Hlavní obsah
3,3
(97)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Zákusky z odpalovaného těsta chutnají vždy dokonale – kdo by neměl rád věnečky s jemným krémem. A když máte k dispozici čerstvé jahody, není nic lepšího než jimi věnečky ozdobit.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 porcí
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 6 ks vejce
  • sůl
Krém a zdobení
  • 120 g cukru krupice
  • 40 g hladké mouky
  • 6 ks žloutků
  • 500 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lusk vanilkového lusku
  • 300 g čerstvých jahod
Článek

Postup

01.

Do hrnce nalijte vodu, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Pak v ní rozpusťte máslo. Přisypejte najednou všechnu mouku a míchejte, dokud nevznikne koule těsta. Když se na dně hrnce začne tvořit bílá vrstva, stáhněte z ohně.

02.

Těsto přendejte do mísy a míchejte, aby trochu vychladlo. Pak do něj postupně zapracujte jedno vejce po druhém. Vše důkladně prošlehejte. Hotové těsto napěchujte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte věnečky. Pečte je 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. 

03.

Hotové věnečky ještě horké podélně seřízněte, aby se z nich uvolnila pára, jinak by mohly spadnout. Nechte je chladnout a mezitím připravte krém. 

04.

Do hrnce dejte žloutky, cukr a mouku. Vše pořádně prošlehejte. Do jiného hrnce nalijte mléko, vydlabejte do něj semínka z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Horké mléko pak vlijte do žloutkové směsi a za stálého míchání přiveďte k varu – krém krásně zhoustne. Nechte ho zcela vychladnout.

05.

Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlého žloutkového krému. Věnečky naplňte krémem pomocí zdobicího sáčku. Přidejte plátky jahod a přiklopte. Nakonec můžete věnečky ještě ozdobit moučkovým cukrem. 

Rádi byste si upekli věnečky a větrníky, ale nevěříte si? Přečtěte si rady, jak udělat odpalované těsto bez chyb. A jestli se vám nechce do žloutkového krému, udělejte si podle návodu pudinkový krém krok za krokem.

Reklama

Související témata:

Načítám