Hlavní obsah

Víkendové vaření: Blesková roláda

Foto: Petr Makovička

Markéta vás zve na dvě báječné rolády

Ti známí vás umí pěkně překvapit – za hodinu jsou u vás a vy nemáte nic, čím byste je pohostili! Snad byste i něco upekli, ale co dělat, když nejste žádní zruční „cukráři“? Nevěšte hlavu, Víkendové vaření s Markétou je opět tady a s ním i bleskový tip. Uvidíte, že budou při odchodu prosit o recept!

Článek

Dnešní tip je především pro ty, co mají rádi jednoduché a nenáročné recepty, které se dají mnohokrát obměnit. Navíc si pochutnají i ti, kteří mají bezlepkovou dietu. A zvládnou to i začátečníci. Tak na co ještě čekáte? Návštěva je skoro za dveřmi!

Foto: Petr Makovička

Vše, co na obě rolády budete potřebovat

Rozpis ingrediencí na kakaovou roládu: 6 bílků, 6 žloutků, 5 lžic cukru krupice, 2 lžíce hořkého kakaa, velkou tyčinku Margot Rozpis ingrediencí na vanilkovou roládu: 6 bílků, 6 žloutků, 5 lžic cukru krupice, 3 lžíce strouhaného kokosu Krém: 250 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce moučkového cukru, šťávu z ½ citronu, želatinový ztužovač a ztužovač šlehačky, konzerva jahod bez šťávy, 1–2 banány

Foto: Petr Makovička

Smíchejte ztužovač šlehačky se smetanou na šlehání

Foto: Petr Makovička

Smetanu ušlehejte dotuha

Foto: Petr MakovičkaTvaroh smíchejte s cukrem a přidejte citronovou kůru a šťávuFoto: Petr MakovičkaTvarohovou náplň smíchejte se šlehačkouFoto: Petr MakovičkaŽelatinový ztužovač smíchejte s vodouFoto: Petr MakovičkaRozmíchaný ztužovač přidejte do krémuSladká náplň

V míse si ušlehejte smetanu se ztužovačem smetany – najdete ho v každém supermarketu v oddělení, kde jsou pudinky, polevy apod. Umíchejte tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem a přidejte citronovou kůru a šťávu. Smíchejte se šlehačkou a zakysanou smetanou. Připravte želatinový ztužovač – obsah sáčku smíchejte se 100 ml vlažné vody a po dobu jedné minuty míchejte. Přidejte do krému, důkladně promíchejte a půlku krému oddělte. Čistý krém dejte tuhnout do lednice a do druhé půlky vmíchejte rozmačkané jahody. Dejte ztuhnout.

Foto: Petr Makovička

Z bílků ušlehejte sníh

Foto: Petr Makovička

Smíchejte margotku s kakaem, cukrem a žloutky

Foto: Petr Makovička

Hmotu promíchejte se sněhem

Foto: Petr Makovička

Hmotu rozetřete na pečicí papír a dejte péct

Foto: Petr Makovička

Nechte chvíli vychladnout a srolujte

Pozor na sníh, nesmí spadnout!

Předehřejte si troubu na 180 °C a plech si vyložte pečicím papírem. Ten ještě můžete pomazat trochou másla, aby se vám pak od těsta dobře odděloval. Nastrouhejte celou margotku najemno, dejte stranou bílky a žloutky smíchejte s cukrem, kakaem a strouhanou tyčinkou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh by vám neměl vypadnout z nádoby, pokud ji obrátíte dnem vzhůru. Kakaovou hmotu opatrně promíchejte se sněhem tak, aby vám nespadl. Pomocí stěrky rozmažte do tvaru čtverce na pečicí papír a dejte péct do trouby na zhruba 7 minut. Pozor, aby se nespálila! Po upečení vyndejte plech z trouby a nechte chvíli vychladnout. Poté srolujte i s papírem jako hotovou roládu. Ten samý postup zopakujte u světlého těsta.

Foto: Petr Makovička

Kakaový plát potřete světlým krémem

Foto: Petr Makovička

Na kraj položte banány a pomocí papíru srolujte

Foto: Petr Makovička

Stočenou roládu dejte do ledničky ztuhnout

Foto: Petr Makovička

Světlou roládu naplňte krémem s jahodami

Barevné finále

Když rolády vychladnou, opět je rozložte, kakaovou potřete bílým krémem bez jahod. Na konec těsta blíže sobě dejte celé banány a pomocí pečicího papíru rolujte. Papír postupně oddělujte od těsta. Přebývající krém setřete, hotovou roládu zabalte do alobalu a dejte tuhnout do lednice. Na světlé těsto natřete jahodový krém, banán už nedávejte a opět zarolujte. V alobalu dejte vychladit alespoň na 30 minut. Výsledný moučník krájejte na plátky a na tácu střídejte. Můžete dozdobit šlehačkou, meduňkou nebo mátou.

Foto: Petr Makovička

Rolády jsou výborným dezertem nejen ke kávě

Tipy a triky od Markéty:

  • Základní recept na roládu je jen z vajec a cukru, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu.
  • Krém a ovoce můžete použít podle fantazie a chuti, do těsta také můžete přidat různé mleté ořechy, mák, sušené ovoce, čokoládovou čočku a podobně.
  • Povrch rolád můžete potřít zbývajícím krémem a nechat ztuhnout v ledničce.
  • Pro dvoubarevnou roládu pomažte kakaové těsto krémem, položte na něj světlé těsto, opět namažte krémem, poklaďte ovocem a zabalte.
  • Nedělejte těsto moc tenké, při rolování by se vám potrhalo.
  • Zkuste roládu i naslano! Jen do těsta nedávejte cukr. Přidejte trochu strouhaného sýra podle chuti, 4 lžíce strouhanky a posekané bylinky. Jako náplň můžete použít třeba anglickou slaninu, šunku, pivní sýr, nakládanou zeleninu, pikantní tvarohový sýr, prostě co vás napadne.

Sladká nebo slaná, potěší vás každá. Jednou za čas „zhřešit“ je povoleno a lehký jarní dezert určitě rychle „vyběháte“. A pokud budete mít přece jen trochu špatné svědomí, rozdělte se třeba s kolegy v práci… Utužovat vztahy nejen na pracovišti je potřeba a ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Jak byste naplnili roládu vy? Zkusili byste raději sladkou, nebo slanou verzi? Máte nějaké nápady na náplně nebo těsta, o které byste se rádi podělili? Napište mi do diskuse pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC