Hlavní obsah

Vlčí chlapec, stromový muž, flekatá černoška! Příroda čaruje

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Příroda je kreativní a co člověk, to originál. Někteří jedinci se ale neliší jen barvou vlasů, pihami nebo stavbou těla. Podívejte se, jak to dopadne, když příroda čaruje.

Článek

Každá výrazná odlišnost ve vzhledu upoutá, vyvolá otázky, úsměv a někdy i děs. Zatímco dřív by tito lidé nejspíš skončili v cirkuse, obludáriu, ústavu a možná i upálení jako čarodějové, dnes je míra tolerance k jakékoli odlišnosti mnohem větší. Z domnělého nedostatku se může stát dokonce i přednost.

Ani bílá, ani černá

Kanaďanka Winnie Harlow (24), vlastním jménem Chantelle Brown-Young, je dnes úspěšná topmodelka. Ke kariéře v modelingu ji nedostala jen její dokonalá figura a sympatická tvář, ale i zvláštní kožní onemocnění vitiligo. Kvůli ztrátě pigmentu se na kůži objevují světlejší skvrny a flíčky. Ve Winniině případě jsou dobře viditelné, protože má tmavou pleť.

V dětství kvůli tomu dost vytrpěla, děti ji prý šikanovaly a přezdívaly jí „zebro“ nebo „krávo“, byl z ní zakřiknutý outsider, myslela i na sebevraždu. Pak jí ale jeden fotograf poradil, že jde jen o úhel pohledu: může svou nemoc skrývat a trápit se, nebo o ní mluvit a dát ji světu na odiv. Winnie začala na sociální sítě vystavovat své fotky a díky své jedinečné kráse získala brzy přízeň fanoušků i modelingových profesionálů. Všimla si jí i Tyra Banks (45) z pořadu Amerika hledá topmodelku, Winnie se stala tváří módní značky Desigual a na podzim andílkem Victoria’s Secret, což je mezi modelkami jedno z nejvyšších ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Netradiční krásku si do svého videoklipu vybrali třeba i Beyoncé (37), Sia (43) nebo Eminem (46)Foto: Profimedia.cz

Nejošklivější žena světa s největším srdcem

Nelichotivý titul nejošklivější ženy světa opakovaně získala Američanka Lizzie Velásquez (29). Příroda k ní právě milosrdná nebyla: vzácná vrozená porucha může za to, že se jí některé tělesné partie nevyvíjejí adekvátně, navíc nedokáže přibrat a udržet na těle sebemenší množství tuku. Ačkoli něco musí sníst každých patnáct minut, její hmotnost nikdy nepřesáhla 35 kilogramů. K tomu má velice citlivou imunitu a oslepla na jedno oko. Výsměchu, šikany a nenávisti si vytrpěla dost, a to nejen v dětství. Nezlomilo ji to, naopak. Stala se bojovnicí s nenávistí a šikanou a úspěšnou koučkou a mentorkou. Bojuje i proti kyberšikaně, protože právě záštiplné anonymní vzkazy na sociálních sítích ji v minulosti mnohokrát rozplakaly a srážely na dno.

Foto: Profimedia.cz

Lizzie píše motivační knihy a pořádá kurzy, kde učí, jak najít a využít svou vnitřní krásuFoto: Profimedia.cz

Hodný vlkodlak

V pověstech, románech či filmových scénářích člověk, který se promění ve vlkodlaka, páchá pod vlivem Měsíce a zvířecích pudů většinou zlo. Lalit Patidar (13), „vlčí chlapec“ z Indie, má naopak dobré srdce, a až vyroste, rád by se stal policistou a proti zlu bojoval. V jeho odhodlání mu snad nezabrání ani husté ochlupení, kterým má porostlý celý obličej. Způsobuje ho nemoc zvaná hypertrichóza nebo též vlkodlačí syndrom. Trápí ho už od narození. V rodné vesnici a ve škole si na Lalitův nezvyklý zjev zvykli, žije normální život a má plno kamarádů.

Foto: Profimedia.cz

Lalit Patidar si musí chlupy často stříhat, aby vůbec viděl a mohl se v klidu najístFoto: Profimedia.cz

Dřevěný bohatýr

Oživlé stromy nemá jen Baba Jaga v pohádce Mrazík (1964). Vzácná nemoc epidermodysplasia verruciformis dokázala proměnit Bangladéšana Abula Bajandara (28) v stromového muže – napadla jeho končetiny, které vypadají, jako by se začaly pokrývat kůrou. A prognózy nejsou moc dobré. I když se jedná „jen“ o masivní vrstvu bradavic, jsou specifické a jejich odstranění bohužel neznamená úspěšné vyléčení. Když se mu je lékaři pokusili odstranit, vrátily se v ještě silnější míře.

Stejnou nemocí trpěl i Indonésan Dede Koswara (†45) – jeho výrůstky vážily hrůzných šest kilogramů. Protože ho omezovaly v chůzi i práci, jediné uplatnění, které našel, bylo strašit návštěvníky cirkusu. I on si nechal výrůstky opakovaně odstranit, ale po pár měsících se vždy vrátily a na další nákladné operace neměl. Nakonec pod vlivem komplikované choroby i nekonečných urážek a šokovaných pohledů rezignoval a před třemi lety zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Složitá série 24 operací Abula Bajandara výrůstků zbavila. Po roce ale byly znovu zpětFoto: Profimedia.cz

Co na tyto vzácné choroby říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám