Hlavní obsah
3,8
(51)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kombinace meruněk a mandlí sice není nic nového, ale na druhou stranu – když funguje, proč ji nevyužít? Upečte si parádně vláčný koláč, z kterého nezbude ani kousek...

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 100 g másla
  • 60 g hnědého cukru
  • 2 ks vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce mléka
  • 400 g meruněk
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 1 lžička citronové kůry
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Mouku klidně použijte špaldovou nebo celozrnnou.

Foto: Eva Malúšová

Spojení chuti mandlí a meruněk vás příjemně překvapíFoto: Eva Malúšová

02.

Změklé máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a prosátou mouku.

Foto: Eva Malúšová

Do utřeného másla s cukrem přidejte vajíčka a prosátou moukuFoto: Eva Malúšová

03.

Přidejte sůl, kypřicí prášek a citronovou kůru nebo pár kapek vanilkového extraktu. Podle potřeby těsto zřeďte trochou mléka nebo bílého jogurtu (s ním bude těsto ještě vláčnější) a vmíchejte mandle.

Foto: Eva Malúšová

Těsto můžete dochutit citronovou kůrou nebo vanilkou, co ale vynechat nesmíte, jsou mandle!Foto: Eva Malúšová

04.

Hotové těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy a obložte vypeckovanými meruňkami. Koláč se upeče rychleji, když je dáte řeznou stranou nahoru.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

05.

Ovoce posypejte trochou cukru (tentokrát jsem kvůli barvě dala bílý) a mandlovými lupínky. Nic nezkazíte ani máslovou žmolenkou.

Foto: Eva Malúšová

Meruňky před pečením pocukrujte a posypejte mandlemiFoto: Eva Malúšová

06.

Koláč pečte podle šťavnatosti meruněk 40 až 50 minut při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Připravte se, že koláč bude už z trouby lákat svou vůní všechny okolo...Foto: Eva Malúšová

07.

Nechte si chutnat!

Foto: Eva Malúšová

Díky mandlím a máslu je těsto krásně vláčnéFoto: Eva Malúšová

Reklama

Načítám