Hlavní obsah

Vybíráme dřez do kuchyně: Je libo kulatý, hranatý, nebo oválný?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mytí nádobí, čištění zeleniny či ovoce, napouštění vody… Kuchyňský dřez je stále v permanenci. Bude pouze funkčním prvkem, nebo vaši kuchyň také náležitě ozdobí? To záleží na tom, z jakého materiálu ho vyberete.

Článek

Dřez je velmi zatěžovaným místem kuchyně, proto při volbě materiálu vždy uvažujte, jak často vaříte a jak moc kuchyni využíváte. Jaké možnosti se nabízejí? Klasický nerez, granit, přírodní, umělý a tvrzený kámen a keramika. Abyste si mohli dobře vybrat, je dobré vědět, jaké mají jednotlivé materiály výhody a nevýhody.

Nerezový dřez

Nerezový dřez – to je klasika s mnoha plusy. Je cenově nejdostupnější, jeho šedý odstín lze snadno kombinovat s jakýmkoliv typem a barvou kuchyně, je vysoce odolný proti korozi a neublíží mu běžné čisticí prostředky. Je pružný, takže nepraská, odolá i vysokým teplotám.

Nevýhodou je náchylnost k poškrábání – i drobné stopy jsou patrné již po kratší době používání. Existují různé typy plechu, ze kterého se dřezy vyrábějí: tenký plech (0,5 mm) představuje úspornou, „chatrnější“ variantu, praktičtější je dřez z hrubého plechu (1 až 1,2 mm).

„U nerezových dřezů se přesvědčte, že jsou vyrobeny z nerezavějící chromniklové oceli 18/10, v jejímž složení je 18 procent chromu a 10 procent niklu,“ radí Kateřina Kávová ze společnosti Franke. Povrch může být hladký i matný a najdete i texturované nebo kartáčované provedení.

Foto: E-shop Koupelny-sen

Vestavný dřez Kiva (86 x 41 x 22 cm, levé provedení) je ručně vyroben z prvotřídního nerezu o tloušťce 1,2 mm. Cena 9012 KčFoto: E-shop Koupelny-sen

Foto: Dalago

Nerezový dřez Franke EOX 6117 (1000 x 510 mm, hloubka 175 mm) je určen pro skříňku od 500 mm. Cena 14 350 KčFoto: Dalago

Foto: E-shop Water-fall

Vysoce designová záležitost. Kulatý nerezový dřez s měděnou úpravou (rozměry 510 x 510 x 185 mm) zaujme na první pohled. Cena 7350 KčFoto: E-shop Water-fall

Granitový dřez

Už vás nerez nebaví? Pak v úvahu přicházejí dřezy granitové – ty jsou vyrobené z drceného kamene a pojiva, případně dalších příměsí. Jejich výhodou je moderní design, snadná údržba bez zaschlých kapiček, odolnost proti poškrábání nebo odlomení, stálost barev. Vybrat si lze z mnoha odstínů, od světlých po tmavé, přesně na míru každé kuchyni.

Foto: E-shop Drezy-blanco

Granitový dřez Blanco Metra 6 v odstínu béžová champagne má přídavnou vaničku pro pohodlnější práci. Cena 9155 KčFoto: E-shop Drezy-blanco

Kompozitní dřez

Alternativou granitových jsou dřezy kompozitní, vyráběné ze speciálního syntetického materiálu SMC (sheet moulding composite). Jedná se o levnější variantu – s nižší odolností proti poškození a usazování nečistot. V nabídce je více barev, typů, povrchových úprav i tvarů. Jestliže tedy nechcete nerez, ale rozpočet vám dražší materiály nedovoluje, je lehký a pevný  kompozit v moderním designu příjemnou volbou.

Foto: E-shop Kuchyne-anavi

Kompozitní dřez Tekno 400 nabízí nenápadný moderní design. Cena na dotazFoto: E-shop Kuchyne-anavi

Keramické dřezy

Keramika opět zažívá boom, a to v různých podobách. Oproti jiným materiálům je pevná, neporézní, odolná proti vysokým teplotám i chemikáliím a glazura je jemná na dotyk. Dřezy z keramiky jsou k dostání především v rustikálním designu, hodí se krásně i do oblíbeného stylu francouzské Provence. Nevýhodou je obecně vysoká pořizovací cena, která se projeví především v případě kombinace keramického dřezu s kuchyňskou deskou ze stejného materiálu.

Foto: Systemceram

Keramický dřez Mera 100 SL je dostupný ve více odstínech. Cena 20 328 KčFoto: Systemceram

Foto: E-shop Kuchynsky-drez

I takto může vypadat dřez. Chambord Louis E3600 naplní sny o moderní, rustikálně laděné kuchyni. Cena 16 900 KčFoto: E-shop Kuchynsky-drez

Dřez z umělého kamene

Výhodou umělého kamene je jeho flexibilita a měkkost během výroby – díky vyššímu obsahu pryskyřice lze vytvořit i oblé tvary a dřez vylisovat přímo do desky, kdy se stane její součástí beze spár. V nabídce je mnoho odstínů, materiál je na omak teplý, jednotný a nenáročný na údržbu. Co může být výhodou, přináší také drobnou nevýhodu – právě „měkkost“ umělého kamene způsobuje vyšší náchylnost na poškrábání. Vše jde znovu zaleštit, ale je to již práce navíc.

Foto: Cetecho

Kuchyňská pracovní deska a dřez z umělého kamene Hi-Macs vytvářejí v interiéru zajímavý prvek. Cena na dotazFoto: Cetecho

Foto: Cetecho

Kuchyňský dřez CTS 503C z umělého kamene se vyrábí na zakázku, barvu lze zvolit. Cena na dotazFoto: Cetecho

Přírodní či tvrzený kámen

Umyvadlo i dřez můžete mít i z přírodního kamene, ale jedná se spíše o zakázkovou záležitost s vysokou cenou. Vznikají z jednoho kusu kamene, takže každý je vlastně originál, a na údržbu je potřeba speciální impregnace.

Jako tvrzený (technický) kámen se označuje materiál zhotovený z písku nebo nadrcené směsi kameniva spojené pojivem, často to bývá pryskyřice. K tomuto základu se přidávají pigmenty či sklo, aby se dosáhlo požadovaného odstínu či odlesků.

„Zákaznice, které si přejí něco opravdu netradičního, si mohou vybrat dřez z tvrzeného kamene, který jim bude vytvořen kameníkem přesně na míru. Takový dřez se lepí z desek tohoto materiálu, bude tedy vždy hranatý, ale rozměry jsou již čistě na vás,“ uvádí Andrea Freislebenová ze společnosti Technistone.

Kromě výše zmíněných, nejpoužívanějších materiálů existuje řada dalších možností – například dřezy ze skla či dřeva.

Foto: Technistone

Dřez Technistone Crystal Absolute White je z tvrzeného kamene, materiál je z více než 90 procent tvořen vybranými přírodními surovinami, především křemenem. Cena na dotazFoto: Technistone

Foto: Technistone

Dřez Technistone z kolekce Harmonia je vyroben z technického kamene. Cena na dotazFoto: Technistone

Jaký dřez máte doma a jste s vlastnostmi jeho materiálu spokojeni?

Reklama

Související témata:

Načítám