Hlavní obsah

Vonné svíčky podle horoskopu

Foto: Igisheva Maria, Shutterstock.com

Foto: Igisheva Maria, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leden a únor... Podivné období, kdy už se člověk nemůže těšit na Vánoce, ale jaro je zatím daleko. Ještě štěstí, že máme vonné svíčky, které tuhle šeď trochu zpříjemní. Jakou vůni byste měli zvolit podle znamení zvěrokruhu?

Článek

Naše čichové buňky si v zimě, kdy nic nekvete a neroste, zaslouží trochu rozmazlování, a právě proto jsou tady vonné svíčky a vosky. Dovedou zútulnit každý dům i byt a rozjasnit pochmurnou zimní atmosféru. Jaká vůně je pro vás ta pravá? Napoví i vaše znamení zvěrokruhu, protože to, co „jde pod nos“ Rybám, rozhodně nemusí vyhovovat Beranovi – a naopak. Po jaké vonné svíčce tedy sáhnout?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou znamení ohnivého živlu a jsou po všech stránkách velmi intenzivní. A právě takové vůně jsou pro ně vhodné: hřejivé, výrazné a plné, které zaplní celou místnost. Berana musí vonná svíčka zaujmout a okouzlit. Nejvíc se pro ně hodí nejrůznější koření, ať už to je aroma pepře, skořice, nebo třeba hřebíčku, takže klasické vánoční kombinace představují sázku na jistotu. Kromě toho jsou vhodné i vůně dřevité – od borovice přes jalovec až po santalové dřevo.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou labužníci a degustátoři a každý smyslový prožitek si umějí vychutnat do poslední kapky. Mají rádi vůně luxusní a omamné, se zemitými podtóny, vhodná je pro ně například podmanivá vanilka nebo luxusní karamel či čokoláda okořeněné kapkou pačuli anebo zeleným čajem. Překvapivě však k něžné duši Býků promlouvají i sladké květinové tóny – nejvíc je osloví svíčka s vůní růže, pivoňky nebo frézie.

Foto: Kichigin, Shutterstock.com

Býci jsou labužníci a voňavý zážitek si dokážou opravdu užítFoto: Kichigin, Shutterstock.com

Blíženec (22. 5. – 21. 6.)

Pro Blížence je charakteristické, že se jejich názor prakticky na cokoli dost rychle mění. Proto jsou pro ně praktické spíše menší vonné svíčky, které zvládnou vypálit, než je přestanou bavit. Nehodí se pro ně nic těžkého a omamného, vhodné jsou spíše svěží a stimulující vůně, které je nakopnou směrem k lepší náladě. Velmi vhodná je máta či eukalyptus, citrusy či třeba vodní meloun – ne však příliš přeslazený. Sedět by jim mohla i nevtíravá levandulová svíčka.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky je důležité zapálit takovou vonnou svíčku, díky které se budou cítit útulně a spokojeně všichni. Hodí se tedy něco neutrálního, nevtíravého, něžného, co nikoho neurazí – například citronová tráva a podobné lehké citrusové vůně, které člověka moc nepraští do nosu. Podobně zafunguje i eukalyptus. Druhou kategorií vhodnou pro Raky jsou vůně „jídelní“ – svíčky čokoládové, vanilkové, kakaové a smetanově kokosové jim vykouzlí úsměv na tváři.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou ohnivé znamení a při výběru vonné svíčky by měli sáhnout spíše po teplých, hřejivých vůních. V jejich případě nejlépe funguje něco nekomplikovaného, čistého, ale typického. Svíčka s vůní pomeranče či pomerančového květu udělá zázraky, stejně tak i hezky vyladěné jablko či třešeň. Z orientálnějších a komplikovanějších aromat pak Lvy pravděpodobně osloví kadidlo nebo smyslná ambra, která si je naprosto podmaní.

Foto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Raci touží po vůni, která se líbí celé rodině i hostům. Jen tak si to užijíFoto: Aleksandra Suzi, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou, co se vůní týká, poměrně konzervativní, a když tu „svou“ svíčku jednou najdou, většinou se jí už nevzdají. Kdyby se totiž vůně moc často měnily, rušilo by je to, a ony chtějí mít doma klidnou oázu, kde dobijí baterky. Musí jít tedy o něco decentního, jemného a nevtíravého. Klasika typu vanilka, kokos či smetana jsou tak jistota, vyhovovat by mohlo i něco přírodnějšího s nádechem šafránu. Ideální je sójový nebo včelí vosk.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Když si Váhy vybírají svíčku, chtějí něco, co by je ukotvilo a do jejich příbytku vneslo harmonii a rovnováhu – právě takové vůně potřebují. Na první dobrou je vždycky zaujme svěžest a čistota, může jít o něco ovocného, jako je třeba broskev nebo borůvka, ale také bergamot či neroli, oslovit by je mohly i něžné a lehoučké květinovky všeho druhu. Určitě by se neměly vrhat do těžkých a sladkých vůní – možná je přitahují, ale brzy by se jim zprotivily.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Pro Štíry je vhodná svíčka, která omámí smysly, oslní a utkví nadlouho v paměti. Hodí se k nim vůně exotické a smyslné, klidně těžší a intenzivnější. Sázkou na jistotu je jasmín, ale třeba také mystická myrha, kardamom nebo kadidlo. Květinové vůně se sice obecně moc pro Štíry nedoporučují, ale kromě jasmínu by je měla oslovit i svíčka s vůní orchideje nebo bílé frézie. Konzervativnější volbou je santal či nejrůznější druhy pepře.

Foto: MintImages, Shutterstock.com

Váhy se mohou při výběru nechat unést sladkými vůněmi, ale ty se jim brzy zprotivíFoto: MintImages, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelce na smyslové požitky moc neužije a po svíčkách sahají jen zřídka. Když už to udělají, hledají jednoduchou jasnou vůni, která nikoho neporazí, jen příjemně podtrhne útulnost prostoru. Líbí se jim citrusy a příjemně na ně působí ovocné vůně – zkusit by měli ostružinu, černý rybíz nebo třešně, které podpoří jejich veselou povahu. Sednou jim i lesní tóny jako jalovec, cypřiš či borovice. Zatouží-li po něčem květinovějším, měli by volit méně obvyklé svíčky, třeba pivoňkovou.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Ani co se týká vonných svíček, nebudou Kozorozi experimentovat. Budou hledat spíše klasickou, jednoduchou vůni. Sednou jim bylinky všeho druhu: heřmánek, rozmarýn, mateřídouška nebo šalvěj, pokud možno spojené s přírodním sójovým voskem, to je pro ně přímo balzám na nervy. Jako jedni z mála lidí si umějí vychutnat i svíčku kávovou a osloví je vanilka, která však nesmí být příliš sladká. Čisté bylinné vůně pro ně ale rozhodně hrají prim.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Lehkomyslní a všemu otevření Vodnáři jsou schopní zapálit si kdeco. Rádi zkoušejí nové věci, vyhledávají netypické vůně a často je střídají, proto není snadné poradit pro ně to pravé. Zkusit mohou velmi specifický kosatec nebo fialku, která otevírá mysl a pomůže jim ponořit se do hloubavější polohy. Za zkoušku stojí také kamélie, hyacint, čajové vůně nebo lotosový květ. Nejvíc je asi nadchnou svíčky vlastní výroby, kde vyhoví svým aktuálním přáním.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Pro Ryby se hodí něco lehoučkého, vzletného, snad i mořsky laděného – svíčky s vůní mořské soli či oceánu, to je to pravé, co je uvede do harmonické pohody. Kromě toho jim bude vyhovovat lehká exotika v podobě banánu či kokosu, méně sladké melounové tóny, ale i květiny – konvalinky, citrusové květy, bergamot. Z ovocných aromat Ryby potěší hruška s příjemně nakyslými podtóny, a pokud budou chtít něco opravdu speciálního, měly by sáhnout po medu.

Máte rádi voňavou domácnost? Jde to i bez svíčky. Vyrobte si dekorace, které zdobí a navíc voní.

Reklama

Související témata:

Načítám