Hlavní obsah

Víkendová dieta: Začněte v sobotu!

Foto: Thinkstock

Očistná dieta odlehčí vašemu organismuFoto: Thinkstock

Reklama

Víkendová dieta je zázrak. Již v pondělí budete o dvě kila štíhlejší. A navíc, bez hladovění, se skvělým jídlem! Zásada číslo jedna: Neodkládejte to na příští týden, sobota už je zítra! Čím začnete? Přece nákupem ingrediencí dle našich dokonalých receptů!

Článek

Stále se po bujarých oslavách cítíte unavené a potřebovaly byste se zbavit pár kilogramů? Pak je naše víkendová „očistná“ dieta přesně to, co potřebujete. Odlehčíte organismu, získáte energii a pomůžete svým křivkám. Přinášíme vám speciální jídelníček na sobotu a neděli. Jdeme na to!

Ranní rituál...

Každý den hned po ránu si dejte sklenku vlažné vody s pár kapkami citronu. Organismus se po nočním trávení dočistí.

Pitný režim...

Když už jsme u toho pití, snažte se do sebe za každou cenu dostat minimálně 2 až 3 litry tekutin denně, abyste tělu pomohly se neustále čistit a odplavovat škodliviny a odbourané látky ven. Smíte bylinné čaje, vodu bez bublinek a ovocné šťávy (ale jen přírodní nebo ředěné džusy). Čím více budete pít, tím menší budete mít hlad. Pokuste se vyhnout o víkendu kávě, raději dejte přednost zelenému čaji.

Hýbejte se!

Ač jste či nejste sportovní typ, zkuste si o víkendu naordinovat jakýkoli pohyb. Vytáhněte rodinu na procházku, s kamarádkou si vyrazte na zumbu nebo s dětmi na brusle či lyže. Čím více se budete pohybovat, tím víc energie vydáte. Jestli cvičíte pravidelně, zkuste těžší varianty cvičení – místo jógy, power jógu, místo pilates aerobik nebo zumbu, místo kardiozóny v posilovně třeba H.E.A.T. I za víkend může být na vaší siluetě vidět zpevnění. Někteří možná výsledky neuvidí hned, ale po týdnu s našimi 5 tipy ve článku Zhubněte doma u televize je ucítí určitě každý!

A co budete jíst?

Sobota

Foto: Thinkstock

K snídani si dopřejte uzeného lososaFoto: Thinkstock

9.00 hod. Lososové probuzení

Ideální snídaní bude lososový toust. 25 gramů uzeného lososa smíchejte se dvěma lžícemi netučného sýra, koprem, solí a pepřem a namažte na celozrnný toast.

11.00 hod. Grapefruitová bomba

K dopolední svačině si dejte 200 gramů grapefruitu. Cukr je dopoledne povolen, obzvlášť ten přírodní a vitaminu C není nikdy dost!

13.00 hod. Brokolicové pokušení k obědu

K sobotnímu obědu si připravte nudle s brokolicí. Těstoviny zajistí tělu dostatečné množství sacharidů, zasytí ho a díky tomu vás nepřepadnou odpolední nájezdy na ledničku.

Budete potřebovat: 250 g brokolice, 50 g celozrnných těstovin, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce italských bylinek, 2 kávové lžičky hořčice.

Postup: Brokolici rozdělte na malé růžičky a dejte do vody a přiveďte pod poklicí k varu. Vařte, dokud nebude křupavá (asi 6 minut). Celozrnné nudle uvařte podle pokynů na obalu. Zakysanou smetanu, směs bylinek, hořčici a 2 polévkové lžíce vody z uvařených těstovin smíchejte v míse. Nakonec na zcezené těstoviny přidejte uvařenou brokolici a zalijte hořčičnou omáčkou.

16.00 hod. Sýrovo-papriková variace

Bílkoviny a zelenina jsou pro odpolední očistu tím pravým. Proto si dejte cottage sýr s jedním sójovým rohlíkem a celou zelenou papriku. K tomu neslazený bylinkový čaj.

19.00 hod. Večerní salátová vzpruha

Večer to chce opět něco lehkého, aby se tělo nadále čistilo. Udělejte si rucolový salát s mozzarelou.

Připravte si: 200 g mozzarelly light, 200 g rukoly, 200 g cherry rajčátek, 2 plátky celozrnného, slunečnicového nebo žitného pečiva, bazalku, pepř, sůl, olivový olej, ocet balsamico.

Postup: Rukolu, cherry rajčátka a mozzarellu nakrájejte na menší kousky a promíchejte. Podle chuti přidejte čerstvou bazalku, pepř a lehce osolte. Přidejte olivový olej a pokapejte octem balsamico. Salát si dejte s celozrnným rohlíkem. K pití je nejlepší sklenice pramenité vody bez bublin. Ještě než půjdete na kutě, natočte si do skleničky vodu a nechte ji při pokojové teplotě (zakrytou) odstát. V neděli ráno ji vypijte na lačno.

Neděle

Foto: Thinkstock

Müsli s ořechy vám dodá po ránu energiiFoto: Thinkstock

9.00 hod. Ranní müsli pohlazení

Upražte 1 lžíci ovesných vloček a smíchejte s jednou lžící nastrouhaných ořechů. Přidejte jeden nakrájený pomeranč, jeden banán a kousek červené papriky. K tomu přimíchejte dvě lžíce nízkotučného tvarohu, sůl a pepř. Jako přílohu si dejte jeden sezamový knäckebrot.

11.00 hod. Ovocná očista

Ovoce smíchané s 200 ml nízkotučného acidofilního mléka (například banán nebo kiwi) vás pěkně probudí k životu.

13.00 hod. Fenyklovo-rajčatové rizoto

Oběd bude opět ve znamení sacharidů a zeleniny.

Připravte si:1 fenykl, 2 loupaná rajčata (použijte dužinu), 1/4 nakrájené cibule, 1 čajovou lžičku olivového oleje, 40 g hnědé rýže, 1 nasekaný stroužek česneku, 250 ml zeleninového vývaru, 1/4 lžičky tymiánu, 1 bobkový list, muškátový oříšek, 1/2 lžičky olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 čajovou lžičku strouhaného parmazánu.

Postup: Fenykl a oloupaná rajčata rozkrájejte na malé kousky. Nakrájenou cibuli zpěňte na olivovém oleji a oboje na ní nechte podusit doměkka. Přidejte hnědou rýži, nasekaný stroužek česneku, 250 ml zeleninového vývaru, 1/4 lžičky tymiánu, 1 bobkový list a muškátový oříšek a vše duste 35 minut. Mezitím orestujte fenykl na 1/2 lžičce olivového oleje. Smíchejte fenykl a rajčata s rýží a deset minut povařte. Nakonec posypejte petrželkou a parmezánem.

16.00 hod. Jablečno-celerové vzkříšení

Jablkovo-celerový salát je ideální k odpolednímu nasycení. 150 g jablek, 50 g celeru, 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany a vlašské ořechy smíchejte, přikusujte tmavé pečivo.

19.00 hod. Večerní hrnec plný zdraví

Neděli završte jídlem bohatým na vitaminy.

Budete potřebovat: 100 g brambor, 100 g mrkve, 100 g kedlubny, 100 g pórku, 100 g kuřecích prsou, 1/2 nasekané cibule, 1 čajovou lžičku oleje, 400 ml zeleninového vývaru, 1 lžičku nasekaného zázvoru, kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, 1/2 lžičky libečku, muškátový oříšek, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 kávovou lžičku citronové šťávy.

Postup: Brambory, mrkev, kedlubny, pórek a kuřecí prsíčka nakrájejte na malé kousky. Nakrájenou cibuli orestujte na oleji. Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté přidejte brambory, mrkev, kedlubny, pórek, nasekaný zázvor, citronovou kůru, muškátový oříšek a libeček. Vše povařte 10 minut, pak přidejte maso a duste ho dalších 5 minut. Nakonec vmíchejte petrželku a citronovou šťávu.

Po víkendové očistné dietě se v pondělí budete cítit jako znovuzrozené a budete minimálně o jedno až dvě kila lehčí. Tak vzhůru do boje!

Reklama

Související témata:

Načítám