Hlavní obsah

Velikonoce ve světě: Jaké tradice mají v Německu, Norsku či USA? Házení vajec i velikonoční zločin

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa koledníků upravených alkoholem s pomlázkou v ruce vás spíše děsí, než že byste se na to těšili? Zkuste to letos jinak a osvojte si některé z tradic jiných národů!

Článek

Jestli jsou nějaké svátky spojené s mnoha tradicemi a zvyky, jsou to kromě Vánoc i Velikonoce. Jistě i vy máte oblíbené velikonoční aktivity, jídla a zvyklosti. Upečte si beránka nebo mazanec, vyhrajte si s dekorováním kraslic, ozdobte si byt a upleťte pomlázku, jakou svět neviděl.

A aby to bylo veselejší, vydejte se do světa. Omrkněte tradice u sousedů blízkých i vzdálenějších a inspirujte se. Mnoho zvyků se točí okolo vajíček – ta jsou od starověku symbolem jara a zároveň plodnosti, tedy nového života.

Hoďte vejci jako Němci

V Německu kolem Velikonoc schovávají míče a nahrazují je vajíčky. Z těch se totiž stává sportovní výbava k oblíbeným disciplínám, jako je přenášení, házení nebo kutálení. Specifická disciplína je hod vejcem přes barák. Majitel nemovitosti se ji pokusí vajíčkem přehodit, zatímco jiný člen rodiny je na druhé straně připraven ho chytit. Nebudete věřit, ale tato tradice má obydlí ochránit před úderem blesku. Pokud nebydlíte v paneláku, můžete vyzkoušet, a zabezpečit tak svoje stavení na další rok.

Detektivky podle Norů

Neobvyklou velikonoční tradici najdete v Norsku a potěší zejména milovníky napínavého čtení a filmů. Jmenuje se Paaskekrim a jde o velikonoční zločin. Nebojte, Norové nejsou žádní kriminálníci a vyvrhelové, ale speciálně ve velikonočním čase čtou všichni detektivky, sledují kriminálky v televizi a na krabicích od mléka mají fiktivní historky o vraždách. Takže projděte vaši knihovnu, stránky s novinkami vašich oblíbených nakladatelů nebo nabídku televizních stanic a pusťte se do toho. Vyzkoušejte třeba seriály Outsider a Temný případ na HBO Max, Ozark a Papírový dům na Netflixu, či aktuální hit Metoda Markovič: Hojer na Voyo. S dětmi si zahrajte hru vašeho dětství Krvavé koleno (další čtyři podobné hry). Nebo můžete zkusit vymyslet vlastní detektivku!

Foto: Ann in the uk, Shutterstock.com

Malí detektivové budou milovat norský zvyk plný napětíFoto: Ann in the uk, Shutterstock.com

Tančete jako Britové

Stejně jako v dalších anglosaských zemích i ve Velké Británii najdete tradici velikonočního zajíčka, který poschovával (čokoládová) vejce a děti je hledají v bytě i na zahradě. To určitě můžete převzít. A co takový Morris tanec? Jedná se o tradiční lidový tanec, který se tančí ve skupinách a v zajímavých choreografiích se využívají i rekvizity jako hole, dýmky nebo šátky a na oblečení mají tanečníci našité zvonky.

Namaskujte se jako Italové

Italové obvykle slaví okázale a pořádají různé průvody a karnevaly. Vy si můžete s dětmi vtipné a co nejvíc barevné masky vytvořit z krabičky od vajec. A aby to bylo opravdu po italsku, upečte si domácí pizzu se sýrem pecorino, vajíčky a olivovým olejem. Nebo zakousněte preclík, který pro Italy symbolizuje ruce založené při modlitbě.

Foto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Vytvořte si doma italské Velikonoce včetně pizzy, na které se budete všichni podíletFoto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Do starých hadrů jako ve Švédsku

Švédové milují slavení. Jedna z jejich tradic praví, že na Zelený čtvrtek vylétaly čarodějnice (påskkärring, tedy velikonoční baby) na košťatech na kopec Blåkulla na sabat, kde rejdily s ďáblem a jeho pomocníky. A lidé v minulosti svá košťata schovávali, aby neodlétly na jejich. A tak se dnes děti hastroší a navlékají do starého oblečení, červení si tváře, dělají pihy na nos a chodí po sousedech, kterým přejí hezké Velikonoce a rozdávají přáníčka. Zato dostávají dobroty a dárečky a sbírají je do konvice na kávu. Na čarodějnou koledu děti do ulic neposílejte, ale udělejte si doma čarodějný rej – pusťte si pořádný rokenrol a rozjeďte to (jen se pak asi budete muset jít omluvit sousedům).

Ťukejte vejci jako Řekové

Řekové svoje pravoslavné Velikonoce pojímají jako jednu velkou vajíčkovanou. Unikátní jsou v tom, že při barvení vajec používají jen červenou barvu, která symbolizuje Kristovu krev. Jste-li bez fantazie, jeďte taky v červené a tvrďte, že jste se u nich inspirovali. Oblíbenou tradicí je ťukání si vařenými vejci, dokud někomu to jeho nepraskne – vyhrává ten, kdo zůstal poslední s nenaťuknutým vejcem. Vyzkoušíte?

Na řeckém ostrově Korfu v sobotu vyhazují z oken amfory naplněné vodou. Slaví takzvané první zmrtvýchvstání Ježíše Krista, a symbolicky se tak očišťují od hříchů tím, že je vyhodí spolu s vodou z okna. Pamatujete, jak jste jako malí házeli z okna sáčky s vodou? Pokud nemáte u domu rušnou ulici, nechte děti užít si trochu legrace.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Nepatříte-li mezi kreativní osoby, bude vám řecký způsob barvení vajec vyhovovatFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Ve velkém jako Američané

O tom, že se blíží Velikonoce, se v USA dozvíte z megalomanského zdobení domů a ulic. Co se také jednou nedržet zkrátka a nazdobit to i u vás doma? Zapojte děti a udělejte si to hezké (jak na velikonoční dekorace). Americkým dětem schovává vajíčka zajíček a pochutnávají si na pečené šunce a sladkých bramborách. Obvykle se sejde celá rodina, tak pozvěte na návštěvu všechny, s kým si chcete užít hezké chvíle. 

Všichni pečou jehněčí

Křehké jehněčí maso najdete na sváteční velikonoční tabuli napříč státy a i vy vyzkoušejte toto zdravé a šťavnaté maso. U nás je trochu opomíjené a je to velká škoda. Z hlediska živin je velice hodnotné a je téměř bez tuku. Zkuste jehněčí po arabsku s rýžovým pilafem nebo na marocký způsob – jehněčí tajine se sušeným ovocem a kuskusem.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám