Hlavní obsah

Víte, co kromě nádobí můžete umýt v myčce? Budete překvapeni

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Máte doma myčku na nádobí? Využívejte ji na maximum a udělejte si z ní multifunkčního pomocníka při úklidu celého bytu. Neuvěříte, co všechno se v ní dá umýt bez drbání kartáčkem a bez abrazivních prostředků.

Článek

Díky šikovné pomocnici, která umí proměnit špinavé nádobí v čisté, můžete umýt i mnoho dalších věcí v domácnosti. Stačí se jen zamyslet nad tím, co do ní běžně dáváte. Jsou to asi především skleněné, keramické nebo plastové talíře, mísy a misky, nerezové příbory a kovové hrnce a pánve. Neexistuje tedy žádný pádný důvod, proč byste myčku nemohli využít i na další předměty ze stejných materiálů.

Co všechno můžete dát do myčky?

Před rozhodováním, čím vším během úklidu domácnosti naplníte myčku, respektujte tyto čtyři hlavní zásady, abyste nic nezničili.

  • Do myčky nikdy nedávejte předměty vyrobené ze dřeva, litiny a mědi.
  • Horní koš je bezpečnější místo, protože je při sušení dále od ohřívacího prvku.
  • Zásadně používejte mycí program s nízkou teplotou, asi 40 stupňů Celsia.
  • Používejte jedině čisticí přípravky určené do myček na nádobí.

1. Součásti digestoře, mikrovlnky i lednice

Většina digestoří má omyvatelný filtr, který pomáhá zachytit mastnotu nad sporákem nebo varnou deskou, a totéž platí i o různých typech fritéz. Nejúčinněji je mastných nánosů zbaví právě myčka. A můžete do ní dát také otočný talíř z mikrovlnné trouby a výsuvné přihrádky z lednice. Čas od času k nim přidejte i kartáče na nádobí či další plastové náčiní, jako jsou různé držáky na vařečky, stojany či houbičky na mytí.

2. Stínidla a kelímky na tužky

V myčce lze umýt také většinu váz a dekorativních keramických předmětů, samozřejmě s výjimkou starožitných kousků a všeho, co je zdobeno zlatem nebo stříbrem. Lázeň prospěje i skleněným krytům svítidel, stínidlům z luceren, skleněným svícnům a také kelímkům na tužky a na drobnosti, organizérům na papír i malým odpadkovým košům.

Foto: nullplus, Shutterstock.com

Myčka představuje v každé domácnosti velikou pomocniciFoto: nullplus, Shutterstock.com

3. Hřebeny, kartáčky a držáky na mýdla

Boj s bakteriemi ve vlhkém prostředí koupelny bývá těžký a myčka vám ho opravdu usnadní. Každý týden v ní můžete očistit držáky na mýdla a zubní kartáčky, různé kelímky a kartáčky na ruce a přidejte i kartáče na vlasy a hřebeny – jen je nezapomeňte předem důkladně zbavit vlasů! Do myčky ale nikdy nedávejte nástroje s přírodními štětinami ani s dřevěnými držadly.

4. Kosmetické přihrádky a manikúra

Chytáte se probrat své kosmetické potřeby? Až vyhodíte prošlé nebo vypotřebované stíny a rtěnky, nechte prázdné plastové organizéry projít mycím cyklem. Snadno z nich tak odstraníte make-up, zbytky barev i bakterie. V myčce také bez problémů zničíte plísně i mikroorganismy, které případně zůstávají na nerezových nástrojích určených pro manikúru a pedikúru.

Foto: Seasontime, Shutterstock.com

Myčka umyje nejen příbory, ale také kosmetické nástroje či organizéryFoto: Seasontime, Shutterstock.com

5. Větrací mřížky

Při úklidu koupelny a toalety byste neměli zapomínat ani na plastové mřížky od větráku. Také ty myčka snadno zbaví usazených nečistot, zatímco vy byste je kvůli jejich členitému povrchu čistili dlouho a s obtížemi.

6. Plastové hračky

Hračky, které vaše děti používají při koupání ve vaně, by se měly čistit nejméně jednou měsíčně. Vám ale nic nebrání, abyste je strčili do myčky třeba každý týden. To samé platí i o různých plastových figurkách, kostkách a dalších hračkách. Když jsou moc malé, dejte je do děrovaného uzavíratelného pytlíku – vhodné jsou třeba sáčky určené na praní spodního prádla a punčoch. Koupíte je v drogerii nebo e-shopech s pracími prostředky.

Reklama

Související témata:

Načítám