Hlavní obsah

Vojtěch Dyk slaví 33! Kontroverzní pověst i ulítlé modely

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nebojí se na sebe vzít takové kousky, ve kterých by někteří nešli ani na maškarní. V jednom rozhovoru se nechal dokonce slyšet, že oblečení vybírá i své partnerce – však také často bývají perfektně sladěni! A dnes slaví Kristova léta.

Článek

Muzikant, zpěvák, herec. A takto bychom mohli ještě chvíli pokračovat. Vojtěch Dyk má talentu na rozdávání a umí s ním zacházet. A zdá se, že rozumí i módě, extravagance mu rozhodně není cizí. Je to zkrátka renesanční člověk. Kromě toho, že se věnuje herectví, nezahálí ani v hudbě a problémy mu nedělají ani rozličné žánry. Ba naopak. Jako uragán vtrhl do hudebních vod s kapelou „Nightwork“, která se ale před pěti lety rozpadla. Místo populární hudby se teď věnuje více jazzu – spolupracuje s kapelou B-Side Band. Aby toho nebylo málo, můžete ho zastihnout i v La Fabrice na představení „Bláznivý Petříček“, kde hraje se svojí partnerkou, Tatianou Vilhelmovou (40). Jeho umělecká duše se projevuje i v oblékání. Tady je důkaz.

Od mše k seriálům a dále

Debut zažil Vojta Dyk ještě dříve, než oslavil své patnácté narozeniny, když v roce 1997 zpíval v představení „Mše" od Leonarda Bernsteina. Mimochodem – stejnou Mší byl zahájen letošní festival „Colours of Ostrava“, opět s Dykem. Jeho talentu si tehdy všimla dětská divadelní režisérka Radka Tesárková (48) a nabídla mu hlavní roli ve hře „O svaté Dorotě“. Odtud ho to pak vedlo rovnou na divadelní prkna. Začal studovat DAMU a hudbě se věnoval při soukromých hodinách. Ačkoliv měl za sebou mnoho rolí a milovníci divadla už tušili, o kom je řeč, do povědomí široké veřejnosti se začal dostávat až po roce 2005, kdy se objevuje v televizních seriálech „Letiště“ (2006–2007) a „Velmi křehké vztahy“ (2007–2009). Tehdy to byl roztomilý klučík a do vytříbeného stylu ho čekala ještě deset let dlouhá cesta.

Foto: Profimedia.cz

Vojtěch Dyk s kolegyní Kristýnou Novákovou Fuitovou (35), se kterou hrál v seriálu Letiště Foto: Profimedia.cz

Chlapecká kapela na výsluní

Ve stejnou dobu zároveň začala stoupat sláva kapely Nightwork, ve které byl Vojtěch Dyk frontmanem. Spolu s ním byli členy Jakub Prachař (34), František Soukup (34), Jan Maxián (35), Jakub Antl (37) a Ondřej Sluka (38). Svými písněmi i vystoupeními se chtěli vymanit z konvencí, šokovat a provokovat. Což se jim dařilo, zejména s písní „Globální oteplování“ (2008) napsané na oslavu homosexuality. A ačkoliv jejich tvorba byla do jisté míry jednou velkou recesí, během let se propracovali na první místa hitparád a získali nejedno ocenění. V roce 2013 se ale rozhodli skončit, a od té doby spolu nevystupují. Zlí jazykové tvrdí, že v tom má prsty Dykova partnerka Vilhelmová, a když se rozpadli, někteří se nezdráhali o ní mluvit jako o „české Yoko Ono“.

Foto: Profimedia.cz

Poslední koncert měla kapela v roce 2013. Těžko soudit, zda skutečně chtěli v nejlepším přestat, anebo si dupla partnerka frontmana, herečka Tatiana Vilhelmová, jak tvrdí zlí jazykovéFoto: Profimedia.cz

Nový kabát i partnerka

V roce 2011 jako kdyby Vojtěch Dyk procházel velkou proměnou. Obléká se čím dál extravagantněji, vytahaná trika mění za dobře padnoucí košile. Těžko odhadovat, do jaké míry v tom má prsty jeho nová partnerka, herečka Tatiana Vilhelmová. Možná mu vztah se starší ženou dodal poslední kousek sebevědomí, který mu chyběl k jeho úplnému nabytí.

Foto: Profimedia.cz

S Tatianou Vilhelmovou tvoří skutečně krásný pár Foto: Profimedia.cz

Filmové stopy

Zatímco hostuje u swingového orchestru B-Side Band a stále hraje i v divadle, objevuje se i ve filmech a v čím dál větších rolích. Zřejmě ta první významnější byla ve filmu „Ženy v pokušení“ (2010), kde si zahrál mladšího milence Lenky Vlasákové (46). Mezi další výrazné snímky patří třeba „Signál“ (2012), „Revival“ (2013), „Tři bratři“ (2014) nebo „Andělé všedního dne“ (2014). Na začátku roku jste v televizi mohli vidět film, ve kterém hrál spolu s Vilhelmovou, „Dívka za zrcadlem“. Ještě letos by se měl objevit v novém filmu „Důvěrný nepřítel“.

Foto: Profimedia.cz

Barevné a vzorové kreace se s každým rokem zlepšují. Takto oblečeni byli v roce 2014 na festivalu v Karlových VarechFoto: Profimedia.cz

Vlastenec

Co na srdci, to na jazyku. Vojtěch Dyk dokáže dát dost jasně najevo, co si myslí. V roce 2016 ve videoklipu s Jiřím Bartoškou (71) vyzýval k občanskému neklidu. A to jako reakci na dopis, který ústavní činitelé směřovali Číně, ve kterém dávali ruce pryč od setkání tibetského duchovního Dalajlámy s tehdejším ministrem kultury, Danielem Hermanem (55). Velice signifikantní bylo také kvádro v barvách české vlajky, které zpěvák oblékl letos na předávání hudebních cen Anděl. K tomu zanotoval ještě pár prvních tónů státní hymny a přidal se tak k dalším kolegům, kteří nesouhlasně reagují na současnou politickou situaci v naší zemi.

Foto: Profimedia.cz

Totální úlet, anebo osobitý styl? Každý si v tom asi najde to své Foto: Profimedia.cz

Nafrněný?

Ať chceme, nebo ne, že je Vojtěch Dyk fešák, prostě popřít nemůžeme. Ovšem vzhled není všechno, a tak kolem tohoto vysokého umělce koluje mnoho fám a příběhů o jeho aroganci, nepřizpůsobivosti a namyšlenosti. Z roku 2015 pochází příběh o tom, jak zpěvák odmítl zúčastnit se generálky ke gala večeru Konta bariér, dokud na ní budou přítomni novináři, a nechal je vyvést ven. Na jednu stranu jsou jeho emoce pochopitelné – málokdo z nás by měl rád ty, kteří ho pronásledují a vlastně i odhalili vztah s Vilhelmovou, která v té době byla ještě vdaná. Na druhou stranu ale házet všechny do jednoho pytle? Spolu s dalšími drobnostmi to může skutečně vypovídat o povaze tohoto nadaného, leč trochu mimoňského umělce.

Foto: Profimedia.cz

Na letošním předávání filmových cen Český lev. V kapsičce saka měl místo kapesníčku zastrčenou pětitisícovku Foto: Profimedia.cz

Jste fanoušci Vojty Dyka?

Reklama

Načítám