Hlavní obsah

Víkendové vaření: Rybí karbanátky

Foto: Petr Makovička

Rychlé a šťavnaté, takové jsou naše karbanátky

Přemýšlíte nad nějakým jednoduchým, rychlým a chutným receptem na víkend nebo na večer po příchodu z práce? Tak to jste tu dnes správně! Pro všechny zaneprázdněné tu máme skvělý tip na tuňákové karbanátky. Zkuste je se mnou v dalším díle Víkendového vaření s Markétou, třeba s cibulovými kroužky!

Článek

Došlo na další moji oblíbenou variantu pokrmů z ryb. Karbanátky jsou opravdu superrychlé, nenáročné na suroviny, a jestli si k nim zakousnete cibulové kroužky, pečenou bramboru nebo jen kus pečiva, je úplně jedno. Jsou skvělé i samotné!

Na tuňákové karbanátky pro 4 osoby budete potřebovat: 400 g tuňáka v oleji, dvě celá vejce, 100 g tvrdého sýra, strouhanku na zahuštění, 1 šalotku, čerstvé bylinky podle chuti, jarní cibulku, 4 stroužky česneku, pepř, sůl Na cibulové kroužky v podobě přílohy si připravte: 3 velké cibule, 2–3 vejce, hladkou mouku, mléko nebo pivo, chilli koření, pepř, sůl, slunečnicový olej, sladkou chilli omáčku.

Foto: Petr Makovička

Tyhle ingredience si připravte

Jednoduchá příprava

Plechovku tuňáka otevřete a všechen olej slijte. Nechte maso ještě okapat. V míse smíchejte se sekanými bylinkami, na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a nadrobno nakrájenou šalotkou, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr, vejce a spojte se strouhankou. Konzistence by měla být jako na klasické karbanátky. Nejdříve smíchejte s menším množstvím strouhanky, a pak podle potřeby přidávejte další. Dochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Pečicí papír nebo silikonovou formu potřete kvalitním olejem a v ruce tvarujte malé karbanátky. Poskládejte je na plech a pečte při 180 °C dozlatova.

Foto: Petr Makovička

Příprava je opravdu jednoduchá a rychlá

A zbývá už jen příloha!

Rozšlehejte vejce, přidejte deci mléka, koření a postupně zašlehávejte mouku, aby nevznikly hrudky. Mělo by vám vzniknout těstíčko, které není příliš tekuté, ale zároveň nesmí být ani příliš husté. Konzistence by se měla podobat hustšímu těstu na palačinky. Podle potřeby vždy přidejte buď mouku, nebo mléko. Cibuli nakrájejte na 1–1,5centimetrové plátky a rozdělte na jednotlivé kroužky. Použijte ty s větším průměrem a všechny je ponořte na 30 minut do lázně z mléka. Osušte je papírovou utěrkou a na talíř si připravte hladkou mouku. Kroužky v ní obalte, těstíčko vám pak bude lépe držet. Ponořte do vaječné směsi, obalte a vkládejte na středně rozpálenou pánev. Smažte dozlatova. Přebytečný tuk pak nechte okapat na papírové utěrce. Na talíři ke karbanátkům a cibulovým kroužkům přidejte už jen sladkou chilli omáčku a můžete podávat!

Foto: Petr Makovička

Cibulové kroužky v mléce ztratí palčivost

Foto: Petr Makovička

Nebojte se těsto pořádně okořenit

Foto: Petr Makovička

Cibulové kroužky obalte a na rozpáleném oleji opečte dozlatova

Tipy a triky od Markéty

  • Karbanátky můžete také smažit v oleji, jak jste zvyklí, ale tím, že použijete konzervu tuňáka v oleji, si myslím, že je už zbytečné přidávat další tuk.
  • Doporučuji použít opravdu kvalitní konzervy tuňáka – poznáte podle značky a ceny, na chuti to rozhodně bude znát.
  • Použít se dá i tuňák ve vlastní šťávě, ale výsledek bude rozhodně sušší.
  • Bylinky a koření můžete použít podle chuti, zkuste trochu experimentovat.
  • Místo strouhanky můžete použít také jemně mleté ovesné vločky, na chuti to skoro nepoznáte, a karbanátky se můžou tím pádem stát součástí zdravé stravy.
  • Doporučuji konzumovat hned po upečení, jsou krásně křupavé a šťavnaté. Jakmile je uskladníte hotové v lednici, zvlhnou a ztratí křupavou kůrčičku.
  • Předsmažené je můžete také zamrazit, a pak jen dopéct v troubě, když nestíháte nebo máte prázdnou ledničku.
  • Výborné jsou s domácí majonézou, česnekovým dipem nebo zakysanou smetanou. Jako příloha se hodí šťouchané brambory, pečené batáty nebo salát a bagetka s česnekovým máslem.
  • Místo mléka do těstíčka na cibulové kroužky můžete použít i pivo a přidat sušenou zeleninu, například sušenou kořenící směs do polévek nejlépe v bio kvalitě a bez glutamátů a soli.
  • Po ponoření kroužků do mléka se z cibule ztratí typická palčivost. Kroužky si tak snadno oblíbí i děti.

Tip na další přílohu

Dalším tipem na přílohu jsou gratinované brambory. Ty už vyžadují trochu času, ale stojí za to! Budete potřebovat 6 brambor, čerstvý tymián (může být i mražený), 180 ml smetany na vaření, 50 g strouhaného parmezánu, muškátový oříšek, šalotku, sůl a pepř. Brambory očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Šalotku nakrájejte na kolečka. Smetanu smíchejte se špetkou strouhaného muškátového oříšku, solí, pepřem a tymiánem. Do malých zapékacích mističek nebo kokotek naskládejte do poloviny plátky brambor a šalotky, zalijte smetanou a navrstvěte zbytek. Dolijte ještě smetanu a zasypte parmezánem. Dejte péct do trouby na 180 °C, dokud nezačne povrch zlátnout.

Foto: Petr Makovička

I tak skvělou přílohu jako gratinované brambory si můžete připravit doma

Foto: Petr Makovička

Posypat parmezánem a můžou do trouby

Ať už zvolíte variantu smažení nebo pečení, určitě oceníte, že vám příprava nezabere příliš mnoho času a špinavého nádobí. Navíc si můžete karbanátky udělat do zásoby a uskladnit v mrazáku na „horší“ časy.

Foto: Petr Makovička

Nezbývá než popřát dobrou chuť

Zkusíte dnešní karbanátky se mnou? Jaké rychlé a jednoduché recepty patří do vašich oblíbených? Své tipy můžete psát do diskuse pod článkem nebo na můj e-mail.

ynezorPumanzeSaNyknalC