Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Ti známí vás umí pěkně překvapit – za hodinu jsou u vás a vy nemáte nic, čím byste je pohostili! Snad byste i něco upekli, ale co dělat, když nejste žádní zruční „cukráři“? Nevěšte hlavu, Víkendové vaření s Markétou je opět tady a s ním i bleskový tip. Uvidíte, že budou při odchodu prosit o recept!

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Roláda
  • 2 ks banánu
  • 1 konzerva čerstvých jahod
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce kokosu
  • 1 tyčinka Margot
  • 2 lžíce kakaa
  • 10 lžic cukru krupice
  • 12 ks žloutků
  • 6 ks bílku
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

01.

Předehřejte si troubu na 180 °C a plech si vyložte pečicím papírem. Ten ještě můžete pomazat trochou másla, aby se vám pak od těsta dobře odděloval.

02.

Nastrouhejte celou margotku najemno, dejte stranou bílky a žloutky smíchejte s cukrem, kakaem a strouhanou tyčinkou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh by vám neměl vypadnout z nádoby, pokud ji obrátíte dnem vzhůru.

03.

Kakaovou hmotu opatrně promíchejte se sněhem tak, aby vám nespadl. Pomocí stěrky rozmažte do tvaru čtverce na pečicí papír a dejte péct do trouby na zhruba 7 minut. Pozor, aby se nespálila!

04.

Po upečení vyndejte plech z trouby a nechte chvíli vychladnout. Poté srolujte i s papírem jako hotovou roládu. Ten samý postup zopakujte u světlého těsta.

05.

Když rolády vychladnou, opět je rozložte, kakaovou potřete bílým krémem bez jahod. Na konec těsta blíže sobě dejte celé banány a pomocí pečicího papíru rolujte. Papír postupně oddělujte od těsta. Přebývající krém setřete, hotovou roládu zabalte do alobalu a dejte tuhnout do lednice.

06.

Na světlé těsto natřete jahodový krém, banán už nedávejte a opět zarolujte. V alobalu dejte vychladit alespoň na 30 minut. Výsledný moučník krájejte na plátky a na tácu střídejte. Můžete dozdobit šlehačkou, meduňkou nebo mátou.

A další tipy?

  • Základní recept na roládu je jen z vajec a cukru, je tedy vhodný pro bezlepkovou dietu.
  • Krém a ovoce můžete použít podle fantazie a chuti, do těsta také můžete přidat různé mleté ořechy, mák, sušené ovoce, čokoládovou čočku a podobně.
  • Povrch rolád můžete potřít zbývajícím krémem a nechat ztuhnout v ledničce.Pro dvoubarevnou roládu pomažte kakaové těsto krémem, položte na něj světlé těsto, opět namažte krémem, poklaďte ovocem a zabalte. Nedělejte těsto moc tenké, při rolování by se vám potrhalo.
  • Zkuste roládu i naslano! Jen do těsta nedávejte cukr. Přidejte trochu strouhaného sýra podle chuti, 4 lžíce strouhanky a posekané bylinky. Jako náplň můžete použít třeba anglickou slaninu, šunku, pivní sýr, nakládanou zeleninu, pikantní tvarohový sýr, prostě co vás napadne.
  • Sladká nebo slaná, potěší vás každá. Jednou za čas „zhřešit“ je povoleno a lehký jarní dezert určitě rychle „vyběháte“. A pokud budete mít přece jen trochu špatné svědomí, rozdělte se třeba s kolegy v práci… Utužovat vztahy nejen na pracovišti je potřeba a ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Reklama

Související témata:

Načítám