Hlavní obsah

Chrání před infarktem, zlepšuje paměť, zahání chutě: Tahle superpotravina má neskutečnou sílu

Foto: Here Asia, Shutterstock.com

Foto: Here Asia, Shutterstock.com

Reklama

Když něco pomůže zastavit stárnutí, nastartuje proces hubnutí a k tomu ještě posílí imunitu a srdce, pak si to označení superpotravina zaslouží. A právě tohle všechno dokáže moringa.

Článek

Strom moringa pochází z podhůří Himálaje, odkud se přes Indii a Arábii rozšířil do Afriky. V oblastech výskytu se stal součástí základní stravy a využívá se i v tradičním lidovém léčitelství. Právě pro své široké využití a skvělé účinky je moringa známá jako „strom zázraků“, „jedlý strom“ nebo „ta, která neumírá“.

Proč je to superpotravina

Moringa olejodárná dostala označení „superpotravina“ právem – obsahuje v podstatě všechny vitaminy a minerály, které lidé potřebují k životu. Jen pro zajímavost: ve sto gramech sušených listů je 25krát více železa, než má špenát, 10krát víc vitaminu A, než je v mrkvi, 7krát více vitaminu C, než obsahují pomeranče či 17krát více vápníku, než nabízí mléko. Je v ní i 9krát více bílkovin než v jogurtu a obsahuje také 4krát více vlákniny než ovesné vločky. Moringové listy jsou bohaté na draslík a najdete v nich i mangan přispívající ke zdravým kloubům a celému pohybovému aparátu. Chrom, který pomáhá odbourávat stres. Bor používaný při léčbě osteoporózy. Osmnáct esenciálních aminokyselin důležitých pro stavbu bílkovin. Šestačtyřicet antioxidantů…

Salát, olej i péče o vrásky

Pro potravinářské účely se využívají hlavně moringové listy: dají se jíst syrové, například v salátu, nebo se vaří a přidávají do omáček. Po usušení se drtí na prášek, který lze přisypat do jídla a nápojů anebo se užívá k dalšímu zpracování na potravinové doplňky (kapsle či tablety).

Plody vypadají jako velké lusky se semeny. Právě semena jsou bohatým zdrojem oleje, který má i kosmetické využití. Je skvělý pro suchou i aknózní pleť a osvědčil se také v péči proti vráskám. Obnovuje vitalitu a pevnost pleti a zároveň ji prozáří.

Kořen používají místní obyvatelé jako náhražku křenu, ovšem ve větší dávce je jedovatý.

Foto: wasanajai, Shutterstock.com

Moringa se jmenuje olejodárná proto, že se z jejích semen lisuje olej. V kosmetice se využívá k oživení pleti a proti vráskámFoto: wasanajai, Shutterstock.com

S jakými neduhy pomůže

Je toho hodně, s čím vám moringa může pomoci. „Ájurvéda používá moringu při léčení až 300 nemocí,“ uvádí Martina Písníková z internetové Lékárny. Vybereme jen to zásadní:

  • Posiluje imunitu a fyzickou kondici. Vyladí zažívání i metabolismus, příznivě působí na krevní tlak a chrání před srdečními příhodami.
  • Zlepšuje paměť a zpomaluje stárnutí buněk, zvyšuje plodnost.
  • Díky vyváženému obsahu všech tělu potřebných látek vás při její konzumaci nebudou „honit chutě“, takže se hodí při redukčních dietách. Velká porce vlákniny, kterou s moringou zkonzumujete, pomůže nastartovat proces hubnutí i čištění střev.
  • Produkuje i přírodní neurotransmiter zeatin. Je důležitý pro správnou distribuci aminokyselin, vitaminů, olejů, antioxidantů a minerálů a upravuje hormonální rovnováhu žen a dívek, což lze využít v období puberty, těhotenství, kojení či při menopauze.
  • Skvělým efektem je i zpomalení stárnutí buněk.
  • V období chřipek a nachlazení oceníte, že listy a semena moringy pomáhají snížit horečku, léčit záněty a ulevují při onemocnění horních cest dýchacích.
  • Květy moringy mají afrodiziakální účinek.

Jak ji používat

Moringu olejodárnou u nás koupíte jako prášek, tablety, kapsle nebo čaj ze sušených listů. Prášek lze přidat do teplých i studených nápojů či smoothie, ale i do polévek, omáček nebo do těsta a mletého masa. „Chcete-li si vychutnat jednoduchý a lahodný nápoj, vezměte půl lžičky moringového prášku, přidejte lžičku medu a vymačkejte trochu citronu. Vše smíchejte, přidejte vodu a můžete pít. Ale schválně ji vyzkoušejte přidat s kořením do základu guláše, výsledná chuť vás jistě mile překvapí,“ radí výživová poradkyně Štěpánka Čápová, autorka MoriKuchařky.

Doporučené dávkování závisí na tom, v jaké formě se moringu chystáte konzumovat. Kapsle se užívají třikrát denně a zapíjejí se vodou, denní dávka prášku je zhruba jedna až dvě kávové lžičky rozmíchané v nápoji nebo přidané do jídla.

Jaké superpotraviny jste vyzkoušeli vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám