Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Také patříte mezi takzvané „gastrosexuály“? Když se mluví o steacích, biftecích, ovaru nebo vepřovém kolenu, jste jako v transu a nedokážete myslet na nic jiného, dokud vám vaši oblíbenou pochoutku nepřinesou na stůl? Zkuste si vlastnoručně vyrobit grilované koleno s domácím chlebem. Víkendové vaření s Markétou vám dokáže, že to není až taková věda!

1 hod.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Pečené koleno
  • 750 g vepřového kolena
  • 1 ks celeru
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kedlubny
  • 1/2 ks pórku
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
Marináda
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce grilovacího koření
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hořčice
  • 5 dl světlého piva
  • 1 lžička soli
Domácí chléb
  • 400 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 5 dkg čerstvého droždí
  • 15 g sušených kvásků
  • 1 lžíce soli
  • 30 g kmínu
Obloha
  • 10 lžic hořčice
  • 1 ks křenu
  • 100 g kyselých okurek
  • 5 ks červené chilli papričky
Článek
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Ze všeho nejdřív začněte připravovat těsto na chléb, nějakou dobu to přece jen trvá. Do velké mísy vsypte oba druhy mouky, sušený kvásek, rozdrobené droždí, kmín a osolte. Dejte přitom pozor, aby se sůl nedotýkala kvasnic. Smíchejte s vlažnou vodou a vypracujte v hladké těsto. Pokud by se hodně lepilo, přidejte si na vál trochu mouky a zapracovávejte ji do těsta, dokud se nelepí a je lesklé. Hnětení trvá přibližně 15–20 minut. Když máte těsto hotové, dejte kynout odkryté na 50 minut na teplé místo. Těsto vám nabude asi o jednu polovinu.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Po 50 minutách těsto znovu prohněťte a dejte ještě jednou kynout na 50 minut na teplé místo. Když je těsto opět vykynuté, rozdělte ho na dva menší kusy a vytvarujte bochníky. Ostrým nožem navrchu můžete udělat mřížku. Plech vyložte pečicím papírem a dejte péct do trouby na 50–60 minut při 200 °C podle velikosti bochníků. Deset minut před koncem pečení je pomažte vodou, aby se vytvořila lesklá kůrka.

Koleno omyjte a vložte do „papiňáku“. Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na větší kusy a přidejte ke kolenu. Okořeňte bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Osolte a dolijte vodu do poloviny hrnce. Nechte odkryté, než se voda začne vařit, až potom uzavřete pokličkou. Plamen stáhněte na polovinu. Po dvaceti minutách z hrnce opatrně vypusťte páru a koleno otočte. Znovu přikryjte pokličkou a vařte ještě dalších 20 minut.

Poté zkuste maso, jestli je dostatečně měkké, pokud ne, vraťte ještě na plotnu. Uvařené koleno vyndejte z hrnce a dejte do pekáčku. Připravte marinádu, kterou budete koleno potírat, aby se udělala kůrčička. V misce smíchejte olej s medem, hořčicí, grilovacím kořením, prolisovaným česnekem a trochou piva. Podle chuti dosolte. Koleno ostrým nožem podél kosti nařízněte a pomažte marinádou i zevnitř. Podlijte pivem a dejte péct do trouby na program gril na 180 °C po dobu 40 minut.

Maso během pečení párkrát otočte, polévejte vypečenou šťávou a mažte marinádou. Do šťávy můžete pořád dolévat pivo. Maso hlídejte, aby se vám kůrčička nespálila, přišli byste o to nejlepší. Koleno podávejte s domácím chlebem, jemně nastrouhaným křenem, nakládanými okurkami a chilli papričkami, které jídlu dodají patřičný říz. Já jsem vše ještě doladila staročeskou medovou hořčicí, ale můžete zvolit jakoukoli jinou podle chuti. A samozřejmě nesmí chybět točené pivo ze džbánku nebo z domácí pípy.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Další tipy:

Sůl nikdy nesypejte na droždí, kvasnice byste tím zabili.

Množství mouky i vody v receptu se může mírně lišit. Pokud použijete starší nebo sušší mouku, musíte přidat trochu vody. A když se těsto po zpracování moc lepí, přidávejte po troškách mouku. Hnětením těsta se začne vytvářet lepek, ten těsto spojí v hladkou hmotu, která se nelepí.

Pokud nemůžete sehnat kvásek v pekařství, prodávají ho i sušený v drogerii DM. Do chleba můžete přidat různá semínka, jako třeba slunečnicová, sezamová, dýňová.

Pokud se vám nechce dělat marinádu s medem a hořčicí nebo vám něco z toho doma chybí, postačí jen olej smíchaný s grilovacím kořením, koleno bude také dobré. Podlévejte 10° pivem, použít můžete světlé i černé. Jen se vyvarujte použití 12° černého, zhořklo by.

Nemáte v troubě vestavěný gril? Nezoufejte, koleno je možné i upéct v troubě bez grilu, jen myslete na to, že teplotu před koncem pečení na 15 minut zvedněte na 220 °C. Kůrčička bude krásně křupavá.

Po uvaření masa vám zbyl vývar, který rozhodně nevyhazujte! Zeleninu pokrájejte na kostičky, a pokud vývar nebudete zpracovávat hned, zamrazte ho na horší časy. Pak stačí jen přidat pokrájené maso – třeba uzené, domácí nudle, a skvělý vývar je za pár minut na stole!

Tenhle recept určitě nepatří mezi rychlé. Koleno potřebuje svůj čas a udělat opravdu skvělý gurmánský zážitek je tak trochu umění. Musíte ho vařit s odpovídající láskou a péčí. Ale za ten vynaložený čas a energii to opravdu stojí. Každý milovník vepřového vám bude líbat ruce!

Foto: Petr Makovička

Reklama

Související témata:

Načítám