Hlavní obsah

Velký dům, kde není nikdy zima

Foto: Bahal ČR

Pasivní dům má tvar kvádruFoto: Bahal ČR

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to sen snad každého, kdo bydlí jak v domě, tak v bytě – při závěrečném účtování najít v kolonce platba za teplo jen nulu. Majitelé pasivních domů však takové touhy nemají, u nich jde o realitu. Přitom pasivní domy se v kvalitě bydlení od těch klasických neliší. Pojďte se podívat s námi.

Článek

Do kategorie pasivních domů patří i stavba s názvem Alexander. Dispozice má 5 + kk a podlahovou plochu 153 metrů čtverečních. Na první pohled vypadá stejně jako každý jiný, jen prosklená plocha oken tady zabírá skoro šedesát metrů. Je orientována na jih a západ.

Mýty, že v pasivním domě je zakázaný krb a můžete mít jen malá okna, která nebudete otevírat, aby tudy neunikalo teplo, odborníci dávno vyvrátili. A tenhle dům je důkazem. Samozřejmě je dobré klasicky větrat, jen když jsou podobné teploty venku i uvnitř. Bude-li mrznout, otevřenými okny se do domu dostane příliš studený vzduch a stavba ztratí na své pasivitě.

Foto: Bahal ČR

Přízemí domu tvoří čtyřicetimetrová místnost sloužící jako kuchyň, jídelna i pracovnaFoto: Bahal ČR

Spousta metrů pro život

Celé přízemí domu – jak to současné trendy žádají – propojuje kuchyň s obývacím pokojem a jídelnou. Součástí jsou i schody do patra, ale ta lze podle přání majitele přesunout do vstupního prostoru. „Místnost je velmi dobře osvětlená díky několika velkým oknům. Ta jsou důležitá pro získávání tepla ze slunce, je zadarmo. Aby se zabránilo v létě přehřívání, jsou okna zvenku  chráněná předokenními roletami,“ říká Stiva Jokeš z firmy Bahal ČR, která je pod touto stavbou podepsána.

Jako primární zdroj tepla slouží tepelné čerpadlo. V celém přízemí majitelé zvolili na podlahu dlažbu, neboť jako doplňkový zdroj tepla slouží podlahové topení. I do pasivního domu lze zvolit krb, ale v tomto je díky jednodušší instalaci pověšený jen lihový. Spalování je čisté, bezpracné a není z něj nepořádek.

Foto: Bahal ČR

Kuchyň kombinuje dvířka v barvě dřeva a bílém leskuFoto: Bahal ČR

Kuchyňská linka dostala tvar písmene U a netradiční je i kombinace barvy dvířek. Spodní majitelé zvolili v barvě dřeva, pracovní deska připomíná surový beton. Horní skříňky jsou pouze na kratší straně a dostaly bílou barvu, aby maximálně splynuly s okolní zdí, která je také vymalovaná na bílo.

Obývací část je černobílá; dominantou je kožená pohovka s černými stolky. Sestavu doplňuje jídelní stůl s židlemi z ohýbané překližky. Barevně ladí s krémovou podlahou.

Foto: Bahal ČR

Obývací prostor je laděný do černé a bíléFoto: Bahal ČR

K přízemí patří i předsíň, která je dostatečně prostorná, aby sem mohlo vstoupit více lidí najednou nebo sem bylo možné bez problému vjet s kočárkem. Odtud se dostanete i do koupelny pro hosty, kde je kromě základního vybavení také integrovaná sauna a technická místnost. V ní je osazeno základní vybavení pasivního domu, tedy tepelné čerpadlo a větrací jednotka vybavená filtrem prachových a pylových částic. Místnost může kromě svého prvotního účelu sloužit i jako prádelna nebo komora.

Foto: Bahal ČR

Do spodní koupelny se vešla i domácí saunaFoto: Bahal ČR

Koupelna se vším, co má mít

První patro domu tvoří čtyři ložnice s plochou dvanáct až čtrnáct metrů čtverečních, doplněné šatnou a koupelnou.

Do obytných místností architekt zvolil dřevěnou podlahu. Výrazné pastelové barvy v domě nenajdete. I když je v patře šatna s podlahovou plochou 5,5 metru čtverečního, v každém pokoji zůstává výklenek vhodný k instalaci vestavných skříní, nebo třeba jen polic na hračky.

Foto: Bahal ČR

V dětském pokoji převldádá zařízení ze dřevaFoto: Bahal ČR

Protože se liší požadavky na tepelnou pocitovou pohodu v ložnicích i v přízemním obývacím pokoji, je v každé místnosti termostat, kterým si lze vnitřní klima ovládat. V každém pokoji jsou průduchy vzduchotechniky, kterými se do prostoru přivádí čerstvý vzduch. Ten vydýchaný pak odchází na chodbu, slouží k tomu speciálně upravené zárubně. Mají mezi stěnou a obložkou prostor, kterým se ven dostane vzduch, nikoli však hluk z venku. Dům je tak velice tichý.

Foto: Bahal ČR

Díky velké šatně si majitelé mohli dovolit jen jednoduché zařízení ložnice – stačí tady postel a noční stolkyFoto: Bahal ČR

Velká koupelna má vše, co si mohli majitelé dopřát – dvě naproti sobě instalovaná umyvadla, vanu, sprchový kout, toaletu i bidet. „Pro splachování toalety je možné využít dešťovou vodu, a tím si opět ušetřit náklady. Nádrž na užitkovou vodu je umístěna pod garáží. Kanalizace je v celém domě odhlučněna víceplášťovým potrubím s pružným uložením, takže nikoho neruší ruch tekoucí vody v odpadu,“ popisuje Stiva Jokeš.

Foto: Bahal ČR

Velká horní koupelna má kompletní vybavení včetně rohové vanyFoto: Bahal ČR

Jak funguje pasivní dům?

Základem domu je dobře izolovaná konstrukce. Zde nejde ani o stavbu zděnou nebo o dřevodomek, ale speciální koncept Bahal Systém. Vlastní stavbu nese skelet z ušlechtilé oceli, která je povrchovou úpravou důkladně chráněna proti korozi. „Stěny domů jsou difúzně otevřené a kromě dřevovláknité desky a izolace z kamenné vlny je jejich součástí také paropropustná fólie se vzduchotěsnou membránou. Takovou najdete ve špičkových sportovních bundách, kde stejně jako v pasivním domě zajišťuje prostup vodních par,“ upřesňuje Stiva Jokeš.

Stejně důležitá je v takových stavbách i vzduchotechnika, která zajišťuje výměnu vzduchu, aniž byste přišli o teplo. Slouží k tomu rekuperační jednotka, v níž dochází k předání tepla mezi vzduchem přivedeným a odvedeným. Tímto řízeným větráním vyměníte za dvě hodiny veškerý vzduch v celém domě. I kdybyste v něm otevřeli všechna okna, nikdy se vám to nepovede. Právě klasické větrání otevřeným oknem navíc představuje velké úniky tepla.

Foto: Bahal ČR

Druhé umyvadlo v horní koupelně je zavěšené na protější stěně, aby měli majitelé kolem sebe dostatek místaFoto: Bahal ČR

Zatímco u klasických domů se pak spotřeba energie pohybuje i kolem dvou stovek kilowatthodin na metr čtvereční a rok, u pasivních staveb musí být dodrženo rozmezí jedna až patnáct kilowatthodin na metr čtvereční a rok. To je tak malé množství energie, že se vzduch v místnosti zahřívá jen tím, že se zde pohybují lidé nebo že si zapálíte na stole svíčku. Pozvete-li si na návštěvu dvacet lidí, teplota stoupne během chvíle i o pět stupňů.

Samostatná stavba je přísně kontrolovaná, prověřuje se a certifikuje, majitel k němu dostává servisní knížku podobně jako třeba k novému autu, a v ní má všechny potřebné informace k provozu a další náležitosti. A tohle všechno, co jste tu dnes viděli, lze získat za 4 275 000 korun.

Chtěli byste v něm bydlet a nemuset už nikdy platit účty za topení?

Reklama

Související témata:

Načítám