Hlavní obsah

Víkendové vaření: Zapečte palačinky

Foto: Petr Makovička

Ochutnejte francouzské zapečené palačinky

Už jste o nich určitě slyšeli nebo je možná i ochutnali. V zemi galského kohouta jsou na každém rohu a útočí svými božskými náplněmi, kterých je, jak se zdá, bezpočet. Ano, řeč je o crêpes neboli francouzských palačinkách! Jestli na ně máte chuť, tak směle do toho. V dalším díle Víkendového vaření s Markétou pro vás máme spoustu tipů na výtečné náplně i těsta!

Článek

Neodolatelná vůně se line ulicemi města Paříže, nákupními centry a turistickými místy, stánky s palačinkami rostou jako houby po dešti i v Praze. Kolikrát jste na ně měli chuť, ale zdají se vám zbytečně předražené? Aby ne, jednoduché těsto, trocha nenáročné náplně, to přeci zvládnete i doma! A za pár „kaček“. Tak otevřete třeba lahev dobrého vína a pusťte se do díla!

Foto: Petr Makovička

Tyhle suroviny si připravte

Na palačinkové těsto potřebujete: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 500 ml mléka, špetku soli.

Na náplň: 150–200 g sýra reblochon, pokud neseženete, tak hermadur, 5 brambor, 100 g slaniny, 150 ml smetany na vaření, 1 cibuli, sůl, pepř, zelený salát (mix salátů nebo rukola, špenát, ledový salát a podobně), olivový olej, balzamikový ocet.

Foto: Petr Makovička

Rozmíchejte vejce s mlékem a přidejte mouku

Těsto na palačinky si připravte dvě hodiny dopředu, aby se stačilo odležet. Rozmíchejte metličkou vejce s mlékem, pak přidejte mouku se solí a míchejte, aby vám nevznikly hrudky. Těstíčko je řidší než na klasické palačinky, pro chuť můžete přidat i trochu piva. Dejte do ledničky odpočívat.

Foto: Petr Makovička

Brambory a cibuli nakrájejte na plátky

Foto: Petr Makovička

Na pánvi usmažte tenké palačinky

Palačinky musí být opravdu tenké

Zatímco těsto odpočívá, uvařte si brambory ve slupce. Doporučuji použít varný typ B – tedy konzumní na salát i na loupačku. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky. K tomu nakrájejte cibuli na slabá kolečka a slaninu se sýrem na proužky. Na pánvi rozpalte olej a smažte palačinky, dokud nechytnou zlatou barvu. Snažte se, aby byly co nejtenčí.

Foto: Petr Makovička

Na polovinu palačinky poskládejte slaninu a cibuli

Foto: Petr Makovička

Přidejte nakrájené brambory

Foto: Petr Makovička

Přidejte sýr a palačinku překlopte

Foto: Petr Makovička

Naskládejte do zapékací misky a zalijte smetanou

Foto: Petr Makovička

Hotové dejte zapéct

A jde se plnit!

Na jednu polovinu palačinky poskládejte brambory, cibuli, slaninu a sýr, lehce osolte a opepřete a druhou polovinou překlopte. Naskládejte do zapékací misky. Zbytek sýra posypte po povrchu a zalijte smetanou. Ohřejte troubu na 180 stupňů Celsia a dejte zapéct na asi 20 minut. Během zapékání si připravte jako přílohu velmi jednoduchý salát. Hodí se jakýkoliv listový, my jsme použili mix salátů, který je běžně dostupný v obchodě. Salát vyperte ve vodě a nechte pořádně okapat. Smíchejte balzamikový ocet s olivovým olejem v poměru 1 : 2 a vyšlehejte, aby vám vznikla emulze, dochuťte solí a pepřem. Zálivkou přelijte salát. K palačinkám s lehkým salátem se nejlépe hodí bílé víno nebo cidre – zkvašený jablečný mošt (seženete i u nás), který se k této jednoduché lahůdce pije ve Francii.

Foto: Petr Makovička

K zapečeným palačinkám se nejlépe hodí lehký salát

Tipy a triky od Markéty:

  • Náplň uvedenou v receptu můžete zapékat i samotnou bez palačinek – jedná se v podstatě o regionální specialitu tartiflette pocházející ze Savojska. Jen cibulku a slaninu opečte na pánvi, než začnete zapékat.
  • Těsto na francouzské palačinky se připravuje na dvojí způsob. Do crêpes se dává bílá hladká mouka, druhý typ palačinek je z pohankové mouky, těm se říká galettes.
  • Zajímavá nemusí být jen náplň do palačinek, ale i variace s těstem. Je možné přidat třeba skořici, citronovou kůru a trochu rumu nebo na plátky pokrájená jablka ve chvíli, kdy těsto vlijete na pánev. Dobré jsou třeba se strouhanou nivou a ořechy v těstě nebo se sekanými bylinkami.
  • Pokud chcete těsto opravdu nadýchané, vyšlehejte z bílků sníh a smíchejte se zbytkem ingrediencí – těstíčko už ale nenechte odpočívat, sníh by vám spadl.
  • A aby vaše palačinky byly opravdu dokonalé, doporučujeme pořídit speciální pánev. Výběr je opravdu široký od obyčejných až po různě tvarované, například s obrázkem medvídka – kterou nejvíce ocení děti. Pro opravdové milovníky je tu i „palačinkovač“, který seženete od 850 korun.

Vyzkoušejte jiné náplně!

Náplní existuje obrovské množství, jak sladké, tak slané, tady nabízím několik tipů:

  • Šunková – šunku, sýr podle chuti a doprostřed vejce – zapečte přímo na pánvi. Když opékáte palačinku z jedné strany, přidáte ingredience, pak jen přeložíte a dopečete.
  • Roquefort a vlašské ořech y – zapečte na pánvi nebo se smetanou v zapékací misce.
  • Špenát s kozím sýrem – spařený špenát ochuťte česnekem, přidejte kozí sýr, poklaďte na palačinku a zapečte.
  • Lososová se smetanou – nakrájejte na kousky nejlépe čerstvého lososa, ochuťte solí, pepřem, trochou citronové šťávy, zakápněte smetanou a zapečte v troubě.
  • Kuřecí se sýrem a pórkem – kuřecí maso nakrájejte nadrobno, osmahněte na pánvi, přidejte na kolečka nakrájený pórek, dochuťte solí a pepřem, naplňte palačinky, posypte oblíbeným sýrem, například nivou a zapečte.
  • Banánovo-čokoládové – banán nakrájejte na plátky, tvaroh smíchejte s trochou vanilkového cukru. Palačinku potřete nuttelou a tvarohem a poklaďte plátky banánů.
  • Sladko-kyselé – během opékání druhé strany pokapete citronem, zaprášíte cukrem a přeložíte. Můžete přidat třeba lesní ovoce.
  • Zmrzlinová s ovocem – smíchejte oblíbené ovoce, zakápněte trochou rumu, medem a citronovou šťávou. Palačinky dvakrát přeložte na trojúhelníčky a navrch dejte zmrzlinu a ovoce.

Fantazii se meze nekladou, palačinky můžete konzumovat jako předkrm, hlavní jídlo či dezert. Je to velmi rychlá a nápaditá lahůdka, na které si vždycky pochutnáte!

Jaké jsou vaše oblíbené varianty náplní? Máte radši klasiku s džemem nebo se necháte inspirovat našimi tipy? Napište mi e-mail nebo do diskuse pod článkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC