Hlavní obsah

Všeho moc škodí aneb Kdy je masturbace škodlivá?

Foto: TLpixs, Shutterstock.com

Foto: TLpixs, Shutterstock.com

Reklama

Každý měsíc, týden, den? Lidé prý nejčastěji onanují večer před spaním nebo než si jdou odpoledne „dát dvacet“. Tento návyk či touha je zdravá, ovšem pokud víte, kdy přestat. Jak poznáte, že masturbace začíná negativně ovlivňovat váš partnerský život?

Článek

Americký sexpert Paul Joannides tvrdí, že pohrát si sám se sebou může být jedním ze způsobů, jak lépe poznat své tělo a dopřát mu trochu potěšení. „Lze tak i vyjádřit a prožít erotické představy, které byste rádi sdíleli s někým jiným. A někteří lidé prostě zjistili, že jejich organismus funguje lépe, dopřejí-li mu obden kvalitní orgasmus, a masturbace představuje zcela přirozenou cestu, jak to zařídit,“ popisuje známý odborník v jedné ze svých příruček s tím, že onanie je pro tělo, mysl i vztah velmi přínosná.

V podstatě se jedná o naprosto běžnou aktivitu, ke které se v určitém okamžiku uchyluje prakticky každý – někdo v menší, jiný ve větší míře. A právě ona „míra“ je předmětem debat. Co je málo a co už moc?

Záleží na vkusu i osobním nastavení

Další ze sexpertů, tentokrát Wendy Strgar z Oregonu, na svém blogu podotýká, že masturbace je nezbytná pro posun směrem ke zdravému vztahu a potěšení a leckdo ji nazývá základním kamenem všech ostatních činů, ale přece jen, všeho moc škodí.

„Dá se tvrdit, že četnost je osobní volbou, nicméně doopravdy existuje i něco jako překročení hranice. Pokud už jste na onanii závislí a nereagujete na reálné sexuální vztahy, je to pochopitelně špatně,“ objasňuje Wendy Strgar. A Paul Joannides je téhož názoru.

Touha po relaxu versus naléhavá potřeba

„Od nástupu AIDS zůstává řada lidí raději doma a ukájí se sama, než aby riskovali nákazu virem HIV. Z mnoha důvodů to není špatný nápad, nicméně sólový sex by se nikdy neměl stát náhražkou sdílení tělesné intimity s jinou lidskou bytostí,“ apeluje zmíněný odborník s tím, že rozhodně je lepší se o svou sexualitu podělit – v rozumné míře, něžně a s úctou k druhému – než se uzavírat do samotářské ulity.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Sólový sex je prospěšný, neměl by však nahrazovat milování v páruFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Masturbační prázdniny

A to je právě ten moment, kdy člověk pozná, že by si měl dát takzvané masturbační prázdniny a věnovat se pouhému sexuálnímu „bytí“ s drahou polovičkou.

„V případě, že začínáte ztrácet citlivost v jiných sexuálních situacích a lépe reagujete pouze na svou sólovou erotiku, zařaďte zpátečku. Ačkoliv onanie přináší spoustu výhod, nedovolte, aby negativně ovlivnila zbytek vašeho sexuálního života. Ostatně, můžete najít zdravou rovnováhu mezi těmito dvěma světy. Masturbaci zahrňte do svých párových hrátek a vlastní i partnerovo tělo prozkoumávejte společně. Uvidíte, že to přinese spoustu nových zážitků,“ dál radí Wendy Strgar. Ostatně, je na čem pracovat…

Umí to už malé děti

Podle výsledků všech možných průzkumů na toto téma masturbovalo alespoň jednou 80 až 95 procent mužské populace – a až 80 procent populace ženské. Platí přitom, že lidé obecně masturbují v různé míře. Někteří několikrát denně, jiní několikrát za týden či za měsíc (a někteří vůbec). Co se však týče procenta úspěšných pokusů o orgasmus, zajímavé výsledky přinesla studie norského psychologa a sexuologa Thora Langfelda, který podrobil výzkumu sexuální chování dětí od mateřských školek až po maturanty.

Zjistil, že mladí lidé (bez ohledu na pohlaví) poměrně snadno dosahují při onanii mnohočetných orgasmů, přičemž již v průběhu dospívání se u některých tato „schopnost“ vytrácí. Evidentně je pořád na čem pracovat, experti se však shodují, že přehnané „soukromničení“ v milostném životě ničemu a nikomu neprospívá.

A jak se na masturbaci díváte vy?

Reklama

Načítám