Hlavní obsah

Vitamin K2: Prevence osteoporózy i rakoviny

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

O vitaminu K2 se zatím mluví méně, než si zaslouží. Jeho úloha v lidském organismu je přitom nezastupitelná. Ženy by se o něj měly zajímat dvojnásob. Proč?

Článek

O tom, jak důležitý je vápník pro zuby a kosti, slyšíte jistě už odmalička. Víte ale, že bez vitaminu K2 se správně nevstřebává a může škodit cévám? Díky K2 se však z krve odplavuje dostatečně, a tím nás tento vitamin chrání před možným infarktem či mrtvicí. Dává se do souvislosti i s prevencí rakoviny, protože aktivuje bílkoviny kontrolující růst buněk, a cukrovky, jelikož zvyšuje produkci inzulinu.

Vitamin K2 také posiluje imunitu a pomáhá buňkám ukládat energii z potravy. Pro sportovce je zásadní i tím, že mírní četnost a intenzitu svalových křečí. Může odvrátit i řídnutí kostí. Osteoporózou jsou ohroženy zejména ženy po přechodu. Jaké jsou další projevy a kde vitamin najdete?

Příznaky nedostatku

Nedostatek vitaminu K2 se projevuje řadou zdánlivě nesouvisejících příznaků: lámavostí kostí, kornatěním tepen, bolestí kloubů, nechutenstvím, častým pocitem žízně, psychickými problémy a u mužů někdy až impotencí. Dlouhé roky o jeho nízké hladině ovšem nemusíte mít ani zdání.

Nepřátelé vitaminu

Pokud je v rovnováze střevní mikroflóra, vytvářejí vitamin K2 přátelské bakterie v lidském střevě. Jenže zdravá střeva jsou dnes vzácností. „Největším nepřítelem, který narušuje střevní prostředí, jsou cukr a alkohol, v neposlední řadě také antibiotika,“ upozorňuje výživová poradkyně Hana Lang. Protože se tohle všechno v jídelníčcích mnoha lidí nezřídka kdy objevuje, je o to důležitější si K2 hlídat.

Jak získat K2?

Spoléhat se na to, že jej dostatek vytěžíte pouze ze stravy, není úplně nejspolehlivější přístup: „K2 najdete ve fermentované zelenině, ideální je kysané zelí. Nachází se i v mléce, mase, játrech či vejcích,“ říká nutriční terapeutka Gabriela Mádrová. Zádrhel je v tom, že v živočišných produktech bývá jen tehdy, pokud jde o zvířata z volného chovu, která se pásla na trávě, místo krmení sójou či granulemi.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Kysané zelí je ideálním zdrojem i vitaminu C a je to účinný ochránce před nachlazením či chřipkouFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Ideální je kombinace s vitaminem D3

Jestli nemáte jídelníček bohatý na nakládanou zeleninu a farmářské produkty, nabízejí se vitaminové doplňky. K2 můžete svému tělu suplovat buď samostatně, nebo v kombinaci s vitaminem D3 (ten se běžně získává ze slunečního záření, zdrojem jsou také ryby). Lékaři však doporučují kombinace: právě tak totiž opravdu zajistíte, že si tělo vezme ze stravy skutečně maximum vápníku a uloží ho přesně tam, kde je ho opravdu třeba.

K2 i D3 jsou rozpustné v tucích, proto je užívejte při jídle nebo hned po něm. Doporučovaná je forma olejových kapek, které seženete v lékárně. V této podobě se vitaminy vstřebají skrze sliznici už v ústech a nehrozí jejich znehodnocení během trávení.

Pokud užíváte ještě vápník, berte ho večer, protože se nejlépe vstřebává v průběhu noci. „Vysoké dávky vápníku mohou snižovat hladinu vitaminu K2 v krvi a vést k poruchám kostního metabolismu,“ vysvětluje Gabriela Mádrová.

Pro vývoj dětských kostí

Na vitamin K2 nezapomínejte ani v těhotenství a při kojení. Nejenže tím předejdete odvápňování svých kostí a zubů, ale podpoříte také správný vývoj kostí svého miminka. U batolat a starších dětí se poraďte o užívání K2 s pediatrem. Zvláště, pokud svým ratolestem doplňujete vitamin D3, jak se dnes plošně doporučuje hned od narození.

Reklama

Související témata:

Načítám