Článek
S přípravou krůtích stehen se v kuchyni nezapotíte. Stačí k tomu jen jeden pekáč a občasné nahlédnutí pod jeho víko. My dnes zvolili variaci s tymiánem a šťouchanými bramborami.
Krůtí stehna se šťouchanými bramborami
Na 4 porce budete potřebovat: 2 krůtí spodní stehna, oříšek másla, sůl, čerstvě mletý pepř, 3–5 větviček tymiánu, 2 citrony. Na šťouchané brambory: 800 g brambor, 3 jarní cibulky, oříšek másla, sůl, 2 lžíce nakrájené pažitky
Postup: Krůtí stehna osolte a opepřete ze všech stran. Na dno pekáče rozprostřete pár kousků másla a položte do něj krůtí stehna. Obložte plátky citronu. Měly by být tak 2 centimetry silné. Přidejte větvičky tymiánu. Podlejte vodou do výšky asi 3 centimetry a přiklopte. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 2 hodiny. Během pečení párkrát podlejte šťávou. Na závěr nechte pekáč asi 20 minut otevřený, aby se udělala kůrčička.
Oloupané brambory nakrájejte nadrobno, zalejte vodou, osolte a uvařte doměkka. Scezené brambory rozšťouchejte. Na pánvičce rozehřejte máslo a zpěňte na něm kolečka jarní cibulky. Cibulku přidejte spolu s pažitkou k bramborám, dosolte, zlehka promíchejte a servírujte s upečenými stehny.
Je krůtí maso vaše oblíbené? Pak vám nemohou uniknout další dietní recepty anebo tip na pečenou krůtu podle našich babiček.