Hlavní obsah
3,2
(383)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Vlašský salát je dodnes oblíbená pochoutka. Bohužel dávno jsou doby, kde si ji každé lahůdkářství připravovalo samo z čerstvých surovin, bez konzervantů a jiné chemie. Zavzpomínejte a vyrobte si ten pravý „vlašák“ doma. Je to snadné!

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kilogram
Salát
  • 360 g brambor
  • 230 g šunkového salámu
  • 20 g sterilovaného hrášku
  • 90 g kyselých okurek
  • 50 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Majonézová zálivka
  • 200 g majonézy
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1,5 lžičky cukru krupice
Článek

Postup

01.

Lojovité brambory (varný typ A) uvařte ve slupce doměkka. Stejně tak oloupaný celer a mrkev. Když jdou hotové, nechte je zcela zchladnout. 

02.

Vychladlé brambory, mrkev, celer a okurky nakrájejte na přibližně stejně velké kostičky. Šunkový salám nakrájejte na kostičky nebo nudličky. Přidejte sterilovaný hrášek a zamíchejte. 

03.

Nyní je čas na majonézovou zálivku. Majolku smíchejte s hořčicí, octem, worchesterovou omáčkou a cukrem. Nakonec ji zamíchejte do salátu a ten dle chuti osolte a opepřete.

04.

Vlašský salát dejte do lednice zchladnout a rozležet se. Podávejte ho tradičně s bílým pečivem. 

Necháte se zlákat touto klasikou českých bufetů? Zkuste další hit let minulých: šunkové rolky s křenem v aspiku. Anebo rovnou celé menu, a to včetně UHO.

Reklama

Související témata:

Načítám