Hlavní obsah

Vepřové na paprice s bramborovými noky

Hodnocení:
(182)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Vepřové na paprice je sice klasika, ale i ta si zaslouží pozornost! Obzvláště když do ní můžete vpašovat trochu čerstvé sezonní zeleniny a dochutit trochu jinak, než jste zvyklí: trik s citronem vařeným přímo v omáčce mě naučila moje praprateta a nedám na něj dopustit!

Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g vepřové plece
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 1 paprika červená
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 špetka drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 citronu
  • zakysaná smetana
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Maso očistěte od blan a přebytečného tuku a pokrájejte na kousky. Nechcete-li přidávat další sádlo, tuk z masa pokrájejte nadrobno a nechte ho pomalu vyškvařit – získáte tak nejen chutný základ na restování jídla, ale i křupavé škvarky (ty z pánve ale vyndejte). Maso pak ze všech stran zprudka orestujte na vyškvařeném nebo zakoupeném sádle či jiném tuku a děrovanou vařečkou ho vyndejte z pánve.

Krok 2: Mezitím si najemno pokrájejte cibuli a nechte ji zesklovatět na výpeku z masa. Přidejte na proužky nakrájené papriky (barvy klidně namíchejte), ještě chvilku restujte a zasypejte nasekaným česnekem a mletou paprikou. Promíchejte, do pánve vraťte maso a ihned zalijte takovým množstvím vody, aby bylo téměř ponořené.

Krok 3: Přidejte i bobkový list, špetku kmínu, lžičku soli a polovinu pořádně vyčištěného citronu – jeho kůra a dužina dodají pokrmu skvělou příchuť. Přiklopte pokličkou a vařte 30 až 40 minut do změknutí. Čas od času zkontrolujte, jestli je v pánvi dostatek tekutiny. Kdyby jí bylo naopak moc, na závěr jídlo zprudka povařte bez pokličky, aby omáčka zhoustla.

Krok 4: Vyndejte bobkový list a citron, ze kterého ještě vymačkejte dužinu, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podle chuti zjemněte kysanou smetanou – já jsem dala asi půl kelímku. Podávejte s bramborovými noky, nudlemi, rýží nebo knedlíkem.

Tip: Pro pikantnější chuť přidejte do omáčky špetku chilli nebo pálivou papriku. Také ji můžete zahustit a dochutit trochou rajčatového protlaku.

Také v podobných omáčkách vždy marně hledáte zeleninu?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama