Hlavní obsah

Věk vs. hubnutí: Co zabírá ve 30, 40 a 50 letech?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy chtějí skvěle vypadat v každém věku. A to také můžou! Jde jen o to zjistit, jak tomu pomoci, když je vám 30, a co změnit ve zralých letech. S vyšším věkem jde shazování kil sice pomaleji, ale to neznamená, že to nejde vůbec! Pracovat na lepším těle můžete v každém věku, stačí vědět, jak na to.

Článek

„Vyhněte se hladovkám,“ radí odborníci. Jak ale zhubnout, když kila nejdou dolů? Pokud vám přijde, že už jste dietami strávila celou věčnost a výsledky nikde, možná vám pomůže přizpůsobit si jídelníček podle své věkové kategorie. Principy zdravého stravování jsou sice pořád stejné, ale přesto existují drobné nuance, které byste měla s věkem měnit.

Třicítka náročná psychicky i fyzicky

Ve třiceti vaše tělo sice pořád dobře spaluje, už to ale není stejné jako před deseti lety. Třicátnice by si měly najít i přes veškeré povinnosti čas na pravidelný pohyb. Fitness, běh venku nebo skupinové lekce, je to na vás – v tomto věku si můžete bez obav užívat téměř jakýkoli sport. Tělo je v dobré formě a pohyb mu prospěje. Aktivně se hýbejte alespoň 2x týdně.

Nastartujte si metabolismus

Co se jídelníčku týče, zaměřte se na potraviny s nižším glykemickým indexem, jako třeba celozrnné těstoviny, rýže, mléčné výrobky, sója, čočka nebo hrách. Jezte také dostatek ovoce, zeleniny a suroviny bohaté na železo: to v kombinaci s vitaminem C podporuje spalování. Vyřaďte všechno, co je obecně známé pod pojmem „junk food“, tedy jídla z fast foodů, ale i pizzu, ve větší míře těstoviny (ty si dopřejte maximálně jednou týdně), koblihám, chipsům apod. Naučte se mlsat oříšky a semínka. Čím dřív si navyknete na zdravý způsob stravování, tím snazší pro vás bude udržet si postavu i do budoucna.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Ve třiceti je tělo schopné zvládnout i náročné sportyFoto: nd3000, Shutterstock.com

Čtyřicátnice, zaměřte se na zdraví

Pokud jste od dvaceti let pracovala vsedě a nikdy se dostatečně nehýbala, je pravděpodobné, že vám v tomto věku začnou ochabovat svaly. Kvůli blížícímu se přechodu, který na sobě ženy nejčastěji pocítí mezi 45. a 55. rokem, se můžou objevovat i hormonální potíže. Pokud už nyní trpíte výraznou nadváhou, dostávají dost zabrat také vaše klouby. Sport byste proto měla volit opatrněji, zkuste jogging nebo jízdu na kole.

A zaměřte se na potraviny bohaté na hořčík, který je dobrý na psychiku, svaly i srdce. Najdete ho v banánech, pomerančích, špenátu, bramborách i minerálních vodách. Během menstruace a potom i v období klimakteria je důležité doplňovat kyselinu listovou a železo. Jezte datle, fíky, vlašské ořechy, rýži, vaječný žloutek nebo cizrnu. Železo doplníte červeným masem, červenou řepou, jahodami a také jablky.

Poslouchejte své tělo

„Některým z vás bude více prospívat syrová strava, jiným vařená, někomu více maso, jinému rostlinné bílkoviny. Při konzumaci skutečných potravin je totiž možné prospívat na nejrůznějších výživových směrech. Jediné, čemu se potřebujete vyhýbat, jsou nepřirozené diety, dietní potraviny, umělá sladidla, cokoliv odtučněného a doslazovaného, vysoce průmyslově upravovaného,“ radí PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

V padesáti se hýčkejte

Kolem padesátky je důležité se neodbývat a dopřávat si kvalitní suroviny. V tomto věku se zaměřte hlavně na své zdraví: nejezte průmyslově zpracované potraviny, polotovary a hotovky. Dopřejte si dostatek ovoce a zeleniny a ke každému jídlu si dejte zdravé sacharidy, jako je třeba celozrnný chléb nebo tmavá rýže. Omezte těžké maso, jako je třeba vepřové, a nahraďte ho rybami, které se lépe tráví. Také méně solte. Zvolte pohyb odpovídající vaší kondici. Ideální je chůze, nordic walking, tanec nebo styly Body & Mind, jako je jóga nebo pilates.

Važte si sebe sama a nepodceňujte se. „Ženy v tomto věku často trpí ztrátou sebedůvěry. Dochází k pocitům méněcennosti a posléze může dojít i k nárůstu hmotnosti. Tomu předejděte především pohybem, pozitivními aktivitami, které vyplavují hormony dobré nálady a zvyšují chuť do života. Také je dobré celkově zvolnit, více dbát na sebe sama, hýčkat se, líbit se – především sama sobě. Dbát na sebe tak jako ve dvaceti nebo třiceti,“ uzavírá MUDr. Miroslava Navrátilová, Ph.D., interní a nutriční konziliářka FNB.

Kolik je vám a jak se vám daří hubnout?

Reklama

Načítám