Hlavní obsah
2,9
(48)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Není nad klasiku šmrncnutou chlapským experimentem. Vepřová žebra marinovaná ve višňovo-bourbonové omáčce nadchnou každého. A o to více, pokud je připraví známý šéfkuchař Zdeněk Marcín a mistr střihů Kraig Casebier v pořadu BBQ Saloon Televizeseznam.cz.

20 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na žebra
  • 1 kg vepřových žeber
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 5 stroužků česneku
Na marinádu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3 lžíce hořčice
  • 5 lžic kečupu
  • 2 lžíce višňová marmeláda
  • 1 dl višňového vína
  • 1 dl bourbonu
Na domácí fazole
  • 200 g bílých fazolí
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 ks červené cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce višňová marmeláda
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 dl bourbonu
Článek

Postup

01.

Vezměte si vepřová žebra a sundejte z nich spodní blánu. Utřete česnek a důkladně ho vmasírujte do žeber z obou stran. Následně osolte, opepřete a okeřeňte mletou paprikou také z obou stran.

02.

Žebra zabalte do pečicího papíru a poté ještě do alobalu.

03.

Rozpalte si pouze polovinu grilu a na druhé, nerozpálené části pečte žebra asi 2 hodiny při teplotě 150–170 °C.

04.

Mezitím si připravte marinádu na žebra. Na ni potřebujete větší plechový hrnek (nebo kastrol, který může na gril), kde smícháte veškeré suroviny. A na grilu nechte asi 10 minut lehce zredukovat.

05.

Po dvou hodinách žebra vyndejte z pečicího papíru, alobalu a přendejte na gril, na rozpálenou část, kde je pečte přibližně 10 minut. Během toho je otáčejte a neustále potírejte marinádou.

06.

Nyní si připravte fazole. Pánev, takovou, kterou můžete použít na gril, rozpalte a přidejte na ni slaninu nakrájenou na kostičky.  

07.

Potom přidejte červenou cibuli nakrájenou nadrobno a pěkně orestujte. Až poté přidejte bílé fazole. Osolte, opepřete, přidejte hořčici, kečup a višňový džem.

08.

Nakonec přidejte dvě polévkové lžíce třtinového cukru a 0,5 dcl bourbonu. Na grilu pak dělejte přibližně 30 minut, během toho neustále fazole promíchávejte. 

Chcete vidět, jak se tahle dobrota chystá v přímém přenosu? Koukněte se na pořad BBQ Saloon Televize Seznam.

Reklama

Související témata:

Načítám