Hlavní obsah

Víkend na plné koule? Netradiční tipy, za které vás děti budou milovat!

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Žijete obklopeni spoustou věcí, takže když vymýšlíte opravdu zajímavý dárek k narozeninám, jste bezradní? Třetí barbína ani čtvrté auto na ovládání už dítě nenadchne. Ale co opravdový zážitek? Chvíle, kdy dětem skutečně „dáte“ svůj čas? Třeba vás naše tipy budou inspirovat.

Článek

Děti většinou dělají nějaký sport, vy se věnujete zálibám, snažíte se občas zajet k prarodičům nebo za známými. To jsou „obyčejné“ víkendy, kdy se všichni snaží po svém si odpočinout. Jenže pak jsou tady chvíle, kdy si chcete dopřát skutečný zážitek. Zažít něco naplno. Jednou z takových možností je víkend plný „společné práce“.

Je libo luk a šípy nebo radši čajový stolek?

„Je to krásný pocit síly a obratnosti, když zasviští šíp vyslaný značnou rychlostí k cíli. Probouzí se v nás zasutá struna lovce, jakými jsme byli tisíce let.“ Takto láká na svůj lučištnický víkend (18.–20. 5. 2018), na němž si účastníci vlastnoručně vyrobí komplet luku, šípů, toulce a terčovnice, jeho autor a hlavní průvodce Ondřej Suchan.

Foto: Spolek DoNitra

Vyrobit si vlastní nůž – a ještě s tátou – je skvělý zážitek na celý životFoto: Spolek DoNitra

Od pátku do neděle můžete řezat a brousit dřevo, tvarovat surovou kůži, pracovat s hoblíkem či šít režnou nití. To vše ve spolupráci s potomkem ve věku od šesti let. Nepotřebujete k tomu žádné zkušenosti, zlaté ručičky, dokonce ani vlastní nářadí. Kurz se odehrává na statku v Osinalicích na Kokořínsku, kde je vše potřebné k dispozici, strava je zajištěna a odehrávají se tam i večerní společná posezení v kruhu.

Foto: Spolek DoNitra

Pracovat se dřevem mohou samozřejmě i dívkyFoto: Spolek DoNitra

Na stejném místě – v Osinalicích – se chystá i kurz Tesařík (18.–20. 5. 2018), který vede Jan Šebek ze Zahrady řemesel. Naučíte se konstruovat nábytek truhlářskými spoji, brousit nástroje a finalizovat povrchy oleji. Dozvíte se, co je to kataba, vlaštovka, svlak, zetko či rybinový spoj. A co je cílem? Vyrobit čajový stolek, stoličku nebo krabici na poklady, ale také potomkovi ukázat, že společně dokážete nevídané. Ceny kurzů jsou podobné, zhruba 3300 korun na jednoho za program, jídlo i ubytování.

Foto: Spolek DoNitra

Kufr na poklady je naprosto nepostradatelná věc, zvláště pro dospívajícího Foto: Spolek DoNitra

Rodinný poklad v koženém pouzdru

Po letech vlády plastových výlisků se vrací doba, kdy kluci chtějí mít vlastní nůž. A co teprve když je vlastnoručně vyrobený! Právě tohle můžete potomkovi splnit na kurzu Nožíř (4.–6. 5. nebo 1.–3. 6. 2018). Již několik sezon ho s úspěchem pořádá Josef Šebesta v rámci svých dřevokurzů.

Foto: Josef Šebesta

Vezměte hoblík, pilku... Mnozí je drží poprvé v ruce, ale všechno se za pár chvil naučí Foto: Josef Šebesta

V Lomu Na Hřebenech v Lipnici nad Sázavou se v pátek večer sejde dvanáct až patnáct tatínků se syny (dcery se také najdou) a vrhnou se do práce. Ještě ten večer mají za sebou vsazování čepelí do držadla, v sobotu pak rukojeť napařují a brousí, šije se pouzdro z hovězí kůže a v neděli je dílo dokončeno. Kromě společné práce se najde i dost času na klábosení,  procházky i večerní saunu. Josef Šebesta se rukodělné práci s klienty věnuje několik let a jeho heslo je prosté: „Přinášíme kvalitu a opravdovost do života. Bude vás bolet ruka, ale hlava bude čistá.“

Dodejme, že cena kurzu, tedy veškerého materiálu a odborného vedení, je 3300 korun za dospělého a 2300 za dítě, ubytování s plnou penzí si účastníci hradí zvlášť.

Pro děvčata, maminky, babičky

Vyráběcí zážitky pro kluky mají i svou holčičí podobu. Pořádá je například spolek Mokoša. Čtyřdenní pobyt je určen jak pro maminky a dcery, tak i babičky s vnučkami. „Hodně si povídáme, zpíváme, tančíme a mezitím si vyrobíme třeba hedvábný šátek. Jde nám o posílení vztahu mezi dospělou a malou ženou,“ líčí Jana Haková, jedna ze zakladatelek Mokoši.

Foto: Klára Šindelková

Namalovat vlastní pocity? To chce velkou dávku důvěry a odhodláníFoto: Klára Šindelková

Součástí programu je i povídání o tom, že žena je cyklická, že každý měsíc prochází čtyřmi různými fázemi a že je v pořádku, když se cítí pokaždé jinak. „K tomu používáme symboliku čtyř staroslovanských bohyň, ochránkyň čtyř ročních období,“ dodává Jana Haková. Jestli se vám myšlenka líbí, můžete vše zažít na vlastní kůži během prodlouženého víkendu 20.–24. 6. 2018 v Ekocentru Loutí.

Pro menší slečny

Podobným aktivitám se věnuje i Lucie Harnošová ve svém projektu Alchymie ženy. Organizuje a vede víkendové pobyty, které jsou určené mladým slečnám podle jejich věku. Pro ty mladší, zhruba ve věku 4 až 8 let, má program směřovaný spíš na tvoření, společné hrátky a naladění se na sebe. Maminky ocení, že večer po usnutí dcer mohou v ženském kruhu sdílet své pocity a dojmy z mateřství (v Pardubicích 6.–8. 4. 2018).

Rodinné centrum Praha pořádá také pobyty pro mámy a menší dcery (6–10 let), ale v prostředí nefalšované horské chalupy v Jizerských horách. Okolní lesy jsou jako stvoření pro společné výlety. Odpoledne se najde čas i na vyrábění filcových zvířátek nebo šperků z modelovací hmoty či společné vaření. Zkrátka víkend plný (ne)obyčejných chvil strávených na horách. Můžete se zúčastnit ve dnech 18.-20. 5 2018, cena je velmi příjemná – 1300 korun za maminku i dceru.

Pobobným kurzům psychologové říkají mezigenerační mosty. Možná to zní odtažitě a nadneseně, ale ve skutečnosti jde o čas, kdy se naplno věnujete sobě i nejbližším a ještě si toho hodně odnesete. Ať už v tašce, nebo v duši.

Foto: Klára Šindelková

Nefalšovaná radost ze společného života – je jeden z cílů víkendových setkání Foto: Klára Šindelková

Inspirovali jsme vás? Najdete si čas na své nejbližší? 

Reklama

Související témata:

Načítám