Hlavní obsah

Víkendové vaření: Plněné kuličky

Foto: Petr Makovička

Upečte si s Markétou výborné kuličky

Pozvali jste pár dobrých přátel na návštěvu nebo vás jen „honí mlsná“ třeba po obědě? Je libo slané, nebo sladké? A co takhle obojí? Ke kávičce sladkou tečku a k vínu slanou dobrotu. Jeden základní recept vám skvěle poslouží na obě varianty. A jak na to? To se dozvíte v dalším Víkendovém vaření s Markétou!

Článek

Odpalované těsto zná asi každý, a pokud si přece jen nemůžete vybavit, co to vlastně je, vzpomeňte si na věnečky z cukrárny. Také vám tolik chutnaly? Těsto na věnečky má ale mnoho využití a dá se zkombinovat se spoustou dalších chutí – jak sladkých, tak i slaných. Já mám pro vás dnes základní recept na úžasné šlehačkové kuličky a k tomu spoustu dalších tipů na náplně! Tak hurá do toho!

Na šlehačkové kuličky pro čtyři osoby budete potřebovat: 250 ml vody, 150 g 100% tuku, 150 g hladké mouky, 5 vajec.

Na náplně: 2 smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 200 g lučiny, 150 g kapiového žervé, trochu mléka, sůl a pepř, pažitku, sýr ementálského typu nebo čedar.

Foto: Petr Makovička

K přípravě kuliček potřebujete tyto suroviny

Nadýchané kuličky

Do hrnce dejte vařit vodu a přidejte tuk. Nechte ho úplně rozpustit a vsypte mouku. Míchejte, dokud se směs nespojí, a nechte asi dvě minuty prohřát. Poté sundejte z plotny a dál pracujte, až hmota vychladne. Když je směs studená, začněte ji šlehat ručním šlehačem a postupně přilévejte vejce. Po ušlehání je těsto krásně hladké a trochu lepkavé.

Foto: Petr Makovička

Do rozpuštěného tuku přidejte mouku

Foto: Petr Makovička

Těsto pořádně promíchejte

Plňte pomocí lžíce do zdobicího pytlíku a na pečicí papír stříkejte malé hromádky o velikosti asi 1,5 cm. Nechte mezi nimi rozestup, těsto se při pečení hodně nafoukne. Z poloviny těsta udělejte sladké a z druhé slané. Na slané před pečením dejte trochu strouhaného sýra, o sladké variantě se zmíním dále. Hromádky dejte péct do trouby na 200 °C, dokud povrch nezezlátne. Trvá to asi 15 minut podle typu trouby. Kuličky po vyjmutí z trouby rychle vychladnou.

Foto: Petr MakovičkaDělejte mezi kuličkami rozestupy, těsto vyběhneFoto: Petr MakovičkaPečte dozlatovaSladká a slaná náplň

Smetanu ke šlehání vlijte do vyšší nádoby, přidejte ztužovač a ušlehejte z ní šlehačku. Nepřežeňte to, aby ze šlehačky nebylo máslo. Dochuťte dvěma lžícemi moučkového cukru. Naplňte do zdobicího pytlíku a připravte si dlouhý rovný nástavec, který je na konci šikmo seříznutý. Kuličku po straně propíchněte a naplňte. Dejte vychladit do ledničky.

Foto: Petr Makovička

Vlijte smetanu, přidejte ztužovač a ušlehejte

Z lučiny, žervé, pažitky, soli a pepře umíchejte sýrovou směs a přidejte trochu mléka, aby byla spíše mazlavá, ale stále držela pohromadě. Postup je stejný jako u sladké varianty – pomocí zdobicího pytlíku naplňte kuličky sypané sýrem. Před podáváním vychlaďte.

Foto: Petr Makovička

Pomocí zdobicího pytlíku naplňte kuličky

Tipy a triky od Markéty:

  • Kuličky můžete naplnit různými náplněni, tipy na ně najdete na konci článku.
  • Pokud kuličky vyndáte moc brzy z trouby a spadnou vám, dejte je tam klidně znova a dopečte, zase se krásně zvednou a budou nadýchané.
  • V lednici je nedávejte do uzavřené nádoby, zvlhly by.
  • Povrch slaných kuliček můžete posypat různým kořením, třeba kmínem, červenou paprikou, chilli nebo sezamem.
Foto: Petr Makovička

Slaná varianta

Tipy na náplně

Ořechová–Připravte si 75 g cukru moučka, 1 žloutek, 75 g vlašských ořechů a 100 g másla. Ořechy namelte najemno. V kastrůlku zpěňte máslo a sbírejte pěnu z povrchu, přidejte cukr a ořechy a krátce osmahněte. Odstraňte z plotny a nechte vychladnout. Do zchladlé hmoty vmíchejte žloutek a plňte.

Pudinková–Budete potřebovat 1 vanilkový puding, 1 tvaroh, 400 ml mléka, 3 lžíce cukru a trochu rumu nebo rumové esence. Puding uvařte s mlékem a cukrem na hustou hmotu. Za občasného míchání nechte vychladit a pomocí šlehače vmíchejte tvaroh. Ochuťte rumem a plňte do kuliček.

Kokosová–Nachystejte si 400 ml smetany ke šlehání, 50 g cukru, 50 ml kokosového likéru, 8 plátků želatiny, 5 lžic kokosu. Želatinové plátky namočte do vody a nechte nabobtnat. Kokosový likér a cukr dejte do hrnce a přidejte želatinu, nechte úplně rozpustit. Šlehačku vyšlehejte, přidejte želatinovou směs a promíchejte s kokosem a dejte vychladit. Naplňte do kuliček.

Marcipánová–Připravte si 250 ml mléka, 125 g másla, 100 g marcipánu, 4 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru. Mléko s moukou vařte za stálého míchání do zhoustnutí, přidejte strouhaný marcipán a nechte vychladit. Cukr utřete s máslem a po částech zašlehejte do krému. Krém do kuliček plňte po vychlazení.

Foto: Petr MakovičkaKe sladké variantě se skvěle hodí jahody

Čokoládová–Potřebujete 300 g kvalitní hořké čokolády, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce vaječného likéru a 1 lžíce másla. Šlehačku s likérem přiveďte k varu, stáhněte teplotu a čokoládu nalámejte do směsi. Nechte úplně rozpustit. Po vychladnutí vmíchejte máslo a můžete plnit.

Krém z bílé čokolády–Potřebujete 200 g bílé čokolády, 500 ml zakysané smetany, 1 želatinový ztužovač. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte trochu vychladnout, přimíchejte zakysanou smetanu a podle návodu připravený ztužovač. Plňte kuličky.

Náplň z kozího sýra–Připravte si 300 g kozího sýra, 1 stroužek česneku, čerstvě nasekané bylinky, pepř a sůl. Všechny ingredience smíchejte dohromady s utřeným česnekem a naplňte kuličky.

Foto: Petr Makovička

Slanou variantu ozdobte například pórkem

Šunková–Potřebujete 150 g najemno nastrouhané šunky, 200 g lučiny, čerstvé bylinky, pepř a sůl. Vše smíchejte dohromady, a pokud bude náplň moc hustá, rozřeďte trochou mléka do krémové konzistence. Můžete plnit.

Která bude asi lepší – sladká, nebo slaná? Mně osobně nejvíc chutnala pikantní s kozím sýrem! Pokud jste milovníci kozího sýra jako já, doporučuji ji vyzkoušet. Ale klasickou šlehačkovou také rozhodně nic nezkazíte.

Zkusíte kuličky? A pokud ano, do které náplně „půjdete“ vy? Napište mi do diskuse nebo na e-mail. Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama