Hlavní obsah

Vylepšené grilování: Jak se vyhnout karcinogenům?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Teplo, posezení s přáteli a k tomu lahodně vonící pečeně. Jenže těch kalorií, tuku a karcinogenních sloučenin! Víme o pár vychytávkách, s nimiž se grilování nemusíte tolik obávat.

Článek

Grilování je věda. Tak například, pokud se nedodrží požadovaná teplota uvnitř masa – 72 °C po dobu 10 minut – zůstanou v něm mikroorganismy a paraziti. Kromě toho se během grilování vyprodukuje mnoho různých chemických látek.

Ale i když není letní grilování zrovna nejzdravější způsob přípravy potravin, k létu zkrátka patří. Navíc lze jeho negativní vliv na zdraví zmírnit. „A každé snížení rizika má rozhodně smysl nejen pro zdraví, ale i pro radost z letních požitků,“ říká na úvod jedna z oslovených poradkyň Ing. Pavlína Dostalíková, MBA, z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum.

4 rady pro zdravější grilování

1. Neopékejte na přímém ohni

Ke vzniku škodlivých látek dochází zejména v připálených částech potravin živočišného původu. Změřit teplotu při domácím grilování ale není snadné. Proto podle Pavlíny Dostalíkové platí zásada neopékat na přímém ohni, ale pouze nad rozpálenými uhlíky a nejlépe na ochranném tácku nebo alobalu. Doporučuje třeba hermelín v alobalu.

2. Místo přílohy si dejte ovoce a zeleninu

Místo pečiva přihoďte ke správně připravenému masu oblíbené ovoce a zeleninu. Ovšem pozor, čerstvé! V takové podobě mohou zafungovat jako zdroj ochranných látek, antioxidantů a vlákniny, které pomáhají zmírnit negativní vliv grilování. „Kombinací masových pokrmů s ovocem a zeleninou navíc dosáhnete chutnějších a nutričně vyvážených pokrmů,“ dodává Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Grilovaná zelenina je výborná, ale ke grilovanému masu si dejte raději zeleninu čerstvou. Poslouží jako zdroj ochranných látek, antioxidantů a vlákniny, které pomáhají zmírnit negativní vliv grilováníFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

3. Přednost dejte rybám, drůbeži nebo mletému masu

Řada studií se shoduje, že konzumace červeného masa zvyšuje riziko onemocnění srdce, rakovinou a cukrovkou. „Dlouhé působení ohně a vysokých teplot může udělat karcinogenním především maso uzené,“ dodává Jiřina Mačková. Proto dávejte přednost rybám, drůbeži a mletému masu, které připravíte za kratší dobu, čímž snížíte celkovou délku kontaminace.

4. Vybírejte vhodné zdroje tepla

Hlavním problémem při grilování je tzv. okuřování a spalování připravovaných potravin, protože právě to vede ke vzniku rakovinotvorných látek. „Pokud mám mluvit o zdravém grilování, pak je to spíše o zdrojích tepla,“ říká Pavlína Dostalíková. V této věci radí upřednostnit kontaktní grily a lávové kameny, používat ochranné grilovací tácky a alobal a hlavně nejíst černé a spálené potraviny.

Foto: stockcreations, Shutterstock.com

Tip Pavlíny Dostalíkové na pochoutku z grilu? Hermelín nebo jiný sýr v alobaluFoto: stockcreations, Shutterstock.com

A jak často v létě grilujete vy?

Reklama

Načítám