Hlavní obsah

Vnitřní démoni slavných: Koho trápí duševní problémy?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Sláva dokáže pořádně zamotat hlavu. Proto není divu, že se mnoho známých lidí potýká s psychickými problémy. Nejčastější jsou deprese, ale duševních chorob slavných je víc. Víte, kdo se bojí šlápnout na žvýkačku?

Článek

Lidská psychika je choulostivá. A v dnešní zrychlené době, kdy se očekávají co nejlepší výkony v práci, v rodičovství i v partnerském životě, je vystavena obrovskému náporu. Zkuste si navíc představit, že by téměř každý váš krok sledovali a hodnotili lidé po celém světě a před domem na vás pravidelně číhal arzenál paparazziů. Tihle slavní otevřeně promluvili o svých vnitřních démonech.

Leonardo DiCaprio (43)

Věděli jste, že jednou z největších nočních můr herce Leonarda DiCapria je, že šlápne na žvýkačku nebo zapomene vypnout troubu? Jde o typické projevy OCD neboli obsedantně kompulzivní poruchy. Toto psychické onemocnění se projevuje úzkostnými stavy, které se týkají toho, co měl nebo neměl dotyčný udělat, zda na něco nezapomněl a podobně. Obavy jsou přitom obvykle zcela neoprávněné.

Foto: Profimedia.cz

Leonardo se musí pravidelně vracet domů, aby se přesvědčil, že vypnul všechny spotřebičeFoto: Profimedia.cz

Demi Lovato (25)

Dětské hvězdičky jsou obzvlášť ohroženou skupinou, co se týče rozvoje duševních problémů. Obrovskému tlaku jsou totiž vystavené už od brzkého věku, což byl i případ zpěvačky a herečky Demi Lovato. Ve svých 12 letech se Demi navíc trošku zakulatila, což byl důvod, proč se ve škole stala obětí šikany. Kruté narážky ze strany spolužáků i tlak showbyznysu vyústily v bulimii, závislost na alkoholu a drogách i v sebepoškozování. Herečce byla navíc diagnostikována bipolární porucha, při níž se laicky řečeno střídají stavy hlubokého smutku se stavy euforie. Poté, co se předávkovala drogami, skončila tento týden Demi Lovato v nemocnici. Naštěstí je mimo nebezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Chvíli to vypadalo, že Demi prožívá šťastnější období, ale opak je pravdouFoto: Profimedia.cz

Michal Viewegh (56)

Co knížka to bestseller, ale pracovní úspěchy nejsou zárukou spokojeného života, když není v pořádku zdraví. Spisovateli Michalu Vieweghovi v roce 2012 praskla aorta a život se mu otočil o 180 stupňů. Po závažné srdeční příhodě se znovu učil základní dovednosti, jako je například čtení a psaní. Počáteční nemohoucnost a problémy s pamětí ho ale uvedly do hluboké deprese. Teď už je na tom o poznání lépe a zase píše.

Foto: Profimedia.cz

V dubnu Viewegh pokřtil svou zatím poslední knihu „Muž a žena“. Deprese jsou snad prozatím zažehnányFoto: Profimedia.cz

Iva Pazderková (38)

Na pódiu Iva Pazderková coby „Blbá blondýna“ srší vtipem, ale v soukromí jí někdy moc vesele nebývá. Komička se potýká s panickou poruchou, která se projevuje záchvaty silného bušení srdce, pocení, brnění rukou a pocitů na omdlení. Už pár let je na tom Pazderková dobře a nepříjemné stavy se jí podle jejích slov daří zvládat.

Foto: Profimedia.cz

Iva Pazderková má panickou poruchu momentálně pod kontrolouFoto: Profimedia.cz

Catherine Zeta-Jones (48)

Stejné onemocnění, tedy bipolární poruchu, jako u Demi Lovato lékaři odhalili i u herečky Catherine Zeta-Jones. Její problémy vyústily až v hospitalizaci na psychiatrické klinice, tam se ocitla hned dvakrát, poprvé v roce 2011 a podruhé v roce 2013. Přispěl k tomu dlouhodobý stres, jemuž čelila během léčby manžela Michaela Douglase (73), který se potýkal s rakovinou hrtanu.

Foto: Profimedia.cz

V obtížném období šli Catherine Zeta-Jones a Michael Douglas od sebe, ale teď už zase tvoří spokojený pár. Catherine byla dvakrát internovaná na psychiatriiFoto: Profimedia.cz

Princ Harry (33)

Depresivní stavy přiznal i čerstvě ženatý vévoda ze Sussexu, princ Harry. Poznamenala ho tragická smrt jeho matky princezny Diany (†36). Polovičním sirotkem se Harry stal ve 12 letech a poté následovalo několik let potlačování emocí. Až na prahu třicítky Harry vyhledal odbornou pomoc psychologa. Svůj tehdejší život označil za totální chaos. Nyní září štěstím po boku své manželky Meghan Markle (36).

Foto: Profimedia.cz

Po třicítce si dal princ Harry život do pořádku. Jeho deprese se spustily po smrti jeho matky, princezny Diany Foto: Profimedia.cz

Dana Syslová (72)

S herečkou Danou Syslovou se život nemazlil. V minulosti trpěla depresemi, musela se vyrovnat se smrtí manžela i synovou sebevraždou. A aby toho nebylo málo diagnostikovali jí rakovinu. Statečná bojovnice ale všechny nástrahy překonala a v současnosti vypadá velmi spokojeně. Daří se jí i v pracovním životě.

Foto: Profimedia.cz

Danu Syslovou život zkoušel, co všechno vydrží, včetně sebevraždy syna. Dnes není po depresích ani stopy, naopak září radostíFoto: Profimedia.cz

Marek Vašut (58)

Oblíbený český herec Marek Vašut se s psychickými problémy potýká už mnoho let. V roce 2000 se dokonce pokusil o sebevraždu. Od té doby pravidelně navštěvuje psychiatrii, kde se léčí s afektivní poruchou, která se projevuje například změnami nálad.

Foto: Profimedia.cz

Díky léčbě žije Marek Vašut normální život, i když má za sebou pokus o sebevražduFoto: Profimedia.cz

Do koho byste neřekli, že se potýká s psychickými problémy?

Reklama

Načítám