Hlavní obsah

Vypínáte topení, abyste ušetřili? Špatně!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Bojíte se už teď vyúčtování za teplo, takže raději chodíte doma ve svetru a silných ponožkách? Poradíme vám, jak náklady snížit během pár minut!

Článek

Už je jasné, že to letošní zima dovede rozbalit a náklady na topení nebudou z těch nejnižších. Co udělat, abyste se při pohledu na fakturu nezhroutili? Možností je několik a na realizaci nejsou vůbec složité aneb Proč nedávat ponožky na radiátor aneb Chytré fígle, jak ušetříte za topení.

Zapomeňte na tropy

Je luxus vytápět celý byt či dům tak, abyste mohli chodit jen v tílku a kraťasech – za ušetřené peníze si můžete zaplatit cestu do tropů. Dnes si na radiátorech nastavte ideální teplotu pro každou místnost. Právě to vám dovolí termostatické hlavice, které jsou už standardem. V ložnici, na chodbách a v málo využívaných místnostech stačí 18 °C a v ostatních 20–22 °C. „Už pouhý jeden stupeň dolů vám sníží spotřebu energie až o šest procent,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Zavřete teplo doma

Pokud můžete zateplit fasádu nebo střechu, je to samozřejmě lepší, ale to nevyřešíte hned teď – takže začněte v menším. Teplu zabrání utíkat ale i stažené rolety nebo žaluzie. Žádný textil ani nábytek, sušák na prádlo a podobně ale nesmí překrývat topení či stát v cestě teplému vzduchu. Na trhu jsou i různé ventilátory, které se připevní k radiátoru a postarají se o rozvod tepla, což vede až k několikanásobně rychlejšímu vyhřátí místnosti – za sezonu tak prý můžete ušetřit až několik tisíc.

Během slunných dní nechejte okno volné, protože i zimní paprsky přes sklo umí byt docela slušně, a hlavně zadarmo, ohřát.

Utěsněte okna a dveře – postačí i samolepicí těsnicí pásky, které dokáže instalovat opravdu každý. Vchodové dveře lze zaizolovat i díky vyššímu prahu s těsněním. Až budete v létě malovat, přidejte do barvy termoizolační přísadu, která zabrání úniku tepla přes strop či stěny – a to až z 50 %.

Foto: Dmitriy Kiryushchenkov, Shutterstock.com

Proti zbytečným ztrátám tepla vám pomohou bojovat i zatažené závěsy nebo sklopené žaluzieFoto: Dmitriy Kiryushchenkov, Shutterstock.com

Hlídejte vlhkoměr

Čím sušší vzduch je v místnosti, tím potřebujete víc zatopit, aby vám bylo příjemně teplo. Ideální je, pokud bude vlhkost kolem 40 procent. Správné klima lze udržovat za pomoci větrání. Rozhodně nevětrejte tolik, aby prostydly zdi, spíš udělejte „smršť“ a otevřete okna dokořán, ale maximálně na čtvrt hodinky. V případě příliš suché domácnosti si lze pořídit zvlhčovač vzduchu.

Nevypínejte topení

Tím, že topení zcela vypnete na noc nebo při odchodu, neušetříte. Na to, aby bylo v bytě pak příjemně, vypotřebujete tolik energie, kolik jste vypnutím topení ušetřili. Navíc zvyšujete opět riziko vzniku plísní. Rozumnější a úspornější je tedy jen snížit teplotu a prostory temperovat asi na 17 °C.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Výrazného snížení nákladů za teplo dosáhnete nastavením správné teploty v jednotlivých pokojíchFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Zapojte klimatizaci

Dohnalo vás loňské léto k úvahám, že si pořídíte do bytu klimatizaci? Možná by bylo mazané si ji pořídit už v zimě, protože některé typy umí nejen chladit, ale i ohřívat vzduch – a to s překvapivě zajímavými náklady, protože mýtus o tom, že klimatizace je obrovský žrout energie, už neplatí. Když to srovnáte s přímotopem či některými elektrickými radiátory, může to být naopak úsporná varianta.

Odvzdušněte a zrevidujte

Ani si nevzpomínáte, kdy jste odvzdušnili radiátory nebo kdy u vás byl odborník na revizi kotle? Přesně to jsou věci, které byste měli řešit ještě před topnou sezonou – a také po ní, protože ideální doba na revizi kotle je právě dvakrát do roka, ale jde to dohonit ještě teď. Zavzdušněné radiátory totiž umí zvýšit spotřebu až o 25 procent.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Odvzdušněné topení ušetří až čtvrtinu nákladů na topeníFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Změňte dodavatele

V posledních letech hodně slyšíte o tom, že ušetřit se dá i změnou dodavatele elektřiny nebo plynu, tedy uspořit i na vytápění – a mohou to být i podstatné částky. Nového dodavatele ale vybírejte po zralé úvaze. Nedejte na sliby, které nereflektují reálné možnosti. „Nový dodavatel by měl vycházet ze starých vyúčtování a na základě spotřeby nastavit ideální tarif, výši záloh a třeba i nabídnout volbu mezi placením fixní ceny nebo platbu podle aktuálních cen plynu a elektřiny. Nepodceňujte ani kvalitu zákaznické podpory,“ vysvětluje Mgr. Tibor Flašík ze společnosti Centropol.

Máte další tipy, jak ušetřit za teplo? Rozhodně nám je napište!

Reklama

Načítám