Hlavní obsah

Vše o zázraku kyselina hyaluronová: Proč na ni ženy slyší?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Kyselina hyaluronová je alfa a omega naší pružné, dobře hydratované a vypnuté pleti. Proto je přidávána do různých kosmetických produktů. Víte, podle jakých parametrů se v nich orientovat?

Článek

Na zázrak jménem kyselina hyaluronová slyší skoro každá žena, která začíná, byť jen trochu, řešit vrásky či hydrataci pleti. Toho samozřejmě využívají kosmetické firmy a uvádějí ji ve složení každého druhého krému. Proto je tato magická látka ve spojení s omlazováním ideálním marketingovým nástrojem. Co je ale pravda? Zeptali jsme se odborníků.

Proč je kyselina hyaluronová důležitá

Kyselina hyaluronová představuje spolu s vlákny kolagenu a elastinu základní prvky struktury kůže. Umí na sebe vázat velké množství vody a díky tomu zajišťuje pevný a vypnutý vzhled pleti. Díky jejímu dostatku funguje skvěle nejen naše pleť, ale i celé tělo. Proto ji tělu můžeme dodat neinvazivně pomocí krémů a sér, nebo invazivně, například pomocí injekčních vpichů .

Lékaři tohoto zázraku, který má i hojivé účinky, využívají všestranně, třeba při léčbě vážných onemocněních střev nebo při augmentaci v plastické chirurgii. Bohužel se kyselina hyaluronová s postupujícím věkem z těla vytrácí. Uvádí se, že přibližně po 40. roce života je jí o polovinu méně a následuje stárnutí pokožky.

Umí vypnout pleť

Proto přichází na řadu vhodná kosmetika, není ovšem kyselina jako kyselina. Molekuly kyseliny hyaluronové jsou totiž velké, a tak neproniknou tolik pod povrch kůže. „Velké molekuly zůstávají nahoře a vytvářejí film, pleť je pak hladká a hebká, ale menší molekuly prostoupí hlouběji a doplňují hydrataci a vyrovnávají pleť do hloubky. Znamená to, že se ve skutečnosti jedná o takový mikrovýplňový efekt více pod povrchem,“ vysvětluje kosmetička Marcela Baldas.

Hluboké výplně, které umí korigovat estetické nedostatky, pak aplikují lékaři z dermatologie se zaměřením na estetickou medicínu.

Foto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Krémy s kyselinou hyaluronovou mají vypínací efektFoto: InnerVisionPRO, Shutterstock.com

Jak se vyznat v krémech

Vyznat se v tom, co uvádí kosmetičtí výrobci na obalech, není snadné. „Obecně ale platí, že séra mají vyšší koncentraci kyseliny hyaluronové než krémy na denní nebo noční použití,“ říká korektivní dermatoložka Iva Obstová z Medicom Clinic. Podle ní ale nezáleží jen na obsahu kyseliny hyaluronové, ale také na kombinaci s dalšími látkami, hlavně vitaminem C.

„V kosmetických přípravcích jsou většinou jen velice malá množství samotné kyseliny hyaluronové. U množství od 1,5 % se dá všeobecně říct, že se jedná o produkt výrobce, který to myslí s vaší pletí vážně a nejspíš půjde o sérum,“ uzavírá Marcela Baldas.

Foto: SabOlga, Shutterstock.com

V sérech je vyšší koncentrace kyseliny hyaluronové než v krémechFoto: SabOlga, Shutterstock.com

Super séra s kyselinou hyaluronovou

Foto: Archiv firem

Zleva: Natinuel, antioxidační tekutina Deffend C 25, 2 x 9 ml, 1600 Kč. Artistry (prodává Amway), Intensive Skincare, 12 ml tekutiny + 0,60 g prášku, 1695 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: NeoStrata, Tri-Therapy liftingové sérum 30 ml, 2099 Kč. Hyaluron Elixir (prodává klinika Yes Visage), roztok 100 ml, 3400 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Eucerin, Hyaluron-Filler Moisture Booster, anti-age sérum, 30 ml, 519 Kč. Nivea, Hyaluron Cellular Filler dvoufázový olejový elixír, 30 ml, 377 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám