Hlavní obsah

Vychytávky na grilování nebo piknik. Zvládnete si je vyrobit sami!

Foto: Profimedia

Při posezení, spojeném s grilováním, oceníte pár vychytávek na stůlFoto: Profimedia

Reklama

Při grilování se hodí mít po ruce držák na příbory či ubrousky, stejně jako osvětlení. Zvládnete je vyrobit za chvíli a za minimum peněz. Nevěříte? Vyzkoušejte to!

Článek

Když grilujete, většinou máte plný stůl talířků, mističek, dochucovadel… a následně se všechno to nádobí přesune do kuchyně a čeká na umytí. I když máte myčku, není od věci si ulehčit práci a starosti a použít jednorázové kousky. Ideálně ty vlastnoručně vyrobené.

Oplechované prkénko

Při grilování není nouze o mastné náčiní – a tak nastává problém, kam si ho odložit, aby neudělalo skvrny, nebo něco nepopálilo. Odpovědí může být speciální prkénko. Vyrobíte ho z prkna či dřevěné desky, které pobijete pláty vystřiženými z plechovek od piva nebo jiných nápojů. Nevypadá špatně a je naprosto imunní vůči teplu i mastnotě. Plechovky se dají v pohodě řezat kuchyňským nožem a stříhat nůžkami. Jen pozor, abyste se o plech neřízli!

Foto: Greta Blumajerová

Pokud si chcete ušetřit práci, ustřihněte z plechovky jen víčko a dno a udělejte velký plát. Splní také svůj účel, jen to nebude na pohled tak efektníFoto: Greta Blumajerová

Přenosný příborník

Zbylo vám ještě pár plechovek? Pak je velmi snadno můžete proměnit v zásobník na příbory nebo na ubrousky. Potřebujete čtyři plechovky, kterým otvírákem na konzervy odříznete vnitřek víčka. Jde to snadno, jen pozor, abyste se neřízli. Pak udělejte malý otvor na každé z plechovek – zhruba ve stejné výši, abyste jimi mohli protáhnout drátek nebo provázek jako poutko. Plechovky můžete nechat bez povrchové úpravy, ale lépe vypadá, když je nastříkáte. Plechovky před výrobou poutka slepte tavnou pistolí a pro jistotu je ještě svažte.

Foto: Greta Blumajerová

Jak držák na příbory nazdobíte, to je na vás. Pro jeho výrobu vyberte buď půllitrové, nebo třetinkové plechovky, to podle délky příborů nebo náčiní, které se do nich dá také dátFoto: Greta Blumajerová

Rozsviťte lampiony

Jste zvyklí si po grilování ještě posedět a užít si večera? Pak by se vám mohl hodit jednoduchý světelný řetěz. Na jeho výrobu můžete použít řetěz na baterky, který tím pádem můžete umístit i na plot, na keř, nebo ho provléknout rameny slunečníku. A aby nebyly jeho žárovičky tak strohé, vyrobte na ně kryty z malých košíčků na muffinky.

Foto: Greta Blumajerová

Aby byl kryt pevnější, použijte na každý dva košíčky. Ty jen propíchněte tak, aby se žárovička dala protáhnout. Pak ji můžete zajistit kapkou z tavné pistole. Na stůl můžete postavit i sklenice nebo láhve či vázy s fosforeskujícími tyčkami, které koupíte v papírnictvíFoto: Greta Blumajerová

Sáček na pečivo

K masu i grilované zelenině se samozřejmě hodí pečivo – a je velmi nepraktické si posílat jeden košík s chlebem nebo rohlíky kolem stolu. Tak proč si nevyrobit jednoduché sáčky na pečivo?

Stačí použít jakoukoli papírovou krabičku – od čaje, spodek krabice cereálií nebo podobně – a dva sáčky, které vám zbyly od pečiva z obchodu. Do toho prvního posaďte krabičku a stranami sáčku vyplňte i celý vnitřek krabičky. Takto upravenou krabičku vložte do druhého sáčku, kterému ohněte manžetu a pro efekt mu vyrobte mašli z juty nebo provázku.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud krabičku vystelete alobalem, můžete v tomto sáčku podávat i kousky masa nebo grilované zeleniny. Výhodou je, že pak nezbude žádné nádobíFoto: Greta Blumajerová

Stojánek na ubrousky

Při grilování je i větší spotřeba papírových ubrousků. Proto je praktické si na ně vyrobit stojánek, na kterém je ale dost místa i na pár náhradních příborů. A nemusíte se bát, když si pro ně někdo sáhne mastnou rukou, protože ani tenhle stojánek nakonec nebudete muset umývat. Vyrobíte ho z papírových talířů a papírového kelímku – nebo jako je na obrázku, z bambusového jednorázového nádobí. Stačí ho jen zpevnit za pomoci tavné pistole – a je hotovo.

Foto: Greta Blumajerová

Papírové i bambusové nádobí je lehké a velmi dobře drží po slepení tavnou pistolí, pokud na ně nedáte nic mokrého, dobře posloužíFoto: Greta Blumajerová

Vyráběli jste také vychytávky či dekorace na zahradní oslavu nebo ke grilování? Vložte jejich fotografii do této fotogalerie, aby se mohli inspirovat i ostatní!

Reklama

Načítám