Hlavní obsah

Více vrásek a větší břicho? Důkaz, že váš muž je v přechodu

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

O ženské menopauze se hodně mluví, proto tušíte, co všechno vás může čekat, jak si od nepříjemností ulevit i jaká pomoc je k dispozici. Svůj přechod ovšem prožívají i pánové, často je však zastihne zcela nepřipravené.

Článek

Hladiny pohlavních hormonů, které ovlivňují celou řadu tělesných pochodů, se s věkem snižují jak v ženském, tak mužském těle. Jenže zatímco o ženském klimakteriu se neustále všude mluví, muži si často vůbec neuvědomují, že proměny, které se s jejich tělem dějí, by mohly souviset právě s přechodem. Jak poznáte, že se to týká i vašeho partnera?

Co je to andropauza

„Že se o mužském přechodu neboli andropauze nemluví tak často jako o přechodu ženském, může být ovlivněno faktem, že se s jeho příznaky potýká méně než polovina mužské populace, a také tím, že není z lékařského hlediska zdaleka tak probádán jako menopauza,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Pokles hormonální produkce bývá u mužů navíc mnohem pozvolnější než u žen, tvorba pohlavních hormonů a rovněž i plodnost někdy zůstávají zachovány do poměrně vysokého věku.

Zda se muž s andropauzou setká a v jaké míře, hodně závisí na jeho celkovém zdraví a životním stylu. Vyhasínání hormonů urychluje dlouhodobý stres, nedostatek pohybu, konzumace alkoholu, kouření a obezita, cukrovka, onemocnění jater a ledvin nebo ateroskleróza. Někteří muži se s přechodem setkají již po čtyřicítce, na jiné čeká až o patnáct let později, s příznaky se dokonce nemusí nutně setkat každý.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Řídnoucí vlasy a celková změna vzhledu k andropauze patříFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

I pánové stárnou a mají návaly

Ačkoliv se mužský a ženský přechod v řadě věcí liší, sdílejí mnoho podobných projevů. „Muži v andropauze jsou často unavení, více se potí – někdy zničehonic, jindy i jen po mírné námaze. Úbytek testosteronu též snižuje libido a způsobuje problémy s erekcí,“ vysvětluje Pavel Turčan. A přináší i další nepříjemnosti: řídnutí kostí neboli osteoporózu a nepříznivé kardiovaskulární změny na čele s vysokou hladinou cholesterolu, vyšším rizikem vysokého tlaku, mrtvice či infarktu.

Ubývají svaly a přibývají vrásky

Co partner prožívá a cítí, zjistíte jen sotva. Jistě vám ale neujdou fyzické změny, kterými mužské tělo prochází. Typický je třeba úbytek svalů, řídnoucí vlasy i tělesné ochlupení nebo hlubší vrásky. Mizející svalová tkáň může i za pokles bazálního metabolismu a následné přibírání, zejména v oblasti břicha. Kvůli převaze estrogenů nad testosteronem se navíc mužům začínají zvětšování prsní žlázy, které je někdy dovedou až do ordinace plastických chirurgů.

Začal být muž nesnesitelný?

Mužský přechod provázejí i výkyvy nálad, partner může být agresivnější, ale i apatičtější, pociťuje ztrátu životní energie, slabost či nadbytečnost, sám sebe přestává vnímat jako muže. To může zhoršit i partnerské a rodinné vztahy – to je mimochodem častý důvod, proč pánové začnou své potíže řešit.

Pomůže spánek i čaj

Nejvíce testosteronu se v těle tvoří především ve fázi hlubokého spánku. Muži, kteří špatně spí, například kvůli stresu nebo přemíře práce, si tak nevědomky přivolávají rychlejší přechod. Je proto třeba dbát na dostatek spánku i pohybu a zdravý jídelníček: vhodná je strava bohatá na vitaminy A, C, E a skupiny B, hořčík, zinek, mangan a selen. Zvednout hladiny potřebných hormonů dokáže i substituční hormonální terapie. Zatímco ženy své potíže řeší u gynekologa, mužům poradí praktický lékař, endokrinolog, sexuolog, urolog, androlog či anti-aging odborník.

Vsadit lze také na doplňky stravy a přírodu. „Některé přírodní látky stimulují produkci hormonů v pohlavních žlázách a nadledvinkách. Z tradiční medicíny má tyto účinky například kotvičník zemní,“ radí profesor Vilím Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie LF UP v Olomouci.

Vášnivější, chytřejší a vyrovnanější: 5 důvodů, proč jsou zarostlí muži dobrá volba

Reklama

Načítám