Hlavní obsah

Vévodkyně Kate naštvala veřejnost! Proč se jako jedna z mála neoblékla do černé?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nezasvěcenému pozorovateli by se mohlo zdát, že vstoupil na pohřeb, nikoliv na společenskou událost předávání filmových cen BAFTA. Téměř všechny ženy se totiž oděly do černé barvy. S jednou velkou výjimkou. Vévodkyní Kate. Copak ona nepodporuje kampaň Me Too a na ní navazující hnutí Time´s Up?

Článek

Přední světoví návrháři mají letos poněkud chmurnou sezonu. Namísto toho, aby popustili uzdu své barevné fantazii, musí si vystačit pouze s černou. Herečky a další slavné osobnosti totiž vyhlásily černou barvu na významných společenských akcích jako vyjádření bojkotu proti sexuálnímu násilí, obtěžování a nerovnosti. Do černé se hvězdy zahalily už i předávání cen Zlatých glóbů.

Jinak tomu nebylo ani na předávání cen BAFTA (Filmové ceny Britské akademie) v neděli 18. února. Nejrozličnější černé róby předvedly jak Angelina Jolie (42), tak Jennifer Lawrence (27), Salma Hayek (51), Emma Roberts (27) a desítky dalších. Větší pozornost ale poutaly spíše ty, které oblékly jinou barvu. A nebudeme asi příliš přehánět, pokud řekneme, že té největší se dostalo vévodkyni Kate (36).

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate překvapila tím, že si neoblékla černé šaty. Mnozí to považují za nevyjádření podpory boji proti sexuálnímu násilí a nerovnosti. Jenže ona, jakožto vévodkyně, podléhá královskému protokolu, na což ale málokdo bere zřetel. Černé šaty si prostě obléci nemohlaFoto: Profimedia.cz

Proti proudu

Když se svým manželem, princem Williamem (35), vstoupila v tmavě zelených šatech do londýnské Royal Albert Hall, neozval se žádný potlesk. Mnoho lidí zaskočilo, že vévodkyně také nepodpořila Time´s Up a nepřišla v černé. Jenže ne snad proto, že by s celou myšlenkou nesouhlasila, ale zřejmě proto, že jí to nedovoluje královský protokol.

Členové britské královské rodiny musí zůstat neutrální vůči jakékoliv politické kampani či hnutí a nesmí činit politická prohlášení. Dokonce nesmí jít ani k volbám. Proti tomu ale vystoupili někteří ze slavných, kteří v neděli večer vznesli řečnickou otázku, jak moc politické celé hnutí Time´s Up je, aby se k němu nemohla vévodkyně také vyjádřit.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie patří mezi herečky, které obvinily hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina z obtěžováníFoto: Profimedia.cz

Ať je doma na zadku!

Do vévodkyně se také pustili lidé na sociálních sítích, někteří dost nevybíravě. Na jednom twitterovém účtu se dokonce objevilo toto: „Měla zůstat sedět doma na zadku, pokud nechce vyjádřit svoji podporu ženám.“ Jiní se zase pozastavují nad tím, jak ona, jakožto žena, matka a navíc vévodkyně může zůstat vůči těmto současným problémům imunní.

Foto: Profimedia.cz

Solidaritu s ženami, které prožily sexuální násilí či obtěžování, vyjádřila i Salma Hayek. A jako vždy, byla naprosto úchvatná Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Když dva dělají totéž, není to totéž. Jennifer Lawrence sice černou barvou vyjádřila svoji podporu, nicméně šaty nám připadají, třeba právě na rozdíl od Salmy Hayek, poněkud nudné. Stejně jako hereččin účesFoto: Profimedia.cz

Jenže tito lidé nevědí, že královský protokol je mnohem přísnější i v jiných ohledech. Členové rodiny jsou totiž vyzýváni k tomu, aby se pokoušeli vyhnout nošení černé barvy na společenských akcích, pokud tedy nejde o pohřeb či Den válečných veteránů. A právě toho si jsou vědomi ostatní, kteří naopak dokázali ocenit rafinovaný outfit vévodkyně Kate. „Myslím, že tyto šaty byly dobrým tahem. Nejsou tak moc černé, aby nebyly v souladu s protokolem, ale jsou dostatečně tmavé na to, aby vyjadřovaly podporu,“ napsala jiná uživatelka Twitteru.

Zelené šaty totiž byly v pase převázané černou stuhou a vévodkyně také volila černé psaníčko a černé lodičky. Královská rodina, alespoň co se týče vévodkyně a vévody z Cambridge solidaritu kampani Me Too vyjádřila už na konci minulého roku. Princ William o loňském roce psal jako o „roce, kdy promluvilo mnoho statečných žen o obtěžování a násilí“.

Jak se vám líbí šaty vévodkyně Kate?

Reklama

Načítám