Hlavní obsah

Vyčistěte si stříbrné šperky. Stačí k tomu jen kečup nebo jedlá soda

Foto: Pindyurin Vasily; Shutterstock.com

Foto: Pindyurin Vasily; Shutterstock.com

Reklama

Chtěli jste si vzít na večírek svůj stříbrný šperk, ale místo lesklé ozdoby jste spatřili jakýsi matný zčernalý předmět? Neztrácejte nervy! Poradíme vám jak na to, aby byl za chvíli zase jako nový.

Článek

Většina z nás doma možná nejí stříbrnými příbory ze stříbrných podnosů, ale skoro každý někde v krabičce najde nějaký ten stříbrný prstýnek nebo řetízek. Dokonce je pravděpodobnější, že ho běžně nosíte na ruce nebo na krku. Možná ale ani nevíte, co všechno o vás takový šperk může prozradit?  Každopádně ať již ho máte někde uložený nebo se jím každý den zdobíte, je-li ze stříbra, tak po čase jeho povrch zmatní, zešedne nebo dokonce zčerná. K vyčištění můžete použít speciální roztok, koupený v drogerii či u klenotníka. Ale nabízí se také řešení s využitím domácích zdrojů. Vyzkoušejte některý z našich tipů.

Vyndejte z ledničky kečup nebo kyselé mléko

Ztracený lesk stříbra obnovíte pomocí kečupu. Nalijte ho trochu do misky tak, aby stříbrný šperk byl do něj celý ponořený. Stačí jen dvě tři minuty a po přeleštění bude zase jako nový.

Je-li však stříbrný povrch všelijak opracovaný, nepomůže jen pouhé ponoření. Pomocí velmi jemného zubního kartáčku musíte kečup do případných nerovností a záhybů vetřít.

K vyčištění stříbra vám poslouží také kyselé mléko. Nemáte-li ho zrovna v ledničce, a přesto potřebujete nějaký šperk rychle vyčistit, můžete si kyselé mléko „vyrobit“, a to tak, že do obyčejného mléka přidáte trochu octa.

A pak už jen stačí ho nalít do misky, stříbrný předmět do něj ponořit asi na půl hodiny. Zašedlý povlak se postupně uvolní. Potom šperk opláchněte teplou mýdlovou vodou a jeho povrch vyleštěte flanelovým hadříkem.

Udělejte si doma čisticí pastu

Foto: Photographee.eu; Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu; Shutterstock.com

Se zašlým stříbrem zatočí hustá čisticí pasta. Vyrobíte si ji levně a snadno doma. Stačí jen smíchat čtvrt šálku jedlé sody se dvěma lžícemi vody. Vzniklé čistidlo nanášejte vlhkou houbičkou. Potom předmět opláchněte čistou vodou a dosucha otřete.

Ještě než touto pastou začnete čistit prsten, náramek nebo náhrdelník, pořádně si je prohlédněte. Nesmí v nich být vsazeny žádné perly ani drahokamy, protože ty by se zakalily, nebo dokonce by se pod nimi mohlo uvolnit lepidlo.

Hodí se vinný ocet

Šperky z čistého stříbra oživí také speciálně vytvořená lázeň. Připravte si roztok smícháním půl šálku bílého vinného octa se dvěma polévkovými lžícemi jedlé sody. Do něj namočte na dvě až tři hodiny stříbrný předmět. Ten potom důkladně opláchněte pod proudem studené vody a přeleštěte jemným hadříkem nebo utěrkou z mikrovlákna.

Když dojíte banán, využijte slupku

Asi se vám to bude zdát neuvěřitelné, ale stříbro skvěle vyčistí banánová slupka. Stačí z vnitřní strany jen odstranit vlákna. Touto stranou pak chvíli přejíždějte po stříbrném předmětu. Nakonec můžete povrch ještě přeleštit měkkým hadříkem nebo jemným papírovým ubrouskem.

Foto: Jevelin; Shutterstock.com

Foto: Jevelin; Shutterstock.com

Kupte si trochu čpavku

Pokud vám stříbrné předměty jen trochu zmatněly, jejich lesk snadno obnovíte, když namočíte měkký zubní kartáček do čpavku a opatrně s ním budete „čistit“ stříbrný povrch. Nakonec ho ještě otřete kouskem jelenice.

Nevyhazujte zbytky křídy

Kreslí si vaše děti rády křídami? Zbylé kousky schovejte, ještě upotřebíte. A nezáleží na tom, zda máte své prsteny a řetízky uložené ve drahé šperkovnici, nebo jen tak v šuplíku. Pokud ale chcete zabránit tomu, aby vám po pár měsících zčernaly, dejte mezi ně pár kousků bílé školní křídy. Ta nasaje případnou vlhkost a tím nežádoucí změny stříbrného povrchu výrazně zpomalí.

Chcete si sami zhotovit krabičky na šperky? Vyzkoušejte náš návod, jak si vyrobit malé boxy na drobnosti s PET lahví.

Reklama

Načítám