Hlavní obsah

Večeře bez nádobí? Pečte v papilotě!

Foto: Greta Blumajerova

Dnešní dobroty můžete servírovat na talíři, nebo přímo v papilotě!

Voňavé vaření, které navíc zvládnete bez našpinění nádobí? Zkuste zapéct večeři v papilotě! Tento úhledný balíček okamžitě okouzlí vaše chuťové buňky. Nevěříte?

Článek

Pokud jste už někdy zkoušeli péct večeři v balíčku z alobalu nebo pečicího papíru (tedy papiloty), dobře víte, že neexistuje snad jednodušší způsob, jak nachystat chutné jídlo. Připravili jsme pro vás 3 praktické recepty, které pochválí celá vaše rodina i známí. Vyberou si milovníci vepřového, kuřecího i ryb! A vy?

Základem úspěchu je dostatečně velký arch pečicího papíru, na který navrstvíte všechny ingredience. Pozor, záleží na jejich velikosti – doporučujeme tenké plátky masa (výjimkou jsou ryby) a menší kousky zeleniny. Vše stačí zabalit, přehnout přes sebe kraje nebo upevnit kuchyňským provázkem, vložit do trouby při 180 stupních Celsia a upéct. A ještě tip, než se vrhnete do práce – lepší je balíčky nechat v pekáčku – v případě, že by vám vytekla šťáva.

Kuřecí prsa s bazalkou a cherry rajčátky

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsa, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 2 červené cibule, 4 stroužky česneku, 6 lžic suchého bílého vína, hrst cherry rajčátek, čerstvou bazalku.

Foto: Greta Blumajerova

Kuřecí plátek z balíčku je krásně šťavnatý

Kuřecí prsa podélně překrojte na poloviny, osolte je, opepřete a položte je na arch pečicího papíru (na každou porci připravte samostatný balíček). Maso pokapejte olejem, přidejte prolisovaný česnek, nahrubo pokrájenou cibuli, bílé víno, přepůlená rajčátka a nakonec i lístky bazalky. Vše zabalte, upevněte kuchyňským provázkem a dejte péct do trouby na 40 minut při 180 stupních Celsia.

Vepřové plátky se sýrem feta

Na 4 porce potřebujete: 4 silnější plátky vepřového masa (nejlépe plec), 200 g sýru feta, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 3 lžice broskvové marmelády, sůl a pepř, 200 ml kuřecího nebo hovězího vývaru, snítku čerstvého tymiánu, hrst nasekané čerstvé petrželky, 4 lžíce sterilované kukuřice, lístky salátu (polníček nebo lollo rosso) jako přílohu.

Foto: Greta Blumajerova

Překvapení uprostřed plátku? Sýr!

Vepřové plátky podélně nařízněte tak, abyste v nich vytvořili kapsu, osolte je a opepřete. V míse smíchejte rozdrobený sýr feta, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a marmeládu. Náplní opatrně vystelte kapsy a každou položte na samostatný arch pečicího papíru, kterému rukama trošku pomozte a vytvořte z něj mističku. Do každé „mističky“ nalijte vývar, přiložte snítku tymiánu a petrželku. Zabalte, upevněte provázkem a pečte v troubě při 180 stupních asi 40 minut. Podávejte s lístky čerstvého salátu a kukuřicí.

Tip: Na salát se skvěle hodí dnes velmi populární ochucené oleje – třeba s citronem nebo chilli.

Šťavnatý losos se zeleninou

Na 4 porce potřebujete: 4 filety z lososa, snítku čerstvého kopru, 2 brambory, půlku menší cukety, baby karotku, případně cukrový hrášek, 150 g másla, sůl, citronový pepř, 2 citrony.

Foto: Greta Blumajerova

Zeleninu a lososa na sebe navrstvěte a dejte péct

Filety z lososa dobře omyjte a okořeňte citronovým pepřem. Na arch pečicího papíru naskládejte tenké plátky brambor, cukety, případně celé lusky cukrového hrášku (nebo fazolek) a baby karotku. Přidejte připraveného lososa, přiložte kopr, poklaďte plátky citronu a kousky másla. Dobře zabalte a dejte péct do trouby na 30 minut při 180 stupních Celsia.

Tip: Pokud hledáte inspiraci na opravdu originální pokrm, zkuste kalamáry podle receptu Koko z pořadu Menu domů televize Stream.cz. Tady je!

Jaké pokrmy připravujete doma v papilotě nebo alobalu vy? Nenechávejte si své recepty jen pro sebe a přidejte je do diskuse pod článkem nebo do rubriky Vaše recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama