Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Víte, co se skrývá pod názvem krkonošské kyselo? Asi není tak těžké odvodit, že jde o tradiční polévku z Podkrkonoší. Pokud jste ji však ještě neochutnali, jako byste v Krkonoších nebyli! Má skvělou nakyslou chlebovou chuť a připravíte si ji snadno i ve své kuchyni. Navíc pro vás máme spoustu tipů, jak polévku obměnit.

2 hod.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 hrsti čerstvého libečku
  • 9,5 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce oleje
  • 5 ks brambor
  • 4 ks vejce
  • 1 hrst čerstvých hub
  • 0,6 l hovězího vývaru
  • 120 g kvásku
Článek

Postup

01.

Den dopředu si připravte kvásek. Chlebový kvásek seženete v pekařství. Důkladně ho promícheje s půl litrem vlažné vody.

02.

O jeden den dříve uvařte i houby a spolu s houbovým vývarem je vlijte do kvásku. Kdo chce, může přidat ještě předem připravený vývar nebo kostku masoxu. Den předem vše smíchejte v míse a nechte přes noc při pokojové teplotě. Směs vám nabobtná a chléb se ještě při vaření úplně rozdrolí.

03.

Pokud jste vše poctivě připravili předem, nechte směs na plotně při mírném varu prohřívat asi 30 minut. Stále míchejte, aby se kvásek nepřipaloval! Přidejte kmín, sůl a pepř.

04.

Na pánvi si připravte míchaná vejce tak, aby nebyla úplně suchá. Do polévky přidejte zvlášť uvařené brambory. Pokud byste je vařili spolu s polévkou, nezměkly by. Brambory se v kyselém prostředí na povrchu „zatáhnou“ a zůstanou tvrdé.

05.

Polévka by měla pomalým varem sama zhoustnout na konzistenci podobnou kulajdě. Když dosáhnete ideální konzistence, přidejte posekaný nebo sušený libeček a nechte chvíli odležet. Servírujte s míchanými vejci, které přidáte přímo do talíře. Můžete ještě dozdobit libečkem nebo pažitkou.

Další tipy

Vejce můžete dělat na cibulce nebo rozkvedlat metličkou do horké polévky.

Můžete okořenit bobkovým listem a do hotové polévky přidat škvařené sádlo nebo rozpuštěné máslo.

Na zjemnění můžete přilít mléko nebo smetanu, i když do tradičního receptu nepatří.

Reklama

Související témata:

Načítám