Varování pro nevěrníky: 5 nejhorších vět, které můžete říct, když to na vás praskne!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl vám nevěrný! Podvedl vás, zradil to, v co jste věřila. Je to zlé, ale může být ještě hůř. Muži totiž často bezprostředně poté, co na ně jejich zálety prasknou, říkají přesně to, co by neměli. Třeba následující věty.

Článek

Zjistit, že vás partner podvádí, bolí. První, co vás napadne, je, že je konec. Chcete ho vyhodit, rozvést se či se rozejít – zkrátka udělat za vztahem tlustou čáru. Jenže když prvotní šok odezní, většina žen už takhle radikální není. Přemýšlí, zda a jak vztah ještě zachránit. Bohužel pánové jim to dost často poněkud komplikují. Ve chvíli, kdy se od nich čeká omluva, vysvětlení, návrh, jak to vše dát zase do pořádku, plácají nesmysly. Tohle je pět nejčastějších.

1. Nechtěl jsem ti ublížit

To je sice fajn, ale tak nějak to nevyšlo. Podvedl vás a ublížil vám. To, že nechtěl, na tom nic nemění.

Navíc – jestliže netrpí demencí, nemá extrémně nízké IQ a není pod vlivem drog, muselo mu být jasné, že až tohle jednou praskne, bude vás to bolet. Takže jakékoli věty o tom, jak nechtěl, jsou bohužel jen zbytečným plýtváním slov.

2. Dej mi čas

Na co, proboha?! Byl nevěrný, vy to víte a už není čas na cokoli čekat. Buď chce být s tou druhou, takže by si měl urychleně sbalit kufry, nebo s vámi, a tak je namístě vztah s milenkou neprodleně ukončit.

Tohle je vlastně prosba, abyste mu paralelní vztah ještě nějaký čas trpěla. Proč byste to asi tak měla dělat? Jak vám to prospěje? Že je situace nepříjemná a složitá, je jasné, ale to si bohužel měl váš partner rozmyslet dřív. Teď je už čas jen na rychlé a pevné rozhodnutí, jak dál.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Svaluje vinu na vás? Nedovolte mu toFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Když ty…

Tahle věta může pokračovat různě. Když ty jsi pořád unavená. Když ty jsi na mě nepříjemná. Když ty jsi pořád podrážděná. A pokaždé je to v podstatě podle pořekadla, že nejlepší obrana je útok.

Je samozřejmě pravda, že za nevěru většinou mohou tak nějak oba (bývá totiž důsledkem dlouhodobých vztahových problémů, které způsobili oba partneři a ani jeden je nedokázal či nechtěl včas řešit), ale svalovat vinu na podvedenou partnerku je ubohé. Chlap (byť nevěrný) by měl umět nést následky svého jednání a ne se snažit zbavit odpovědnosti.

Místo „ty jsi“ by svou obhajobu měl začít „já jsem“.

4. Byl jsem opilý

V opilosti samozřejmě lidé tropí různé hlouposti a dalo by se říct, že je to tak trochu polehčující okolnost (rozhodně je o něco menší zlo, když neřešíte dlouhodobou nevěru s letitou milenkou, ale jednorázový úlet pod vlivem), ale rozhodně to není stoprocentní omluva.

Pokud jeho obhajoba pokračuje omluvou a především konstruktivním návrhem, jak situaci vyřešit a zajistit, aby se to už neopakovalo, budiž. Ale snaha vysekat se z toho postojem „byl jsem namol, nevěděl jsem, co dělám, takže se to vlastně jako ani nestalo“ nikam nevede.

5. Nic to neznamená

Tohle je hloupost. Možná „ona“ pro něj nic neznamená (byl to úlet na jednu noc nebo tu ženu nemiluje, jen prostě v danou chvíli posloužila jako náplast na nějakou jeho bolístku), ale nevěra rozhodně bezvýznamná není. Naopak – váš vztah (ať už spolu zůstanete, nebo se rozejdete) navždy poznamená.

A zlehčovat to ve smyslu „o nic nejde, bylo to jen jednou, bylo to dávno“ není správné. Nevěra je velký problém, který je potřeba řešit, ne se ho snažit smést ze stolu.

Byl vám partner nevěrný? Jak se vám to snažil vysvětlit? 

Reklama

Související témata:

Načítám