Hlavní obsah

Výmluvy? Omyl! 4 překvapivé příčiny nárůstu hmotnosti, za které ženy nemohou

Foto: tmcphotos, Shutterstock.com

Foto: tmcphotos, Shutterstock.com

Reklama

Když se číslo na váze začne zvyšovat, většinou víte, proč tomu tak je. Nebo alespoň myslíte, že víte. Zřejmě jste si (nejen) o svátcích dopřávali více dobrého jídla a méně výživného cvičení. Na tom není nic zvláštního. Divné je, když začnete přibírat bez zřejmého důvodu. Víme o čtyřech možných příčinách.

Článek

Prvním, co v souvislosti s bezdůvodně stoupající váhou většinu žen napadne, bývá štítná žláza. Je pravda, že její dysfunkce umí natropit pořádnou neplechu. Zdaleka ale není jediná. Známe čtyři další – možná ne tak známé – příčiny, které mohou vysvětlit, proč už vám nesedí oblíbené rifle.

1. Poruchy spánku

Zanedbáváte spánkový režim? Pak vězte, že si pravděpodobně zaděláváte na problémy s váhou. „Nedostatek i nadbytek spánku zpomalují metabolismus, čímž podporují chronický zánět, který je spojen s nadváhou,“ vysvětluje MUDr. David Frej z Centra funkční a holistické medicíny.

U žen, které spaly méně než pět hodin, se podle jedné studie obezita vyskytovala až dvakrát častěji než u těch, které spaly sedm až osm hodin. „Důvodem je pravděpodobně hormonální rozkolísání při spánkovém deficitu – pokles hormonu leptinu a vzestup hormonu ghrelinu, které jsou zodpovědné za pocity sytosti a hladu,“ vysvětluje MUDr. Marie Skalská z ProFit Institutu. Nespáči tedy jedí více a navíc ještě pomaleji spalují. Vražedná kombinace. Naštěstí se nabízí jednoduché řešení: začít více spát a srovnat hladinu hormonů rozbouřenou spánkovým deficitem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zanedbáváte spánkový režim? Zakládáte si na potíže s váhouFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Deprese

David Frej v knize „Stravou proti zánětu“ tvrdí, že deprese se pojí se změnami v poměru prospěšných a škodlivých bakterií ve střevě. Následkem je porucha vstřebávání a zpracovávání přijaté potravy – a důsledkem může být nadváha. ,,Deprese podporuje změny váhy pro nedostatek energie, motivace k činnosti a změny chuti k jídlu. Nezdravá jídla, zejména sladkosti, dočasně zlepšují náladu, která se pak ale změní v útlum," říká k tomu lékař.

Deprese tedy vyčerpává jak psychicky, tak i fyzicky. Máte méně energie a k tomu chutě na sladké, které ale narušená střeva neumějí zpracovat. Dostáváte se do začarovaného kruhu. Jak z něj ven? Cesta vede přes dostatek relaxace, vysazení stresorů (nestyďte se zajít třeba za psychoterapeutem) a odlehčení jídelníčku tak, aby obsahoval maximum zásaditých potravin a minimum těch průmyslově zpracovaných. Tím dáte postupně do pořádku jak střevní mikroflóru, tak i narušenou psychiku.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Deprese má za následek poruchu vstřebávání potravy, která může vést ke vzniku obezityFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida je chronické autoimunitní zánětlivé onemocnění, kdy porušený imunitní systém napadá malé klouby a způsobuje bolestivý nitrokloubní zánět. Příčina není jasně známa. „V případě revmatoidní artitidy je vysloveno podezření na souvislost obezity zejména u žen. Je to dáno tím, že obezita je stav s vyšší zánětlivou aktivitou,“ přibližuje Marie Skalská a dodává: „Tento jev pak může potencovat rozvoj dalších zánětlivých onemocnění, kam patří i artritida.“

Nedostatek pohybu pro bolestivost a skrytý zánět zpomalující metabolismus pak vytvářejí nešťastnou kombinaci, která posouvá ručičku váhy nahoru. Řešení je podobné jako výše: zaměřte se na stravu s vysokým podílem čerstvých potravin, případně se poraďte s nutričním odborníkem, který doporučí další postup.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Revmatoidní artritida postihuje malé klouby a znemožňuje pravidelný pohybFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Fibromyalgie

Fibromyalgie je chronický stav, který se vyznačuje bolestí svalů a významně znesnadňuje pohyb – proto nastupuje riziko obezity. Při tomto onemocnění dochází také k hormonální nerovnováze, zejména hladin kortizolu, hormonů štítné žlázy, serotoninu, inzulinu a růstového hormonu. Ty ovlivňují hladinu cukru v krvi a spolu s ní i tělesnou hmotnost. Lidé pak ve stresu sahají po chuťově výrazných, ale kaloricky prázdných potravinách, které nedokážou uspokojit výživové nároky, a tak mají potřebu jíst stále víc a víc. Co je následkem, už asi tušíte.

„Pacienti s fibromyalgií navíc pro nepříjemný životní stav užívají antidepresiva, která riziko obezity dále zvyšují,“ doplňuje Marie Skalská. Nešťastníci se tak ocitají ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Co s tím? Poradit se s odborníkem, který pomůže vytvořit vhodný jídelníček. Ten by měl alespoň částečně zklidnit rozbouřené hormony a léčit tělo zevnitř.

Co dál?

Odhalení příčiny nepříjemného přibírání dává možnost začít situaci řešit. Je nutné si uvědomit, jakým způsobem zdravotní stav ovlivňuje hmotnost – všechna výše uvedená onemocnění limitují v pohybové aktivitě, a proto kila nabývají. Podle Marie Skalské je jediným přirozeným řešením zaměřit se na opravdu kvalitně sestavený stravovací plán, který vezme v úvahu všechny individuální potřeby.

Máte potíže se zdravím, které ovlivňují vaši hmotnost?

Reklama

Načítám