Hlavní obsah

Vyhněte se cukrovce: 7 potravin, které snižují cukr v krvi

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Reklama

Krevní cukr je velká věda. Lidské tělo potřebuje pro správné fungování přesné rozmezí. Když je ho moc, poškozuje důležité tkáně. Naštěstí existují potraviny, které podle vědců dokážou hladinu glukózy v krvi snížit. Co se hodí zařadit do jídelníčku?

Článek

Nejen cukrovkářům, ale i zdravým jedincům se doporučuje konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem a dostatkem vlákniny – zabraňuje výkyvům hladiny krevního cukru (glykemie), což u zdravých lidí snižuje riziko propuknutí cukrovky druhého typu.

Podle vědeckých výzkumů existují i speciální potraviny, které cukr v krvi přirozeně snižují. Vhodné jsou zejména jako prevence a také ve fázi prediabetu, kdy se organismus s cukrem obtížně vypořádává, ale cukrovka ještě nepropukla. „Normální glykemie se pohybuje v rozmezí 3,9 až 5,6 mmol/l nalačno, glykemie v pásmu prediabetu je mezi 5,9 až 6,9 mmol/l a o cukrovku jde v případě, že se hodnota pohybuje kolem 7 mmol/l,“ objasňuje lékařka Jana Salvetová. Jaké potraviny mohou pomoci, aby byl váš cukr v normě?

Skořice

Vliv skořice na snížení hladiny glukózy v krvi u lidí s diabetem 2. typu a s prediabetem prokázala téměř desítka studií. Účinná je podle nich jak v přirozené podobě, tak ve formě výtažku. Denní dávka by ovšem neměla překročit šest gramů, což odpovídá zhruba dvěma až třem čajovým lžičkám. Obsahuje totiž toxickou sloučeninu kumarin. Vyšší množství je spojováno s bolestmi hlavy, závratěmi a krvácením. Záleží na druhu skořice: v menší míře se kumarin vyskytuje v pravé cejlonské, která je navíc i účinnější. O dost více ho je ve skořici čínské (označuje se jako cassia).

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Aromatická skořice se užívá nejen na snížení krevního cukru, ale i tlakuFoto: Chamille White, Shutterstock.com

Jablečný ocet

Znáte jablečný ocet? Zvyšuje využití glukózy buňkami a tím snižuje hodnoty glykemie. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při každodenní konzumaci dvou polévkových lžic jablečného octa zředěného vodou. Hodí se například do zálivky na salát. Lidé, kteří už ale léky na diabetes užívají, by se mu měli vyhnout – cukr totiž dokáže snížit až moc. Ani když jste zdraví, nepřekračujte dvě lžíce denně – hrozí narušení trávení a poškození zubní skloviny.

Foto: mythja, Shutterstock.com

Zlatavý jablečný ocet je skvělý také do salátů i jako pohlcovač pachůFoto: mythja, Shutterstock.com

Česnek

Regulace hladiny glukózy se přisuzuje i česneku. Výzkumy, které by tuto skutečnost potvrdily, byly ovšem zatím realizovány pouze na zvířatech – česnek jim byl podáván v podobě extraktu. O dalších pozitivních efektech česneku na lidské zdraví však není pochyb. Za zmínku stojí zejména schopnost podporovat imunitu a snižovat krevní tlak. Je také nabitý antioxidanty.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Říkává se, že by každý měl sníst jeden stroužek česneku denněFoto: Krasula, Shutterstock.com

Pískavice

Další položkou na seznamu jsou semínka pískavice, kterým se přezdívá i kozí roh nebo řecké seno. Obsahují vlákninu, která pomáhá hned několika způsoby. Studie prokázaly, že se podílí na snížení hladiny krevního cukru u diabetiků, snižuje glykemii nalačno a zlepšuje glukózovou toleranci. Účinná dávka je dva až pět gramů denně. Kvůli silnému vlivu na ženský reprodukční systém se ovšem nedoporučuje v těhotenství. Semínka se dají přidávat zejména do zeleninových pokrmů a čalamád, v naklíčeném stavu i do salátů.

Foto: mirzamlk, Shutterstock.com

Mleté semeno pískavice je součástí oblíbených kořenicích směsí, jako je kari či čubricaFoto: mirzamlk, Shutterstock.com

Zelený čaj

O zeleném čaji a diabetu se mluví hlavně ve smyslu prevence – obsahuje silné antioxidanty a katechiny, které mohou přispívat ke kontrole cukru v krvi. Z přehledu sedmi studií, jichž se dohromady zúčastnilo více než dvě stě tisíc osob, vyplývá, že „pijáci“ zeleného čaje měli o 18 procent nižší riziko rozvoje cukrovky. Názory na optimální množství se ale liší – je to totiž velmi individuální. Obecně se uvádí rozmezí tří až pěti šálků denně.

Foto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Zelený čaj si můžete vypěstovat i domaFoto: KMNPhoto, Shutterstock.com

Borůvky a morušovník

Odborná poradkyně ze společnosti Serafin byliny Aneta Benediktová doporučuje i další přírodní pomocníky: „Hladinu cukru v krvi snižuje například výluh z pupenů borůvky černé a upravit ji dokáže také tinktura z morušovníku, která navíc snižuje chuť na sladké.“

Foto: LeQuangNhut, Shutterstock.com

Tinktura z pupenů morušovníku umí snížit hladinu cukru v krviFoto: LeQuangNhut, Shutterstock.com

Jak na to?

Výše uvedené potraviny nelze konzumovat bez rozmyslu. Obzvlášť jedinci, kteří už diabetem trpí, by se nejprve měli otestovat. Například tak, že si dají ráno do snídaně půl lžičky skořice, změří si hladinu krevního cukru před jídlem a po něm a měření zopakují po pár hodinách. Pokud totiž užíváte léky na cukrovku, mohlo by se stát, že hladina glukózy v krvi po konzumaci zmíněných potravin klesne až příliš. Neuškodí, když se poradíte s vaším diabetologem.

Věděli jste o schopnostech uvedených potravin?

Reklama

Načítám