Hlavní obsah

Vychytané recepty na listopad: Co vařit a péct?

Foto: Jakub Jurdič

Co uvařit v listopadu? Zkuste naše čtyři super tipy!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné počasí a spadané listí jasně hlásí, že listopad je tady a s ním i spousta podzimních dobrot. Nevíte, co péct a vařit? Nechte se inspirovat našimi čtyřmi tipy!

Článek

Listopad je měsíc, který voní pečínkami, ořechy i vínem. Trochu začíná připomínat Vánoce. Jaké dobroty jsme si v listopadovém speciálu pro vás nachystali? Polévku z jedlých kaštanů, která zahřeje, lahodné řezy s ořechy, zapečené kapustičky a dokonalý marcipánovo-švestkový koláč. Připravte si s námi dobroty, které v chladných podzimních dnech přijdou vhod!

Polévka z jedlých kaštanů

Na 4 porce potřebujete: 20 jedlých kaštanů, 1,5 l zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, sůl, pepř, 1 lžíci kvalitního olivového oleje, 3 snítky rozmarýnu

Foto: Jakub Jurdič

Kaštanová polévka není náročná na přípravu, zahřeje, zasytí a chutná na jedničkuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve upečte jedlé kaštany. Nařízněte jejich skořápku do tvaru kříže a dejte je péct do trouby předehřáté na 200 stupňů na 10–15 minut, dokud se skořápka krásně neotevře. Teplé kaštany oloupejte (pozor, tenká slupka pod skořápkou je hořká, zbavte se proto i jí), pět si jich dejte stranou a zbytek rozmačkejte na kaši.

Vývar přiveďte k varu, přidejte do něj kaši z kaštanů a důkladně promíchejte. Pak směs pořádně osolte a opepřete, přidejte dvě nasekané snítky rozmarýnu, smetanu na vaření a nechte ještě chvíli probublávat. Pak všechno rozmixujte ponorným mixérem, aby byla polévka krásně hladká. Zbylých 5 kaštanů nakrájejte na kostičky, nasucho je lehce opražte na pánvi a přisypte k polévce. Polévku podávejte ozdobenou čerstvým rozmarýnem a pár kapkami kvalitního oleje.

Ořechové řezy

Na koláčovou formu o průměru 24 cm potřebujete: 100 g cukru moučka, 100 ml smetany ke šlehání, 2 žloutky, 150 g sádla, 350 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek

Na náplň: 200 g rybízového džemu, 4 žloutky, 2 lžíce hladké mouky, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce tuzemského rumu, 150 g cukru moučky, 6 bílků, ½ lžičky soli

Foto: Jakub Jurdič

Ořechové řezy jsou křehké a těsto se rozplývá na jazykuFoto: Jakub Jurdič

Postup:Do mísy dejte cukr moučka, smetanu, žloutky, sádlo, hladkou mouku a kypřicí prášek a rukama vypracujte soudržné těsto. Oddělte od něj zhruba třetinu (tu použijete později na mřížku) a zbylou část vyválejte na pomoučněném vále na tenký plát, kterým vyložte koláčovou formu.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto potřete rybízovým džemem. Vyšlehejte bílky se solí. Vedle v misce smíchejte žloutky, 2 lžíce hladké mouky, mleté ořechy, vanilkový cukr, tuzemák a cukr moučka a nakonec do náplně vmíchejte bílkový sníh. Vše rozetřete po základu. Pak už jen zbylé těsto vyválejte, rozdělte na proužky a na koláči vykouzlete mřížku. Pečte asi 45 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Náplně je v ořechovém koláči spousta, nemusíte se bát, že bude suchýFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nedokázala jsem odolat a ořechových řezů jsem snědla hned několikFoto: Jakub Jurdič

Tip:Ořechy jsou pro vaše tělo velice prospěšné, obzvlášť pak pro vaše srdce a oběhovou soustavu. V moučníku navíc chutnají vždycky skvěle. Důkazem jsou i řezy s tvarohem, ořechový koláč s brusinkami nebo dva ořechové moučníky s nápadem!

Zapečené kapustičky se sýrem a slaninou

Na 4 porce potřebujete: 350 g růžičkových kapustiček, 150 g uzeného sýru, 100 g anglické slaniny, 100 ml smetany na vaření, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Uzený sýr dodá kapustám super chuť i vůniFoto: Jakub Jurdič

Postup:Kapustičky důkladně očistěte a omyjte pod tekoucí vodou. Pak je nakrájejte na půlky a rozprostřete je do zapékací misky. Slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte ke kapustě. Uzený sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, přisypte ho do zapékací misky, důkladně promíchejte, osolte, opepřete a zalejte smetanou na vaření. Směs dejte do trouby péct na 200 °C asi na 40 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Kapustičky připravte rodině k večeři, budou jí chutnat!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Růžičková kapusta je plná vitaminu C, a navíc je i v listopadu stále v sezoně. Vyzkoušejte z ní i tyhle 3 recepty, ve kterých vám bude chutnat!

Švestkový koláč s marcipánem

Na 1 plech potřebujete:2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek kefíru, 1 vejce, půl hrnku rostlinného oleje, 1 hrnek cukru krupice, 1 kypřicí prášek, 500 ml švestkového kompotu, 50 g marcipánu, pečicí papír

Na drobenku: 50 g másla, 100 g hrubé mouky, 100 g cukru moučka

Foto: Jakub Jurdič

Pro toho, kdo miluje marcipán, je tento koláč správnou volbou! Švestky ho příjemně osvěží, drobenka zase hezky křupeFoto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů a začněte drobenkou – stačí smíchat všechny suroviny a promnout je mezi prsty. Pak vyložte plech pečicím papírem a do mísy nasypte kypřicí prášek, mouku, cukr a přidejte kefír, vejce a rostlinný olej. Těsto vymíchejte a rozprostřete po plechu. Koláč poklaďte půlkami švestek, rovnoměrně do něj vtlačte kousky marcipánu a bohatě zasypte drobenkou. Pečte asi 35 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Švestky můžete nahradit i meruňkami nebo broskvemiFoto: Jakub Jurdič

Tip: Je marcipán vaší tajnou vášní? Nebojte se občas zhřešit a vyzkoušejte i tyhle božské moučníky!

Jaké dobroty jsou v listopadu na vašem stole?

Reklama

Načítám