Hlavní obsah

Voda s citronem: Pomůže vám zhubnout? Ano, ale...

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Reklama

Hubnete a chtěli byste shazování kil něčím popostrčit? Zkuste vodu s citronem. Podporuje spalování tuků, posiluje imunitu, a navíc čistí pleť!

Článek

Vodě s citronem se přisuzují téměř magické účinky. Je to ale skutečně tak? A má popíjení tohoto nápoje i negativní stránky?

Čerstvou šťávou z citronu si po ránu „nakopnete“ metabolismus. A to znamená jediné: snadnější hubnutí. „Ráno je nejvíce důležité doplnit tekutiny. Má to vliv na nastartování trávení. Jsem zastáncem propojování jednotlivých výživových směrů, tedy bych doporučil dát jen několik kapek citronu a k tomu přidat špetku kvalitního zázvoru a kurkumy,“ radí Martin Škába, výživový specialista a lektor ve firmách. Dehydrovaný organismus nám může způsobit spoustu problémů: vede k zácpě, ke stresu a únavě.

Odborníci doporučují pít raději vlažnou nebo teplou vodu. Tělo z ledové vody může dostat teplotní šok, protože spotřebuje spoustu energie na to, aby studenou vodu ohřálo. Naopak s teplou vodou může hned přijmout veškeré výhody, protože není ničím zatížené. Vlažnou vodu lépe vstřebáte a mnohem lépe zažene žízeň.

Foto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Přebytečný tuk tento levný drink rozpouští i díky tomu, že odstraňuje odpadní látky, které hubnutí mohou brzdit. Navíc citronová šťáva potlačuje chutě na sladkéFoto: Lia Koltyrina, Shutterstock.com

Citronem proti toxinům

Vymačkaná citronová šťáva poskytuje spoustu vitaminů a antioxidantů. Ty jsou známé pro své působení proti rakovině. Vitamin C posiluje imunitu a snižuje tlak. 

Kromě vitaminu C, B a provitaminu A je citron také zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a pektinu. Všechny tyto důležité vitaminy a minerály dohromady podporují srdeční činnost, kyselina askorbová (vitamin C) mimo jiné udržuje v dobrém stavu všechny pojivové tkáně, chrupavky a kosti.

Citron je známý také pro své protizánětlivé účinky. Je proto vhodný při rekonvalescenci po úraze či nemoci. Voda s citronem pomáhá i s alergiemi a astmatem a jakožto přírodní antibiotikum chrání sliznice před infekcí.

Foto: BodiaPhoto, Shutterstock.com

Díky mnoha vitaminům pomůže citron také v období chřipekFoto: BodiaPhoto, Shutterstock.com

Pozor na zuby a pálení žáhy

Ale jako u všeho, i zde platí, že nic se nemá přehánět. „Jedna potravina či nápoj nemůže kompenzovat celou vaši životosprávu, proto byť je tento nápoj v určitém slova smyslu přínosný, sám o sobě vás nezachrání od nemoci či nepřinese příval ranní energie. Tento nápoj dodá tělu tekutiny, je osvěžující, chutný, obsahuje antioxidační látky včetně několika minerálů – takže proč ne? Doporučuji jej ale pít opravdu po ránu s následným čištěním zubů, neboť může narušovat zubní sklovinu,“ doplňuje Hana Mojžíšová. (Co dalšího narušuje zubní sklovinu?)

Lidé mají někdy obavy z překyselení žaludku. Faktem ale je, že citron, přestože chutná kysele, je potravina, která tělu pomáhá udržet zásadotvorné, tedy zdravější vnitřní prostředí. Samotná chuť není rozhodující: překyselení organismu vám z citronu nehrozí.

Pozitivních účinků citronu na lidské zdraví je mnoho. Můžeme ještě zmínit třeba ten, že pití vody s citronem je močopudné, čímž pomáhá vyplavit nežádoucí látky z těla, a to včetně bakterií a tuků.  Samotné popíjení citronové vody ale za vás kilogramy neshodí. Samozřejmě záleží i na vyvážené stravě a dostatku pohybu.

Co pijete vy? Máte raději sladké šťávy nebo obyčejnou vodu?

Reklama

Načítám