Hlavní obsah
3,2
(220)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vepřové na paprice je sice klasika, ale i ta si zaslouží pozornost! Obzvláště když do ní můžete vpašovat trochu čerstvé sezonní zeleniny a dochutit trochu jinak, než jste zvyklí.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g vepřové plece
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks cibule
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 ks citronu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Maso očistěte od blan a přebytečného tuku a pokrájejte na kousky. Nechcete-li přidávat další sádlo, tuk z masa pokrájejte nadrobno a nechte ho pomalu vyškvařit – získáte tak nejen chutný základ na restování jídla, ale i křupavé škvarky (ty z pánve ale vyndejte). Maso pak ze všech stran zprudka orestujte na vyškvařeném nebo zakoupeném sádle či jiném tuku a děrovanou vařečkou ho vyndejte z pánve.

02.

Mezitím si najemno pokrájejte cibuli a nechte ji zesklovatět na výpeku z masa. Přidejte na proužky nakrájené papriky (barvy klidně namíchejte), ještě chvilku restujte a zasypejte nasekaným česnekem a mletou paprikou. Promíchejte, do pánve vraťte maso a ihned zalijte takovým množstvím vody, aby bylo téměř ponořené.

03.

Přidejte i bobkový list, špetku kmínu, lžičku soli a polovinu pořádně vyčištěného citronu – jeho kůra a dužina dodají pokrmu skvělou příchuť. Přiklopte pokličkou a vařte 30 až 40 minut do změknutí. Čas od času zkontrolujte, jestli je v pánvi dostatek tekutiny. Kdyby jí bylo naopak moc, na závěr jídlo zprudka povařte bez pokličky, aby omáčka zhoustla.

04.

Vyndejte bobkový list a citron, ze kterého ještě vymačkejte dužinu, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podle chuti zjemněte kysanou smetanou – já jsem dala asi půl kelímku. Podávejte s bramborovými noky, nudlemi, rýží nebo knedlíkem.

Tip: Pro pikantnější chuť přidejte do omáčky špetku chilli nebo pálivou papriku. Také ji můžete zahustit a dochutit trochou rajčatového protlaku.

Také v podobných omáčkách vždy marně hledáte zeleninu?

Reklama

Související témata:

Načítám