Hlavní obsah

Veronika Žilková: Také je vám v Česku smutno?

Foto: Mona Martinů

Ode dneška přestávám kupovat noviny. Nebudu si po ránu dobrovolně pořizovat špatnou náladu!Foto: Mona Martinů

Reklama

Dneska se mi v trafice rozplakala trafikantka, sympatická, bezdětná žena kolem 35 let. „Proč pláčete, stalo se vám něco?“ „Nemůžu už číst noviny!“ vzlykala „každé ráno, když je otevřu, vypadne na mě beznaděj, pesimismus a zloba. Ani se mi je nechce prodávat, jen tím každému zkazím den!“

Článek

Zaskočila mě svým smutným ranním blues. Koukla jsem se na titulky:

  • Vláda, která nevládne lidem, ale svým peněženkám.
  • Česko je popelnice Evropy!
  • Kolik zlodějů prokazatelně vytunelovalo a ještě vytuneluje tuhle zemi?
  • Zdražení potravin, zdražení energie, zdražení benzinu.
  • V obchodech se prodává zkažené maso.

Dál jsem nečetla. Už těch pět titulků stačilo, aby ranní smutek padl i na mě. „To teda fakt nemáte veselou práci,“ snažím se ji podpořit. „Hlavně beznadějnou!“ pláče dál trafikantka. „Jeden den čtu, na co se komu přišlo a jak s nimi zatočí a pak už jen následuje ticho a ticho…“ Všichni jsou propleteni. Jeden to povolí, druhý to rozkrade a o lup se rozdělí. Aby se kradlo ještě lépe, hospodářství zkrachuje a budou vše dovážet. Rádcové si pak trochu z té „královské pokladny“ odsypou a na konci stojí okradený chudý Čech. A navíc bez práce!!!“

Utíkám z trafiky. „Huuuůůů!! No to byla ranní sprcha!“ říkám si, ale v něčem měla trafikantka pravdu.

Ode dneška přestávám kupovat noviny. Nebudu si po ránu dobrovolně pořizovat špatnou náladu!!! Ta špatná nálada ani není tak z toho, co se děje, ale z beznaděje, že už nebude lépe ani veseleji. V pohádce si krejčík mohl na chvíli ze smutného království odběhnout a zazpívat. My nemůžeme nic.

Seriózní novináři se občas rozhodnou někoho odhalit, něco zlého napadnout, ale výsledek a potrestání jde do ztracena. Proč? Jsou líní, nebo taky úplatní?

Nevím. Nekoupím si ani bulvár... Bulvární novinářky jsou většinou mladičké a bez vzdělání a za vymyšlenou nebo vyčuchanou negativní zprávu, která prodává, dostanou dobře zaplaceno. Jim zaplatí a na nás z titulní strany vykoukne negativismus.

Pomalu a jistě začíná být smutno v Čechách? Ale takhle to přece dál nejde!! Na světě je tolik hezkých věcí, milých lidí, pěkných zážitků…

Začíná jaro, ptáci zpívají, kvetou sněženky, máme někoho rádi. Zavřeme dveře před negativními zprávami. Co neuslyšíme, nepřečteme a nedozvíme se, to nám náladu nezkazí.

Udělejme jarní úklid ve své hlavě a srdci. Vymeťme negativismus, který jsme už do sebe nasáli, a vpusťme tam lásku. Lásku ke všemu a všem kolem sebe. To je to pravé velikonoční vzkříšení. Vzkříšení nové chuti do života v Čechách.

Reklama

Načítám